Pääkirjoitukset

Heikko väestökehitys pakottaa vaikeisiin valintoihin – tekemättäkään ei voi jättää

Pienenevät ikäluokat luovat paineita maahanmuuton kasvattamiseen tai eläkemaksujen korottamiseen. Vuonna 1963 Oulun kaupungin synnytyslaitoksella sen sijaan oli ahdasta. Syntyihän tuolloin ikäluokka, joka on tällä hetkellä Suomen suurin. Aiemmin suurimman ikäluokan titteliä pitivät 1948 syntyneet. KUVA: Kalevan arkisto
Pääkirjoitukset 23.3.2019 6:00
Pääkirjoitus

Väestö vähenee ja vanhenee Suomessa liian kovaa vauhtia. Väestökehitys pitäisi saada kasvuun.

Kukaan ei väitä, että korjaavat toimenpiteet olisivat helppoja, mutta tekemättäkään ei voi jättää.

Suomi potee vauvapulaa. Syntyvyyden aleneminen on niin vakava ilmiö, että yhteiskunnallisen päätöksenteon pitäisi päättää toimista, joilla väestökehitys saataisiin kasvuun.

Kyse on Suomea vaivaavasta rakenteellisesta ongelmasta, jota ei voi selittää pelkästään sillä, että kumppania on vaikea löytää. Yksi vaihtoehto olisi saada suomalaiset ja pienenevät ikäluokat motivoitumaan lastenhankinnasta. Toisaalta pieniä ikäluokkia patistetaan pikavauhtia työmarkkinoille elättämään kasvavaa ikäihmisten joukkoa. Ongelmaan tarvitaan ratkaisuja.

Perheidenvalintoihin vaikuttavat monet asiat. Nordean tuore lapsiperhekysely vahvistaa tunnetun tosiasian: lapsen syntymä kasvattaa perheiden menoja ja pienentää tuloja. Lapsiluvun kasvuun voi varautua ja moni tekeekin niin. Kaikilla ei kuitenkaan ole varaa säästää lapsen syntymää varten, vaan muuta kulutusta joudutaan alentamaan.

Lapsiperhekyselyn myönteinen tieto on, että turvaverkot toimivat varsin hyvin. Puolet pienten lasten vanhemmista saa lapsen synnyttyä lastentarvikkeita ja lastenvaatteita sukulaisilta ja ystäviltä. Merkittävä osa saa myös taloudellista apua. Tukea saavat erityisesti ne perheet, joiden taloustilanne heikkenee lapsen syntymän takia eniten.

Lapsiperheen arjesta välittyvä kuva on kiireen, väsymyksen ja taloudellisen kurimuksen sävyttämä. Tilannetta ei paranna se, että vanhempainvapaauudistus on osoittautunut kovaksi palaksi. Ongelmapuheen varjossa unohtuu, että lapset tuovat arkeen iloa ja onnea, jota mikään muu asia ei voi korvata.

Kielteinenväestökehitys on totta. Syntyvyys alenee siihen tahtiin, että eläketurvan rahoitus on vaarassa jo muutamassa vuosikymmenessä. Eläketurvakeskuksen tällä viikolla julkistama, eläkkeiden rahoitusnäkymiä kartoittava raportti on sen verran huolestuttava, että on korkea aika keskustella siitä, miten väestökehitykseen voidaan vaikuttaa.

Ei tarvitse olla kummoinen ennustaja arvioidessaan, että väestökehitys pitäisi saada kasvuun, jos tulevaisuudessa halutaan jatkaa kohtalaisen mukavaa elämää ja nauttia hyvinvoinnista.

Väestö kasvaa 2030-luvun puoliväliin saakka, jonka jälkeen väestön määrä kääntyy laskuun. Yhtälö muuttuu todella vaikeaksi, sillä samaan aikaan 65 vuotta täyttäneiden määrä kasvaa vuoteen 2080 asti, mutta työikäisten ja lasten määrä pienenee.

Väestökato näkyy jo alueiden eritahtisena kehityksenä – osa maakunnista tyhjenee, ja kasvukeskuksiin on tungosta. Ennen pitkää Suomi tarvitsee lisää väkeä, jos pienten ikäluokkien taakkaa on tarkoitus keventää, pitää kiinni hyvinvoinnista ja mahdollistaa elinvoimaisuus.

Keskustelu junnaa humanitäärisen maahanmuuton ongelmissa, kun pitäisi täyttä päätä houkutella maahan työperäistä maahanmuuttoa. Tulevalla vaalikaudella joudutaan miettimään, onko poliittisesti mahdollista kasvattaa työperäistä maahanmuuttoa merkittävästi, nostaa eläkemaksuja tuntuvasti vai sälyttää taakka pienille ikäluokille. Helppoja vaihtoehtoja ei ole, mutta tekemättäkään ei voi jättää.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Ongelmaan on helppo ratkaisu: ehkäisyvälineet kielletään ja niiden hallussapidosta rangaistaan. Raskauden keskeyttäminen kielletään, paitsi lääketieteellisesti perustellut tapaukset. Tietysti rajatarkastukset pitää saattaa voimaan koska salakuljetus lisääntyy kuitenkin. Samalla "teini"raskauksilla pelottelu lopetetaan. Äitiyshän se vasta kasvattaakin ottamaan vastuuta, ja tulee mummojakin nopeaan tahtiin. Ja kohta nähdään syntyvyystilastoissa piikki ylöspäin! Samalla työttömyysongelma helpottuu nuorten äitien vapauttaessa työpaikkoija sekä koulupaikkoja osaltaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkimusten mukaan väestö on nettomaksaja keskimäärin ikävuosien 25 - 59 välissä. Tätä nuorempi ja vanhempi väestö on nettokuluttaja.

Nyt syntyvä pieni ikäpolvi tuo siis merkittäviä säästöjä seuraavan 25 vuoden ajan. Suuri eläkeläissukupolvi ehtii siinä ajassa poistua tästä hiippakunnasta. Pienentyvät alkupään ikäpolvet tasapainottavat siis kustannusmielessä loppupään suuria ikäpolvia.

Homma on hoidossa seuraavat 25 vuotta. Siinä ajassa toivottavasti aletaan ymmärtämään työperäisen maahanmuuton välttämättömyys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyinen työssäkäyvän elämä on niin hektistä. Ihmiset, jotka haluavat enemmän, kuin kaksi lasta, työskentelevät usein pienipalkkaisella alalla(brutto palkka 1850€ - 2500€), josta jatkuvasti kiristetään vielä kikyllä, lomarahaleikkauksilla yms. Hektisyys, pinnallisuus, huumeet kukoistaa. Kuka tervejärkinen, lapsiaan rakastava tänne nyt lisää jälkikasvua haluaisi selviämään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko se ihme, jos ihmiset eivät halua/pysty/uskalla tehdä lapsia. Lehdissä pelotellaan jatkuvasti trumpeilla ja putineilla, ihmiset eivät saa lukion jälkeen opiskelupaikkaa, ei ole työpaikkoja kaiken tämän lisäksi polititiikoista suurin osa haluaa ainakin kaksinkertaistaa maahanmuuton kehittyvistä maista. Enpä tiedä itse oikein syitä, miksi tekisin lapsen vaikka haluaisin lapsia. Lapsen tulevaisuus olisi niin epävarma, jääkö hän myöhemmin työttömäksi tai sitten koulumatkalla narkomaanin yliajamaksi tai terroristin puukottamaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotakin oleellista tästä asiasta kertoo se, että vaaleissa ehdokkaat näyttävät olevan huomattavasti kiinnostuneempia nostamaan eläkkeitä, kuin turvaamaan lapsiperheiden asemaa. Samaan syssyyn tuodaan esiin puheita eläkeläisköyhyydestä, vaikka todellisuudessa kaikista Suomen ikäluokista eläkeläiset ovat vähiten köyhiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monet eivät vain halua lapsia tai jos haluavat, tekevät ne kaksi. Kaksi lasta tuo tarpeeksi onnea ja iloa monelle. Kolme lasta nykyään on jo suurperhe, joka vaatii jo monenlaista lisää, kuten asumisneliöitä, isompaa autoa ja etenkin äideiltä fysiikkaa kestää raskauksien ja synnytysten tuomia vaivoja. Tästä asiasta ei puhuta mitään eikä tätä muuta mitkään poliittiset toimet tai rahalliset tuet. Sama ongelma on lähes koko Euroopassa, Suomi ei ole mikään poikkeus. Ainoa mahdollisuus on ottaa lisää maahanmuuttajia. Tulevina vuosina nähdään, kuinka paljon työnperäistä maahanmuuttoa saadaan, itse epäilen, että se ei tule riittämään vaan pakolaisiakin tarvitaan hoitamaan ikääntyvät suomalaiset ja tekemään lisää lapsia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alati heikkenevän ostovoiman takia,on enää hankala lisätä päälukua perheessä.2 on jälkikasvua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maahanmuuttajien eläkkeitä tarvitaan sitten maksamaan lisää maahanmuuttajia ja niin edelleen... Mikä olisi tämän väestöllisen Suur-Suomi -hankkeen päätepiste? Rajaton kasvu on mahdotonta. Olisiko taloudellisesti, poliittisesti ja ekologisesti järkevämpää pohtia eläkejärjestelmän muutosta suuntaan, jossa kyseessä ei ole jatkuvasti uusia maksajia vaativa pyramidihuijaus? Eläkkeitä pitää leikata ja eläkeikää nostaa, se on selvää joka tapauksessa. Toisaalta, tuskin kukaan 30-40 -vuotias on varautunut kuitenkaan saamana eläkkeitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niitä jotka vielä haluavat lapsia saada ja kasvattaa pidetään hulluina, kukapa se haluaa hullun leimaa saada. Tämä leimaainen pitäis kriminalisoida vihapuheeksi ja antaa lapsiperheiden elää rauhassa onnellista elämäänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Synnäri oulaisiin. Suurin syntyvyys pohjois-pohjanmaamaalla (ollut) vähenee entisestään, kiitos Sipilän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi ja Suomen yhteiskunta tuhotaan lopullisesti jos tänne päästetään ketä vain. Jo nyt ammattilaiset pääsevät tänne töihin.
Nyt verotus ja lapsiperheiden asiat kuntoon! Ottakaa mallia Norjasta. On ihan selvää ja jopa yksinkertaista hoitaa asia kuntoon, MUTTA nyt halutaankin pikavoittoja hyvällä verukkeella. VOKit luovat erinomaiset puitteet rahastaa yhteiskuntaa ja niin juuri tehdään. 3.2miljardia vuodessa on houkutteleva potti ja Suomen nuorille lapsiperheille sitä ei haluta antaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmeisesti maahanmuuttajien eläkkeet pitäisi sitten maksattaa uusilla maahanmuuttajilla joiden eläkkeet pitäisi maksattaa uusilla maahanmuuttajilla... Rajattomaan kasvuun uskovat kuulemma hullut ja taloustieteilijät. Mikä on väestöllisen Suur-Suomen tavoiteväkiluku? Ilmeisesti ääretön, kun aina pitäisi löytyä uusien eläkkeiden maksajia. Vai pitäisikö eläkejärjestelmää uudistaa reilusti siihen suuntaan, ettei kyseessä olisi pyramidihuijaus?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapset tuovat elämään todella paljon iloa, sisältöä ja lisäävät onnellisuutta.

Lapsivastainen ja erilaisia ongelmia korostava uutisointi on jatkuvaa. Ilmastomuutoskeskustelussakin syntyvyyden lasku nähdä positiivisena asiana. Lapsen hiilijalanjälki - siitä todellisuudessa puhutaan ja sen varjolla syyllistetään ihmisiä. Lapsia jää syntymättä. Sairasta.

Suomen väkimäärä voisi hyvin kaksinkertaistua ja muutokset olisivat monella tapaa positiivisia. Väkimäärän kasvu luo taloudellista kasvua ja hyvinvointia.

Perhevapaauudistusta tuodaan esiin ratkaisuna ongelmiin. Se on hyvä, että siitä keskustellaan. Näkökulmana pitäisi olla enemmän lapsen ja perheen etu. Sen pitäisi tukea perheitä ja antaa mahdollisuuksia valita paras malli erilaisissa perhe- ja elämäntilanteissa. Nyt keskustelu pyörii enemmän tasa-arvo asioissa, joka sekin on tärkeä asia, kuin lapsen ja perheen etujen ympärillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maapallon luonnonvarojen riittävyys on ylitetty jo ajat sitten. Väestökehitystä ei tarvita yhtään enempää. Päästöt aiheutuu ihmisistä, mutta kaikki vouhkaavat jostain mitättömistä asioista kuin lihansyönnistä. Miksi ihmeessä väkimäärää on aina lisättävä. Maailmassa on monta maata, jossa on vähemmän ihmisiä mm. Islannissa kuin suomessa ja kaikki toimii hienosti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väestönkasvun ongelmat eivät ole helppoja ja yksiselitteisiä ne ovat rakenteellisia ja kultuurillisia. Suomessa ja länsimaissa on vallalla käytäntöjä ja malleja jotka ohjaavat nuoria valitsemaan toisin kuin luonto meille opettaa. Elämän ensisijainen tarkoitus on elämä itse, tätä ovat osaltaa vahvistaneet esim. uskonnot ja perhekeskeisyys jotka ovat pönkittäneet yhteiskunnan rakennetta. Kulttuurin ja elämän muutos ovat harhaajohtaneet ihmisiä ajattelemaan toisin. Yksi vääristävä elämänajattelu on itsekeskeisyys, tämä nykyajan syöpä. Emme voi toki ummistaa silmiäämme myöskään seksuaalivalinnoille joiden ristiriitaisuutta järkevä ihminen ei voi kiistää, eipä silti etteikö sitä ole aina ollut. Myös ne väärät ja ahdistavat mallit heille jotka kuitenkin valitsevat perinteisen perhemallin ovat harhaajohtavia. Ei tarvitse olla valmiina tai heti Volvoa, koiraa, Masterbedroomia ja imeväisille omia huoneita, terveellistä lapsen kehitykselle on nähdä perheen vaurastuminen ja kuin se ei tule kuin mopelle illallinen, se antaa lapsille ja nuorille näköallaa ja kokemusta omaa elämään. Toisinkin voi toki toimia ja kasvatta lapsistaa ihmisiä joille maailmakaan ei riitä.

Maahanmuuton ongelmat yksisellitteisesti näin ulkomailla asuneena ja eläneenä ovat syvälle juurtuneet kultuurelliset arvot, ne määräävät ihmisten valintoja ja toimintaa nykyisyydessä ja tulevaisuudessa. Suomalainen on suomalainen vaikka se vietäisiin kuuhun, kaipuu kotimaahan ja omaan kultuuriin keskivertoihmisellä on syvässä näin kaikissa kultuureissa.

Rahan ja resussien ohjaaminen elämänarvoja tukeviin asioihin ja toimintoihin on pelkästään asenne ja poliittinen valinta. Jos valitsemme oikein rahaa ja resusseja on nyt ja tulevaisuudessa niin että sitä riittää myös muidenkin kuin omien kansalaisten elämään. Näihin valintoihin minulla ei mahdu Hornetit eivätkä käsien sitominen selän taakse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työperäinen muutto edellyttää työpaikkoja, joiden edesauttamiseen on valtiovallan panostettava entistä enemmän. Työpaikkoja kaipaavat myös kantasuomalaiset. Ihminen asuu pitkän päälle siellä, missä on työtä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

- lapset voisi vähentää verotuksessa.
- toisesta lapsesta korkeampi lapsilisä
- armeijaan ja lukioon terveyskasvatusta esim. Siitä että jälkeen 35v alkaa hedelmällisyys laskea.
- yliopistot ja korkeakoulut lapsiystävällisemmäksi.
- adoptio ulkomailta helpotettava
- lapsiperheet jonon ohi asuntoja haettaessa.
- koulut ja päiväkodit hometalkoisiin.
- YLE voisi tuottaa enemmän tervettä ohjelmaa asiasta.
- työelämään lisää joustoja.
- perheet taas kansakunnan kaapin päälle ja vähemmän tätä "muunsukupuolinen" trans hypetystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lasten määrän väheneminen on suoraan johtuva epäonnistuneesta politiikasta, pätkätyöt ja kaikesta mahdollisesta leikkaaminen tekee sen että kukaan ei kohta uskalla tehdä lapsia. Lapset alkaa olla mahdoton yhtälö vähävaraisille, ainoastaan rikkaat pystyy antamaan lapsille sen mitä nyky yhteiskunta "vaatii".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kikyt ja aktiivimallit on pakollisia, varallisuuserot kasvavat huimaa vauhtia, politiikka pelkkää pelleilyä ja kansan omaisuudet on myyty pilkkahinnalla, nöyryytykset ja pätkätyöt arkipäivää, lapsien hankkiminen porvareiden orjiksi on vapaaehtoista joten sen voi jättää tekemättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmettelen ja mietinkin, miten Suomi voi olla houkutteleva maa ulkomaalaisille, jos kantaväestöllä ei ole uskoa oman maan tulevaisuudesta, ei perusteta lapsiperheitä. Minkälainen väestö muuttaa Suomeen, joka näkee täällä mahdollisuuden menestyä paremmin kuin suomalaiset itse. Ei ole mitään järkeä ostaa rahalla ja antaa etuisuuksia, kun muuttaa ulkomailta Suomeen asumaan perheineen. Sama väestönkasvu ja usko tulevaisuuteen saadaan suomalaisillekin, kun palautetaan arvostus lapsiperheille, luodaan työpaikkoja, annetaan verohelpotuksia ja kohtuullistetaan asumiskuluja. Niin metsä vastaa kun sinne huudetaan eli päättäjämme ovat töpeksineet, josta johtuen Suomen talous ja asukkaat ovat hiipuneet apatiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

20:03
Hiilijalanjäljestä uusi maidon hinnoitteluperuste – ravintoarvoilla mitattuna maidon hiilijalanjälki jää pienemmäksi kuin vaikkapa riisin
19:58
Joel Pohjanpalo vertasi jalkaansa Lego-palikkaan – "Ottaa päähän"
19:51
Omistajaohjausministeri Paatero vaatii Postia lopettamaan vuokratyövoiman käytön lakon ajaksi
19:13
Toni Piispanen taipui MM-hopealle – tuttu kilpakumppani vei voiton
19:05
IL: "Husu" Hussein on tuomittu kolmesta petosrikoksesta – erehdytti Kelaa ja sosiaalitoimea
18:43
Julkiset kuulemiset ovat käynnissä Washingtonissa – "Trump välitti enemmän Biden-tutkinnasta kuin Ukrainasta"
18:42
Ruotsalaisseurasta lähtenyt Ville Leskinen helpottui sopimuksensa purkamisesta – paluu Kärppiin ei ole viime kauden tehomiehen mukaan poissuljettu vaihtoehto
208
Linnanmaalla, keskustassa vai jossain muualla? Kerro meille, missä Oulun yliopiston pitäisi sijaita
69
Tänään neuvotellaan, mutta lakosta voi tulla erittäin pitkä – "Ihmiset tuntuvat täysin ymmärtävän, miksi lähdimme tai jouduimme työtaisteluun"
48
Pohjantiellä sattui kolmen auton ketjukolari – ei loukkaantuneita
41
"Ruotsi ei ole rakettitiedettä" – Tartu härkää sarvista ja puhu, opastaa oululaislähtöinen kielilähettiläs Seppo Määttä
34
Oulussa kehitetty kasvomaksaminen käytössä noin 2 000 kokeilijalla – maksutapaa testattu kahdeksassa kahvilassa
29
Kommentti: Eikö Linnanmaan kampuksen etu ollut, että kaikki löytyvät saman katon alta? Mahtaa olla kyseessä suuren luokan sumutus
26
Junayhteyden nopeutuvat hieman Oulun ja Helsingin välillä joulukuun alussa, myös junavuoroja tulee lisää

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

261 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Olin aikanaan ammattiliiton jäsen. Ei mulla valittamista, hyvin menee. Lue lisää...
ONNELLINEN.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image