Mainos

Me sel­viäm­me tästä, mutta se vaatii yh­teis­työ­tä, ym­mär­rys­tä ja aut­ta­mis­ta

Tuskin kukaan osasi kuvitellakaan mitään koronaepidemian kaltaista kokonaistilannetta aiemmin. Se tuli päälle nopeasti ja tosi voimakkaasti. Viimeiset pari viikkoa on mennyt erilaisissa nettipalavereissa. Huolestuneet yrittäjät ovat lähestyneet soittamalla, sähköpostilla ja eri somekanavia pitkin aamusta iltamyöhään. Huoli on suuri. Osalla lähti yhdessä päivässä 3 kuukauden liikevaihto. Vain kulut jäivät.

Jussi Riikonen, puheenjohtaja, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät
Jussi Riikonen, puheenjohtaja, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät

Tuskin kukaan osasi kuvitellakaan mitään koronaepidemian kaltaista kokonaistilannetta aiemmin. Se tuli päälle nopeasti ja tosi voimakkaasti. Viimeiset pari viikkoa on mennyt erilaisissa nettipalavereissa. Huolestuneet yrittäjät ovat lähestyneet soittamalla, sähköpostilla ja eri somekanavia pitkin aamusta iltamyöhään. Huoli on suuri. Osalla lähti yhdessä päivässä 3 kuukauden liikevaihto. Vain kulut jäivät. Suomen Yrittäjät on ollut kiitettävästi neuvottelemassa eri osapuolien kanssa tilanteesta. Yrittäjien huolia on kuunneltu ja erilaisia toimenpiteitä on luvassa. Koronan ympärillä työskentelee käytännössä järjestön noin 200 toimihenkilöä keskustoimistolla ja alueilla. Lisäksi luottamushenkilöt ovat mukana mahdollisuuksien mukaan omien yritystoimiensa ohella.

Apua on nyt tarjolla ja sitä kannattaa käyttää. Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien verkkosivuilta löytyy kooste avun tarjoajista linkkeineen. Monissa tilanteissa auttaa puhuminen. Kuunnellaan sitä yrittäjäkaveria, jos hänellä on huolia. Autetaan parhaamme mukaan.

Ei niin huonoa, että ei hyvääkin. Nyt monet yritykset ovat joutuneet pakon edessä kehittämään kiireellä uutta. Verkkokauppa lisääntynyt nopeasti. Ravintolat ovat kehittäneet Take Away -palveluitaan ja toimituksiaan. Verkon yli tapahtuvat neuvottelut ovat lisääntyneet. Uusi tekniikka on otettu käyttöön ja näin tehostettu toimintaa. Näistä käytänteistä varmaan paljon jää käyttöön myös myöhäisempinä aikoina.

Kaikkiin tämä epidemia ei ole käytännössä vaikuttanut. Osa yrityksistä toimii kuten ennenkin ja moni palkansaaja saa saman kuukausipalkan kuin ennenkin. Nyt olisi tärkeää, että nämä, joilla menee hyvin eivät paniikissa painaisi jarrua, vaan jatkaisivat tavaroiden ja palveluiden ostoa kuten ennenkin. Näin talouden pyörät saataisiin pyörimään niin hyvin, kuin ne tässä tilanteessa vain voivat pyöriä.

On selvää, että tässä rytinässä tulee yrityksiä kaatumaan paljon tämän täysin ulkopuolisen tekijän takia. Olisi hienoa, jos yrittäjän uuden yritystoiminnan aloittaminen olisi mahdollista ja helpompaa.

Kyselyn mukaan korona vaikuttaa 73 prosenttiin Suomen yrityksistä. Se mitä välilliset vaikutukset tulevat olemaan, sitä emme vielä tiedä. Tässä tilanteessa tarvitaan yhteisymmärrystä ja joustoja. Vaarana on, että isot toimijat jyräävät ja käyttävät pienempiä hyväksi. Yrityssaatavissa puuttuu tällä hetkellä perintäkatto, joten tästä voi tulla myös perintätoimistojen kulta-aikaa. Sen sijaan, että saatavat laitettaisiin kylmästi perintään, kannattaisi miettiä tilannetta ja vaikka soittaa velalliselle ja sopia maksujärjestelystä. Se, joka nyt pystyy joustamaan, ymmärtämään ja sopimaan, palkitaan varmasti myöhemmin pitkäaikaisella asiakkuudella.

Meidän pitäisi jotenkin päästä muutama kuukausi eteenpäin, jotta tilanne alkaa normalisoitua. Nyt kannattaa käydä kaikki maksujärjestelyt läpi ja sopia niistä, jotta on vähän aikaa hengähtää. Niille, joille se vaan on mahdollista, tämä aika kannattaa käyttää toiminnan kehittämiseen. Tiloja voi remontoida, markkinointia kehittää, opiskella, suunnitella uusia tuotteita tai palveluita. Aika kannattaa käyttää hyväksi.

Tästä kyllä selviämme. Se vaatii yhteistyötä, ymmärrystä ja auttamista. Hädässä ystävä tunnetaan.