Kolumnit

Kau­pun­ki­pa­lat­si kelpaisi varmaan myös oululaisten olohuoneeksi – Kaupungintalo on yli 130-vuotisen historiansa aikana taipunut moneksi

Kaupungintalon upea juhlasali herättää huomiota. KUVA: Annika Ollanketo
Kolumnit 3.12.2018 12:00 | Päivitetty 3.12.2018 14:13
Mirja Niemitalo

"Palatsi on epätarkoituksenmukainen ja turhan arvokas työtila aikana, jolloin säästeliäät monitoimitilat ovat työnantajien tavoitteena."

 

Mirja Niemitalo

Oulun kaupungintalon remontti siirtyy. Kaupungintaloa päästäänkin kunnostamaan vasta ensi vuoden loppupuolella.

 

Kaupungintalo on osoittautunut kovan onnen taloksi. Vajaa kymmenen vuotta sitten tehty peruskorjaus ei ollutkaan niin onnistunut kuin luultiin. Lattioissa ilmeni ongelmia. Tutkittaessa huomattiin, että korjaustarve on suunniteltua paljon laajempi.

Oulun kaupungintalo on menossa remonttiin. KUVA: Annika Ollanketo

Aikataulut ovat pettäneet ennen kuin ensimmäistäkään lattialautaa on revitty irti. Viivästysten takia osa kaupungin hallinnosta ja päätöksenteosta jatkaakin työskentelyä kaupungintalolla ainakin kesään asti.

Valtaosa kaupungintalon virkamiehistä ehti jo siirtyä virastotaloon Isokatu 9:ään. Kehutuissa vuokratiloissa on jopa riittävän suuri valtuustosali.

Kaupungintalon juhlasalissa on runsaasti hienoja yksityiskohtia. KUVA: Annika Ollanketo

Äskettäin kerrottiin, että hankeselvityksessä tarkentuu, paljonko kaupungintalolla lopulta tarvitaan hallintotiloja. Tämä on mielenkiintoinen tieto, jonka merkitystä ei ole vielä avattu. Oulun parhaalla paikalla sijaitsevasta historiallisesta arvorakennuksesta on siis vapautumassa tiloja.

Koko talon käyttötarkoitusta on syytä harkita uudestaan, jos ja kun hallintotiloja vastaisuudessa tarvitaan vähemmän. Keskustelun aika on juuri nyt, ennen kuin asiassa tehdään ratkaisevia päätöksiä.

Talousarviossa remonttiin varattiin kuusi miljoonaa euroa ilman että talon muusta tulevaisuudesta puhuttiin. Ei kai voi olla kirkossa kuulutettu, että talo automaattisesti kunnostetaan edelleen ylimmän kaupunginjohdon ja keskusviraston toimistotiloiksi.

Keskusviraston käytettävissä on erilaisia työskentelytiloja. KUVA: Kontiainen Jarmo

Palatsi on epätarkoituksenmukainen ja turhan arvokas työtila aikana, jolloin säästeliäät monitoimitilat ovat monen työnantajan tavoitteena. Arvotalon tulevasta käytöstä on korkea aika saada aikaan kansalaiskeskustelua.

Mitä käyttöä kaupunkipalatsille voisi olla? Haluaisivatko kaupunkilaiset tilat toimintakeskukseksi, näyttely- ja kerhotiloiksi vai yhteiseksi olohuoneeksi? Tulevasta käytöstä voi kysyä oululaisilta itseltään.

Nykymuodossaan talo on aivan liian harvojen käytössä. Kaupungin vieraat pääsevät ihastelemaan talon koristeita, pylväitä ja juhlasalin upeita kattomaalauksia. Tavallisille oululaisille kaupungintaloon on asiaa vain harvoin – jos koskaan.

Kaupunkipalatsin käytävillä on hillitty tunnelma. KUVA: Kontiainen Jarmo

Kaupungintalo on yli 130-vuotisen historiansa aikana taipunut moneen menoon. Alkujaan Seurahuoneeksi rakennetussa talossa toimi hotelli ja ravintola, posti, pankkeja, klubeja ja teatteri.

Huvielämän keskuksena tunnettu Seurahuone siirtyi erinäisten vaiheiden jälkeen kaupungin omistukseen. Kaupungintalo kadun toisella puolella kävi ahtaaksi, niinpä kaupunki siirsi Seurahuoneelle virastojaan laajennuksen 1920 myötä. Talo vakiintui myös kaupunginvaltuuston ja -hallituksen kokouspaikaksi.

Hotelli ja ravintola lopettivat toimintansa 1939. Sota-aikana hotellihuoneisto vuokrattiin puolustusministeriölle ja lotat häärivät ruokalassa. Tiloissa toimi myös saksalaisen paikalliskomendantin virasto. Seurahuoneen nimi muutettiin kaupungintaloksi 1942, kun tilat kunnostettiin virastoksi.

Kaupunginvaltuutetut tekevät valtuustosalissa päätöksiä. KUVA: Kontiainen Jarmo

Iso myllerrys kävi, kun 1980-luvun taitteessa tehdyn peruskorjauksen alta tiloista muuttivat pois maistraatti, raastuvanoikeus, rahatoimisto ja rakennusvirasto. Vapautuneet tilat otettiin kaupungin hallinnon ja keskusviraston käyttöön.

Kaupungintalolla on värikäs historia ja kaupunkipalatsi on palvellut muitakin kuin virkamiehiä ja päättäjiä.

Remontti avaa uusia mahdollisuuksia. Voisiko talosta tulla avoin paikka, joka olisi meidän oululaisten käytössä?

Kirjoittaja on Kalevan pääkirjoitustoimittaja.

MAINOS

Kommentoi

Ei missään nimessä hyödyttömäksi olohuoneeksi. Osa voisi olla museona. Taidemuseo ja Ainolan kokoelmat höystettynä nykyihmisiä kiinnostavilla vaihtuvilla moderneilla näyttelyillä. Osa ravintolana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä ehdotus. Ei ainakaan miksikään olohuoneeksi. Yksi riittää. Onhan jo olemassa oululaisten olohuoneeksi markkinoitu tila, Valkeassa. On mitä on, sehän on tiedossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi - ihme kyllä vielä jäljellä oleva - rakennustaiteen ja arkkitehtuurin ehdoton helmi on ollut täysin väärässä käytössä virastona.
Ja ellei sille hallinnossa vihdoin ja viimein ymmärretä osoittaa arvoistaan käyttöä on hallinto vaihdettava.
Pääasia on se että se tulee laadukkaaseen mahdollisimman monen kuntalaisen käyttöön eikä sinne päästetä ketään pesiytymään.
Siis ESIMERKIKSI barokkimusiikkikonsertteja, runojen lausuntaa, kirjanjulkistuksia, viulukonserttoja, esitelmiä, ... Tasoa ja laatua.
Tapahtumien tulee olla pääsääntöisesti maksuttomia - kuinka moni talon omistajista, kuntalaisista, ei ole koskaan päässyt sinne?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainolan museo siirretään tänne lähemmäs yleisöä. Juhlasali kulttuuritilaisuuksia varten-

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän sen joutaisi purkaa pois. Tontille mahtuisi monta, jo rakennusvaiheessa kosteusvaurioituvaa kerrostaloa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arvokiinteistö voisi toimia esim. taidegallerian ja korkeatasoisen hotellin&ravintolan forumina.

Ehkäpä rakennusliike voisi muuttaa Suomen upeimmaksi asuinkiinteistöksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sisäilmaongelmat unohtuivat kirjoituksesta: Isokadulta palasi väkeä takaisin kaupungintalolle ongelmien takia, kuulin naapurilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehdään tarjouskilpailu. Jos joku siitä tarpeeksi maksaa, niin antaa mennä.

Kaupungin johtajille löydetään varmasti tilaa muualtakin - rakennetaan vaikka aseman päälle maailman pramein kaupungintalo riittävän korkeana tai louhitaan kokoustila kallioon. Kallioparkki on osoittanut, että Oulun alla on hyvää kalliota, johon voidaan louhia edullisesti erikokoisia tiloja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aseman päällä olevasta talosta pääsisivät nopeasti ja mukavasti bussilla ja junalla kenenkään huomaamatta tärkeille virkamatkoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä. Ei anneta lentolippuja ympäristösyistä eikä makseta kilometrikorvauksia oman auton käytöstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palautettakoon alkuperäiseen käyttöönsä. Oulussa on Suomen rumin teatteritalo, ei betonilaatikossa voi virittyä teatteritunnelmaan. Seurahuone olisi ihanteellinen toimintaympäristö pienelle, intiimille teatterille. - Terveisiä kaikille oululaisille Raahen Teatterista, jossa kävimme eilen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutettakoon takaisin seurahuoneeksi ja hotelliksi. Käsittämätöntä että kun kaikkialla muualla yhteiskunnan sektoreilla sekä yritystoiminnassa säästetään, ja tilojen käyttöä tehostetaan maksimaalisesti, niin hallintoeliitillä on veronmaksajien rahoilla kalliisti ylläpidetty, vajaatehoisesti hyödynnetty palatsi keskellä kaupunkia. Oulun kaupungilla on kyllä tiloja missä hallintoa voi pyörittää. Se ei ole seinien koristeellisuudesta kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luovutetaan se taas saksalaisten pääkonttoriksi, sitä virkaahan se on hoitanut ennenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

73
Aviin kannellaan hoivakodeista yhä useammin, suurimpana huolena henkilöstön riittävyys – Attendo: Työvoiman saatavuus ongelmien syynä
31
Oulun asemanseudulla kuokka uppoaa maahan vuonna 2023 – Kaupungilla suuret odotukset alueen rakentamiselle
29
Terrafamen vuoden 2018 liikevaihto on noin sata miljoonaa euroa parempi kuin 2017 – käyttökatekin lähes kaksinkertaistui
23
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
21
Kommentti: Oppositio hihittelee sivusta, kun hallituspuolueet tunaroivat – ”Kuka haluaa äänestää puoluetta, jossa ministeriksi valitaan Berner?”
21
Oulun poliisilaitos: Henkilökorttihakemusten määrä pomppasi, lupapalvelut ruuhkautuneet
14
Hulevesilasku kolahtaa oululaisten kiinteistönomistajien postiluukkuihin jo maaliskuussa – Summat viime vuoden tasolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

269 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä teille on antanut tämä Juttutupaan kirjoittelu

Onhan se tietynlaista viihdettä seilailla tämän Kalevan ylläpitämän "seinälehden" kirjoituksia. Näkeehän tästä mitä jut... Lue lisää...
Ällistelijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image