Kolumnit

Mistä äänestetään ja kuka siihen vaikuttaa?

Kolumnit 25.1.2019 20:00
Jenni Karimäki
Jenni Karimäki

Rakkaalle lapselle sovitellaan montaa nimeä. Kolmen kuukauden päässä häämöttävät eduskuntavaalit on tähän mennessä ehditty nimetä ilmastovaaleiksi, sote-vaaleiksi, sotu-vaaleiksi, maahanmuuttovaaleiksi, naisten ja lasten oikeuksien vaaleiksi – lista on lähes loputon.

Vaikka puolueissa harkitaan hyvinkin tarkkaan, millaisella ohjelmalla ja teemoilla vaaleihin lähdetään ja mitä pyritään pitämään esillä ja saamaan esiin mediassa, on näiden pyrkimysten onnistuminen riippuvaista myös siitä, mitä Suomessa ja maailmalla vaalien alusaikana tapahtuu.

Muistissa on esimerkiksi vuoden 2011 vaalien alla tullut tieto Portugalin euromailta pyytämästä talousavusta. Tämän myötä Suomen roolista talouskriisin hoitamisessa ja muiden euromaiden tukemisessa nousi vaalituloksen kannalta hyvinkin ratkaiseva teema. Tämän asetelman tuottaman lopputuloksen politiikkaa seuraavat muistavat perussuomalaisten jytkynä.

Viime kesänä kansainvälisen ilmastopaneelin raportin havahduttamina monet olivat valmiit julistamaan tulevat vaalit ilmastovaaleiksi, ja syksyllä hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen välillä nähty kiista irtisanomissuojan heikentämisestä herätti ajatuksen vaalien pääteeman muodostumisesta työn tekemisen ja teettämisen ehtojen ympärille.

Aivan viime aikoina keskustelua ovat nostattaneet ulkomaalaistaustaisten tekemät seksuaalirikokset. Monessa puheenvuorossa onkin jo ehditty julistaa tulevat vaalit ennen kaikkea maahanmuuttovaaleiksi. Myös Jytky 3:sta on tämän teeman nousun myötä väläytelty.

Vaikka vaalien pääteemat tuntuvat usein kytkeytyvän ajankohtaiseen keskusteluun, on niissä kuitenkin aina pohjimmiltaan kyse tulevaisuudesta; siitä, mihin suuntaan Suomea ollaan viemässä.

Tämä on tärkeää, ja hyvä itse kunkin pitää mielessä vaalien lähestyessä. Vaaleissa valitaan päättäjät seuraavaksi neljäksi vuodeksi tekemään politiikkaa ja päätöksiä, jotka pääasiassa suuntautuvat toiveiltaan ja vaikutuksiltaan tulevaisuuteen.

Tutkimukset osoittavatkin, että kansa äänestää ennemmin tulevaisuuden odotusten kuin nykyhetken tai menneiden saavutusten perusteella.

Onnistuminen hallituspuolueena on hyvä käyntikortti, mutta usein pätee vanha sanonta: sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistelee.

Tulevaisuusorientaatio johtaakin siihen, että hallituspuolueiden on vaikeaa ratsastaa viimeisten neljän vuoden kohokohdilla. Oppositiopuolueet muistuttavat väistämättä myös hallituksen tiliin laskettavista epäonnistumisesta ja harha-askeleista. Tämä kuuluu pelin henkeen.

Sillä, mitkä aiheet nousevat vaalien alla esille ja mitä pidetään esillä, on vaikutusta vaalien tulokseen. Tai vähintäänkin siihen, mitä äänestäjät pitävät äänestyspäätökseensä keskeisesti vaikuttavina tekijöinä.

Tässä agendan luomisessa erityisesti medialla on suuri rooli. Tämä todettiin Yhdysvalloissa jo 1960-luvulla: äänestäjät mieltävät mediassa runsaasti aikaa ja palstatilaa saavat teemat ja aiheet tärkeiksi.

Media palvelee kansaa tiedonvälittäjänä, vallan vahtikoirana, ja pyrkii uutisoimaan ja taustoittamaan aiheita, jotka kansaa kiinnostavat tai askarruttavat. Sen valitseminen, mikä on uutisoimisen arvoista, onkin aina vallan käyttöä. Se, mistä media kirjoittaa, välittyy kansalaisille merkityksellisenä.

Mikään teema ei kuitenkaan automaattisesti nouse vaaliteemaksi, vaan taustalla ovat median, puolueiden, poliitikkojen ja asiantuntijoiden tekemät valinnat. Esille pyritään nostamaan ne asiat, jotka koetaan omien pyrkimysten tai kansan kokonaisuuden edun kannalta keskeisiksi.

Eri vaaliteemojen käsittely monipuolisesti on tärkeää tasapuolisen ja moniäänisen keskustelun aikaansaamiseksi. Ihmiset kun hakeutuvat mielellään tiedostaen tai tiedostamattaan sellaisen tiedon ääreen, mikä tukee heidän omia näkemyksiään ja siten edistää näkemysten polarisoitumista.

Vaalien nimeäminen esimerkiksi ilmasto- tai maahanmuuttovaaleiksi luokin herkästi mielikuvan totuudesta, johon kenenkään ei ole mahdollista vaikuttaa. Vaaliagendan urautuminen vain yhden tai kahden teeman ympärille vinouttaa kuvan siitä, mitä kysymyksiä kansanedustajat tulevat seuraavan neljän vuoden aikana ratkomaan.

Vaikka painetta ilmastonmuutoksen tai maahanmuuton nousulle keskeiseksi vaaliteemaksi on, kärkiteemoiksi on tarjolla myös useita perinteisempiä talous-, työllisyys- ja sosiaalipolitiikan kysymyksiä.

Riippumatta siitä, mihin ratkaisuun sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus tällä vaalikaudella tulee, on se väistämättä yksi kevään keskusteluaiheista. Vaalikeskusteluissa käsitellään hyvin todennäköisesti myös tulevaisuudessa häämöttävää sosiaaliturvauudistusta sekä linjataan työn tekemisen ja teettämisen ehtoja sekä työmarkkinajärjestöjen roolia päätöksenteossa.

Jenni Karimäki on yliopistonlehtori ja erikoistutkija Eduskuntatutkimuksen keskuksessa Turun yliopistossa.

MAINOS

Kommentoi

Kyllähän se asetelma pitäisi niin rakentaa, että oikeat puolueet voisivat esiintyä oikeiden vaihtoehtojen kanavina, jotta myös vaalitulos olisi oikeanlainen. Mutta sitten kun tulee myös näitä yllätyksiä, joiden nousemista äänestäjien huulille ei voi estää. Vaikka rajoillemme rakennettaisiin muuri. Niin sittenkin ne ovat Se Tärkein Kysymys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
22
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
21
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
20
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
19
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen
17
Nelostiellä liikenneonnettomuus Oulussa Haarakankaan levähdyspaikan kohdalla – tilanteessa neljä loukkaantunutta, liikenne kulkee paikalla normaalisti
16
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Kyllä maailma on paljon parempi paikka, kun meitä demareita on. Lue lisää...
Äärettömän hyvältä ä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image