Pääkirjoitus: Tuore tut­ki­mus tuo esiin Oulun monet arkiset vah­vuu­det, ja siksi kiel­tei­sis­sä mie­li­ku­vis­sa ry­pe­mis­tä kan­nat­taa jo hillitä

Mielenterveys: Kuinka nuorta val­vo­taan OYSin psy­kiat­ri­sel­la osas­tol­la, jossa on muun muassa tu­pak­ka­paik­ka ja psy­koo­si­po­ti­lai­ta?

Jääkiekko: SM-sar­jan par­haa­na pe­laa­ja­na pal­ki­tun Markus Loposen te­ho­ket­ju johtaa Kärpät kul­ta­jah­tiin

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Met­säs­tä­jä­liit­to: Am­pu­ma­ra­to­ja pitäisi saada ny­kyis­tä enemmän – "Har­joit­te­lu on kaiken am­mun­nan kul­ma­ki­vi"

Suomen Metsästäjäliiton mukaan ampumaratojen määrä on vähentynyt viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Arkistokuva.
Suomen Metsästäjäliiton mukaan ampumaratojen määrä on vähentynyt viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Arkistokuva.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Ampumaratojen määrää ei saa enää vähentää Suomessa. Sen sijaan ampumaratoja pitäisi olla nykyistä enemmän, etteivät etäisyydet ampumaratojen välillä kasva liian suuriksi.

Tätä mieltä on Suomen Metsästäjäliitto.

Liiton metsästysampumapäällikkö Jussi Partanen toteaa, että ampumarataverkoston ylläpitämisessä tarvitaan suunnitelmallista ja pitkäjänteistä työtä.

– Harjoittelu on kaikenlaisen ammunnan kulmakivi. Harjoittelua on vaikea tehdä ilman riittävää ja laadukasta rataverkostoa.

Metsästäjien lisäksi ampumaratoja käyttävät myös monet viranomaiset, reserviläiset ja ampumaurheilijat.

– Tällaisina aikoina on erityisen tärkeää huomata ratojen merkitys myös Suomen turvallisuudelle, Partanen sanoo.

Ympäristölupia yritetään saada

Suomessa on tällä hetkellä 670 toiminnassa olevaa ampumarataa. Niiden määrä on vähentynyt huomattavasti viimeisen parinkymmenen vuoden aikana.

Suomen Metsästäjäliitto on mukana maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa ampumaratojen ympäristölupahankkeessa. Hankkeen tavoitteena on saada ympäristölupa vähintään 150 ampumaradalle, joilla toistaiseksi voimassa olevaa ympäristölupaa ei vielä ole.

Samalla halutaan varmistaa tilanne, että joka puolella Suomea harrastajalla olisi järkevä etäisyys lähimmälle ampumaradalle.

Metsästäjäliiton tiedotteessa todetaan, että ympäristölupahanke ei yksin riitä ampumaradan toiminnan turvaamiseksi. Sen lisäksi tarvitaan lainsäädännön päivittämistä ja selkeyttämistä sekä ympäristöviranomaisten kouluttamista.

Metsästyksen suosio on kasvanut Suomessa viime vuosina.