Miesten Su­per­pe­sis alkaa 2. hei­nä­kuu­ta – Ke­Ki:s­sä iloi­taan kauden al­ka­mi­ses­ta, mutta tun­nus­te­taan ra­joi­tus­ten ai­heut­ta­ma ta­lou­del­li­nen haaste

Kempeleen Kirin miehet pääsevät tositoimiin heinäkuun alussa.
Kempeleen Kirin miehet pääsevät tositoimiin heinäkuun alussa.
Kuva: Jukka Leinonen/Arkisto

Miesten Superpesis alkaa 14 joukkueen voimin 2. heinäkuuta. Seurat, Pesäpalloliitto ja muut tahot pääsivät yhteisymmärrykseen kauden alkamisesta keskiviikkona.

Panoksena on historian 97. miesten Suomen mestaruus. Kausi on jäänyt pelaamatta ainoastaan sotavuosina 1941 ja 1944.

Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja Petri Pitkäranta ei peittele tyytyväisyyttään liiton ja seurojen yhteisestä päätöksestä.

– Olen todella innoissani, kun olemme haastavan kevään jälkeen päässeet tähän pisteeseen. Seurojen kanssa on käyty tiivistä yhteydenpitoa, ja kaikki ovat ilmoittaneet lähtevänsä mukaan sarjaan. Päätökset eivät varmasti ole olleet kenellekään helppoja epävarmassa ajassa, jossa talous aiheuttaa huolta, Pitkäranta kertoo tiedotteessa.

Hallituksen linjauksen mukaisesti suurten, yli 500 hengen yleisötilaisuuksien järjestäminen on kielletty heinäkuun loppuun asti. Pitkäranta odottaa tulevia ratkaisuja, joilla on talouden näkökulmasta suuri merkitys urheilun toimijoille.

– Kuten ulkohuvipuistoissa, varmasti myös kesän urheilutapahtumissa olisi turvallisesti tilaa yli 500 katsojalle valtioneuvoston kriteerit – asiakasmäärien rajaaminen, turvaetäisyydet ja hygieniaohjeistukset – huomioon ottaen. Se on selvää, että vastuullisuuden huomioimme kaikissa tilanteissa ja odotamme yhä tarkkoja ohjeita aluehallintovirastoilta, Pitkäranta huomauttaa.

Pesäpalloliitto käy yhdessä seurojen kanssa läpi tarkemmat ohjeistukset ottelutapahtumien järjestämiseen, joukkuetoimintaan ja itse peliin liittyen. Urheiluyksikön johtaja Mikko Huotari korostaa avoimuuden ja vuorovaikutuksen merkitystä kaikkiin suuntiin.

– Olemme käyneet niin seurojen kuin läheisimpien sidosryhmiemme kanssa aktiivista vuoropuhelua koko kevään ajan, ja jatkossa sen merkitys vain kasvaa. Meidän on yhdessä pidettävä huolta siitä, että kausi ja ottelutapahtumat viedään läpi vastuullisesti ja että viestimme toinen toisillemme avoimesti.

Pesäpallokausi käynnistyy heinäkuun alkuun mennessä kaikilla sarjatasoilla. Miesten ja naisten Superpesiksen sarjajärjestelmät julkaistaan perjantaina ja otteluohjelmat ensi viikon aikana.


Kempeleen Kirin pesäpallojaoston puheenjohtaja Juha-Matti Ranta on iloinen, että kausi alkaa, mutta tunnustaa yleisörajoituksen olevan valtava haaste seuralle.

– Pitää miettiä luovia konsteja. Se on tässä vaiheessa varmaa, että jokaisessa sarjassa, joita yleisörajoitus eniten koskee, pääsyliput ovat kalliimpia. Silloin pitää löytää tasapaino, onko tapahtuma hintansa puolesta houkutteleva, Ranta kertoo.

– Kausikorttilaisten kanssa meillä on muutama vaihtoehto, joista ei ole vielä konkreettista kerrottavaa.

KeKi:n seurajohto on päässyt lähes kaikkien pelaajiensa kanssa yhteisymmärrykseen merkittävistä palkkojen ja palkkioiden leikkauksista.

– Kaikki ymmärtävät kokonaisuuden oikealla tavalla. Tulojen menetykset ovat kymmeniätuhansia euroja. Palkat ja palkkiot ovat suurin kuluerä, joten on väistämätöntä, että suurimmasta pitää leikata.

– Vaikka leikkaamme, meille jää suuri taloudellinen riski. Vuodesta tulee miinusmerkkinen, mutta se on hallittavissa, Ranta vakuuttaa.

Ranta ei koe, että urheilu jää epäreiluun asemaan, kun huvipuistot saavat ottaa alueelleen yli 500 henkilöä, mutta urheilutapahtumissa yleisömäärä on rajattu.

– Luotan ihmisiin, jotka ovat päättämässä asioista. Paljon on mielipiteitä, mutta päätöksiä ei ole helppo tehdä.