Kolumnit

Yle kertoi, että seuraava Moskvitsh on laadukas

Selvitys hyökyaaltokatastrofin tiedotuksesta oli yli 300-sivuinen.
Kolumnit 16.6.2005 0:00
Pekka Mikkola
Neuvostoliitto oli aikanaan paljon toimivampi maa kuin mitä kertoi lännen propaganda tai väittivät ne suomalaispoliitikot tai -toimittajat, joita syytettiin ilkeästä neulanpistopolitiikasta. Mihinkään muuhun käsityksen ei voinut tulla, jos kuunteli pari-kolmekymmentä vuotta sitten Yleisradion lähettämiä Naapurineljännes ja Näin naapurissa -ohjelmia.

Seuraavassa katkelma Näin naapurissa -lähetyksestä vuodelta 1979. Ollaan valkovenäläisessä Punainen työvuoro -kolhoosissa. Suomalainen toimittaja kertoo ääntään madaltaen:

"Nyt mennään sisään sikalaan... kaikki on pitkälle koneellistettua. Hämmästyttävää on, että monille sikaloille tyypillistä pistävää hajua ei tunnu lainkaan."

Siis jos Yleä oli uskominen, Neuvostoliitossa oli jo pian kolmekymmentä vuotta sitten ratkaistu sikaloiden hajuongelma, josta Suomessa ei ole päästy vieläkään.

Nyky-Yleisradiota täytyy kiittää, että se on tajunnut arkistojensa kulttuurihistoriallisen arvon. Jo jonkin aikaa Ylen nettisivujen kautta on päässyt kuuntelemaan monia Suomen historiaan kuuluvia vakavia ja keveitä ääni- ja kuvakatkelmia. On Alvar Aaltoa, Veikko Vennamoa, Pekka Tiilikaisen selostuksia ja vaikkapa Tabe Slioorin arviointia suomalaismiehistä.

Ensi kuun 4. päivästä alkaen Radio 1:ssä alkaa pyöriä Punainen Heinäkuu -sarja, jonka teemana on Neuvostoliitto. Merkittävä osa annista on peräisin Ylen arkistosta, kuten suomalaistoimittajan kolhoosivierailusta kertova Näin naapurissa. Ohjelma on jo kuultavissa Ylen nettisivuilla.

Samassa paikassa voi kuulla Esko Seppäsen kertomana, kuinka Neuvostoliiton ay-liikkeen roolina on kannustaa työntekijöitä parempiin suorituksiin. "Tärkein kysymys on sosialistisen kilpailun edistäminen", vahvisti Punainen Ruusu -tekstiilitehtaan ammattiyhdistyskomitean edustaja radioiden ääressä istuneelle Suomen kansalle.

Samassa ohjelmassa kuullaan myös Moskvitsh-autotehtaan pääjohtajan kolmannen varamiehen vakaa viesti: "On päätetty", että seuraavasta automallista tulee "korkealaatuinen niin teknisesti kuin mukavuuksiltaan".

Muisti kelaa kiivaasti, minkälainen Mosse ilmestyikään markkinoille 1970-luvun lopussa. - Ja samalla herää kysymys, mitä tehtaalla oli aikaisempien mallien kohdalla päätetty.

Hassunkurisista yksityiskohdista huolimatta on pakko todeta, että ohjelmat ovat aika puuduttavia. Korviin tulvii kolhoosien lehmien maidontuotantomääriä, maatalousministeriön edustajan arvioita meneillään olevasta viisivuotiskaudesta, tietoa sosialistisen yritysjärjestelmän perusteista.

Sinänsä suomalaisten oli hyvä tuntea naapurinsa. Kiusallista noissa ohjelmissa kuitenkin oli, että oikeasti hankalia kysymyksiä ei esitetä. Tosin hetkittäin jotakin kielteistäkin nousee esiin. Selviää esimerkiksi, että valkovenäläiset lehmät tuottavat maitoa paljon vähemmän kuin suomalaiset ja että rehusta on pulaa.

Kaikki näyttää kuitenkin toimineen neuvostoisäntien ehdoilla. Normaali journalistinen kriittisyys oli jätetty ilmeisesti Vainikkalaan. Ehkä tätä voi puolustella sillä, että jos olisi ryhdytty kriittisiksi, niin ohjelmat olisivat jääneet tekemättä. Voi myös olla, että iso osa kuulijoista tiesi asetelman ja osasi lukea rivien välit.

Naapurineljännes esimerkiksi kertoi, että kolmen ruokalajin päivällinen maksaa neuvostokoulussa Suomen rahassa vain 1,25 markkaa. Oliko tuossa piiloviesti, että Neuvostoliitossa joudutaan käymään koulua vuoroissa? Ensi kuulemalta radioiden ääressä saa kuitenkin vaikutelman, että toimittajakin oli innoissaan siitä, kuinka mainiosti asiat on naapurissamme järjestetty.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

21:11
Oulunsalon ampumaradan melusta valitetaan – mökkiläiset kokevat radan käyttöajat kohtuuttomiksi
20:59
Koronavirus levisi Eurooppaan ja Lähi-itään – Kiinassa koronavirus on vaatinut yli 130 kuolonuhria
20:41
Venäjää uhkaavat Kansainvälisen yleisurheiluliiton yhä kovemmat voimatoimet –  "Sen sijaan, että Venäjän liitto olisi myöntänyt syyllisyytensä, se on mennyt äärimmäisyyksiin kieltäessään"
20:39
Oulusta Helsinkiin neljässä tunnissa – Petteri Orpo panisi vauhtia ratainvestointeihin Tilaajille
20:31
Luistelun kohuvalmentajan seura äänestää helmikuussa uudesta hallituksesta – Taitoluisteluliitto odottaa selvitystä käytännön toimista, joihin seurassa on ryhdytty
20:11
Väistämisvelvollisuutta noudattamaton kuski törmäsi toiseen autoon Taivalkoskella – toista kuljettajaa epäillään rattijuopumuksesta
20:11
Pitääkö tavallisen suomalaisen nyt tehdä jotain tartunnan torjumiseksi ja epidemian ehkäisemiseksi – asiantuntijat antavat vain yhden tärkeän vinkin
185
Tutkimus selvitti, miksi BMW- ja Audi-kuskit tuntuvat törttöilevän muita useammin – statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja
94
Pääministeri Sanna Marin luottaa, että 30 000 työpaikkaa syntyy syksyyn mennessä – "Sillä polulla ollaan"
92
Väyrynen harkitsee paluuta keskustan jäseneksi – Jos Väyrynen palaa, Kärnä harkitsee puolueesta eroamista ja oman "uuskekkoslaisen" eduskuntaryhmän perustamista
78
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
37
Maanpuolustustahto kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan
20
"Otamme kalastusvesiemme vallan takaisin" – Britannia alkaa säätää EU-ajan jälkeisiä lakeja
18
Arviointineuvosto kritisoi hallitusta: "Kulutusta pitäisi lisätä vasta, jos työllisyystavoite saavutetaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi tallouden pitää kasvaa koko ajan?

Palkat eivät nouse kuitenkaan suhdateiden mukaan, kuten viimekertaisen nousun alun ja tämän neuvottelun välillä. Nousu o... Lue lisää...
Kui se tuollaisen ny...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image