Pääkirjoitus: Oulu aikoo ottaa rä­vä­käs­ti velkaa ja luottaa suur­in­ves­toin­tien tuovan hyvää satoa jo muu­ta­man vuoden päästä

Oikeudenkäynnit: Hii­ro­sen hen­ki­ri­kok­ses­ta syy­tet­ty mies vyö­ryt­ti oi­keu­des­sa syytä toisen nis­koil­le

Vastaa kyselyyn: Pi­täi­si­kö Pohteen hoi­ta­jil­le mak­se­tut vir­heel­li­set palkat jättää pe­ri­mät­tä?

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Mies, vaimo ja Martin M38

Eero Ainesmaa on 44-vuotias oululainen arkkitehti, joka tiivistää tilanteensa nasevasti: "Jos perheemme olisi kuningaskunta, vaimoni Minna olisi kuningatar, minä kuningas ja lapset prinsessoja, 18-vuotias kissa olisi hovineiti ja koira klovni."

Laulaja ja biisintekijä. Minna ja Eero Ainesmaa toteuttivat unelmansa, yhteisen albumin.
Laulaja ja biisintekijä. Minna ja Eero Ainesmaa toteuttivat unelmansa, yhteisen albumin.

Eero Ainesmaa on 44-vuotias oululainen arkkitehti, joka tiivistää tilanteensa nasevasti: "Jos perheemme olisi kuningaskunta, vaimoni Minna olisi kuningatar, minä kuningas ja lapset prinsessoja, 18-vuotias kissa olisi hovineiti ja koira klovni."

Ehkäpä tämä todellisuus pitää Eeron hyvässä vireessä, sillä hän on juuri viimeistelemässä vaimonsa kanssa loppusyksystä julkaistavaa levyä Pienet syyt.

Eeron ura lähti käyntiin oululaisista gospel-ympyröistä, josta hän siirtyi joksikin aikaa musiikin ammattilaiseksi Pro Fide -yhtyeeseen. Samoihin aikoihin Minna eli ideologista, punaista nuoruuttaan, johon kuului myös lauluopintoja sekä pienimuotoista keikkailua.

"On ollut jännä huomata, miten nuo pinnallisesti erilaiset näkemykset kohtaavat jollain syvällä maailmankatsomuksellisella tasolla oikeudenmukaisuuden, heikomman puolustamisen, yksilön arvon ja tulevaisuudenuskon noustessa tärkeimmiksi asioiksi", pohtii Minna.

Nyt kun pariskunnalla on jo kaikki oleellinen, oli aika toteuttaa unelma. "Ehkä yhteisen levyn tekeminen on meille myös tapa kommunikoida. Musiikki on joskus kieli, joka puhuu syvemmältä kuin mikään muu kieli."

Eero Ainesmaa tietää mistä puhuu, sillä hän on musiikin ammattilaisten arvostama biisintekijä.

Oppirahat tuli maksettua kokoonpanossa Gregory ja Vähän valoo, jota seurasi soololevy Punaisessa talossa. Ne eivät myyneet kultaa, mutta tärkeitä virstanpylväitä olivat ensimmäiset omat tekstit ja sävellykset oululaiselle gospel-folk -kokoonpanolle Perjantaille. Siitä se lähti.

Eero on yleensä hissukseen sanoituksistaan, mutta meriitit puhuvat puolestaan.

"Ensimmäinen näkyvämpi tekstini oli Aikakoneen Sanin kanssa tehty Odota. Se oli aikoinaan Radiomafian Vuoden biisi. Sitten tulivat Katri Helena sekä Danny."

Vaimo täydentää: "Topi Sorsakoski, Samuli Edelmann, Sami Saari, Marita Taavitsainen, Saija Varjus, Essi Wuorela, Meiju Suvas, Heidi Kyrö, Q-Stone, Aki Louhela - ja monia muita."

Biisintekijänä Eero on minimalisti, joka kertoo asian vähin sanoin. Hyvä teksti on sellainen, mistä mitään ei voi ottaa pois. Säveltäjänä hän käyttää yksinkertaisia sointukiertoja, joskus ryyditettynä jazz-soinnuilla.

Hän pyrkii aina kätkemään iskelmän kevyen ulkoasun taakse jonkin syvemmän ajatuksen. "Joskus kun kuulen biisin radiosta, en tosin aina muista, mihin sen piilotin..."

Pienet syyt -levyn sanoitukset ovat Eerolle henkilökohtaisempia kuin muille kirjoitetut. "Joitain juttuja ei vaan halua laittaa postiin tangokuningattarelle."

Oman levyn teksteissä Minna tulkitsee muun muassa vanhemmuutta ja eroa. Prosessissa on ollut erilaisia vaiheita ja tunnelmia.

Helmikuussa Minna ei laulanut sanaakaan läheisen ihmisen kuoleman takia. Eero houkutteli hänet studiolle, asetteli muusikot rinkiin vaimon ympärille ja siitä pantiin livenä purkkiin Sininen-kappale.

Eeron mukaan sanoituksista löytyy jotain siitä, mitä he elävät juuri nyt. Jos hän tekisi tekstin nimeltä Suuret syyt, se kertoisi luultavasti liikaa lannoitetuista havupuista.

"Niistä kun ei voi tehdä ikkunanpokia, koska materiaali on liian haperoa", sanoo Eero pieni pilke silmissään. Ja puuhun törmätään myös lopuksi, sillä biisien tekemisessä Eerolla on parikymmentä vuotta ollut pettämätön kumppani, Martin M38.

"Hieno kokopuinen akustinen kitara, jonka sisällä uinuu melodioita. Dan Tigersted asetteli kerran siihen mikkejä ja totesi, että yleensä mikin paikka on haettava akustisissa sentilleen. Martinin tapauksessa riittää, että mikki on päällä."

Risto Haapsamo