Kolumnit

Lisävelasta tuli tahdon asia

Risto Murto
Kolumnit 7.2.2020 20:00
Risto Murto

Suomen hallitus on viime aikoina saanut tasaisena virtana moitteita talouspolitiikasta. Ensin luottoluokittelija Fitch reagoi hallituksen politiikkaan ja muutti Suomen valtion luottoriskiarvioita varovaisemmaksi. Sen jälkeen Talouspolitiikan arviointineuvosto moitti suorasanaisesti, että hallitukselta uupuu suunnitelma julkisen talouden kestävyyden turvaamiseksi. Heidän mukaansa hallituksen finanssipolitiikka on suhdannetilanteeseen nähden liian löysää.

Käytännössä sekä suomalaiset että ulkomaiset arvioijat odottaisivat hallitukselta tiukempaa suhtautumista valtion menojen kasvattamiseen kuin nykyiset suunnitelmat ovat. 

Yksi merkittävä voima on kuitenkin kuorosta pois. Rahoitusmarkkinat eivät ole mukana keskustelussa.

Risto Murto

Suomessa totuimme viimeisten vuosikymmenten aikana siihen, että markkinavoimat ohjaavat politiikkaa. Sijoittajat ja rahoittajat ovat asettivat hallitusten talouspolitiikalle rajoituksia. Vanhemmat ikäpolvet muistavat 1980- ja 1990-luvun kriisit. Korot nousivat ja valuutat heiluivat, jos politiikkaan ei uskottu. Pahimmillaan Suomessa pohdittiin vakavasti päättäjien pienessä joukossa, ovatko valtion luottohanat sulkeutumassa.

Paljon on muuttunut näistä ajoista. Markkinavoimat ovat lähes täysin kesytetty. Ne eivät ole lyhyellä tähtäimellä ohjaamassa suomalaista talouspolitiikka. Tähän on useita syitä.

Keskeisin muutos oli euron tulo. Yhteinen valuutta poisti Suomesta oman raha- ja valuuttapolitiikan. Suomen Pankilla ei ole omaa valuuttaa, jonka arvoa pitäisi puolustaa esimerkiksi korkoja nostamalla. Suomen osuus euroalueen taloudesta on puolestaan niin pieni, että maamme mahdolliset ongelmat eivät heiluta euron arvoa tai korkotasoa.

Jäljellä on jäänyt Suomen valtion luottoluokituksen arviointi. Valtion liika velkaantuminen johtaa luottoluokitusten heikkenemiseen ja korkojen nousuun. Tämäkin vaikutus on pienentynyt voimakkaasti.

Syynä on viime vuosien poikkeuksellinen rahapolitiikka. EKP:n ohjauskorot ovat negatiiviset ja keskuspankki on ostanut markkinoilta huomattavasti valtion lainoja. Samalla sijoittajien vaikutus korkoihin on romahtanut. Euroopan keskuspankin toimenpiteet toteuttivat myös välillisesti yhteisvastuuta.

Käytännössä kaikkien euroalueen valtioiden korkotaso on laskenut. Esimerkiksi entisen kriisimaan Kreikan valtion lainojen korko on nykyisin alle 1,5 prosenttia. Euroalue on lisäksi kokonaisuutena lähes tasapainoinen julkisen alijäämän suhteen, mikä on selvästi parempi tilanne kuin USA:ssa ja Japanissa.

Käytännössä tiukin ulkopuolinen rajoite kotimaiselle talouspolitiikalle on tullut euroalueen yhteisten sääntöjen kautta. Euroalueen sopimuksissa Suomi on sitoutunut julkisen sektorin alijäämien ja velkaantumisen hillintään.

Suomen kannalta kyseessä on kuitenkin enemmän kritiikistä kuin aidosti kovasta rajoitteesta. Jos haukut kestetään, Suomi voi vielä velkaantua helposti esimerkiksi yhden hallituskauden.

Lopputulema on selvä. Politiikasta on tullut tahdon asia. Jos hallitus haluaa lisätä velkaa, mikään ei käytännössä estä tätä.

Viime kädessä valta on äänestäjillä. Jos suomalaiset ovat vaalien kautta sitä mieltä, että heille kuuluu enemmän palveluita ja tulonsiirtoja, tasapainoisen budjetin kannattajat jäävät väistämättä tappiolle. Äänestäjät voivat halutessaan painottaa omaa hyvinvointiaan tulevien sukupolvien kustannuksella.

Tämänkaltaisessa tilanteessa tasapainottavaa politiikkaa kannattavat puolueet ajautuisivat strategiseen umpikujaan. Vaihtoehtona olisi vain käydä tekemässä epäsuosittuja leikkauksia menoja kasvattavien hallitusten jälkeen.

Suomalainen erityispiirre on, että verojen laskua ei aidosti aja ensisijaisena tavoitteena yksikään puolue. Verojen lasku on niin sanotuissa porvaripuolueissakin altisteinen kestävyysvajeelle. Tilanne on toinen kuin Yhdysvalloissa, jossa republikaanipuolue selvästi ajaa alhaisia veroja velkaantumisen kustannuksella.

Markkinavoimat vaikuttavat pitkällä tähtäimellä. Verrattuna aikaisempaan markkinavoimien vaikutus tulee vähitellen ja hiipien, mutta tulee kuitenkin.

Kyse on ennen kaikkea investointien vähyydestä. Jos talouspolitiikka on huonoa, Suomen kilpailukyky ja kasvunäkymät heikkenevät vääjäämättä pitkällä tähtäimellä. Ongelmana on, että poliittisesti tästä maksetaan hintaan vasta kaukana tulevaisuudessa.

Velan kasvu ja pitkän tähtäimien kasvunäkyminen heikkeneminen tulevat seuraavien sukupolvien maksettavaksi. Minkä sukupolven näkökulmaa painotetaan: nykyisten vai tulevien? Juuri nyt tilanne on erityisen mielenkiintoinen. Vallassa olevat poliitikot ovat entistä nuorempia, kun taasen äänestäjät ovat entistä vanhempia. Keväällä näemme kumman sukupolven ääni painaa.

Risto Murto on työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja.

MAINOS

Kommentoi

Toimitusjohtaja Murto on oikeilla jäljillä, mutta
ajattelussa sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudessa on vielä laajennettavaa.

1) Sosiaalisten ongelmien ja 2) ympäristöllisten ongelmien ratkaisemiseen käytetty velkaraha ei ole pois itseni kaltaisilta nuorilta ja minun jälkeen syntyneiltä ihmisiltä. On paljon kohteliampaa jättää työkalullista taakkaa (rahallista velkaa) ja kunnossa pidettyä tosielämää (hyvinvoivat ihmiset, hyvinvoiva luonto), mitä toisinpäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Markkinavoimat vaikuttavat konkreettisesti yritysten kilpailukyvyn ja työllisyyden kautta. Nämä voimat ovat kurittaneet Suomea erityisen ankarasti, koska maassamme on edelleen yli 400 000 työtöntä, kun lasketaan virallisista tilastoista piilotetut tempputyöllistetyt, pakkokoulutettavat sekä muut piilotyöttömät.

Kansainvälisessä vertailussa olemme edelleen EU:n nettovelkaantumattomin maa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16.2.
CNN: Yli tuhat USA:n oikeusministeriön ex-työntekijää vaatii ministerin eroa – Barrin epäillään taipuneen Trumpin painostukseen
16.2.
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
16.2.
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
16.2.
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
16.2.
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
16.2.
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
16.2.
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Marinin kallis vedätys

159 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image