Oulun joukkoliikenne: Oulun bussit ovat ajoit­tain tupaten täynnä ja mat­ko­jen mää­räs­sä taotaan en­nä­tys­lu­ke­mia

Mielipidekirjoitus: Su­ku­puo­li­ko­ke­mus on jo­kai­sen oma asia

Luitko jo tämän: Miksi somessa ihail­laan julk­kik­sia lähes vailla rihman kier­tä­mää, mutta ta­val­li­sen suo­ma­lai­sen luo­mu­ta­ka­lis­ton nä­ke­mi­nen on kau­his­tus?

Mainos: Tilaa Kaleva Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Matti Matts­son kauhoi ää­ni­vyö­ryl­lä Vuoden ur­hei­li­jak­si – Tuomas Sam­mel­vuos­ta Vuoden val­men­ta­ja

Vuoden urheilijaksi valittu uimari Matti Mattsson vastaanotti palkintonsa Urheilugaalassa Helsingissä.
Vuoden urheilijaksi valittu uimari Matti Mattsson vastaanotti palkintonsa Urheilugaalassa Helsingissä.
Kuva: Jussi Nukari/Lehtikuva

Vuoden 2021 urheilijaksi valittiin Matti Mattsson. Hän saavutti 200 metrin rintauinnin pronssin Tokion olympialaisissa ja kauhoi jo keväällä EM-neloseksi. Aiemmin hän on saavuttanut MM-pronssia 2013.

Mattsson, 28, on kolmas uimari, joka on valittu vuoden urheilijaksi. Jani Sievinen sai kunnian 1994 ja Hanna-Maria Seppälä 2003.

Mattsson sai Urheilutoimittajain liiton äänestyksessä 2 104 pistettä ja 139 ykkössijaa. Toiseksi korkeimman pistesaaliin keräsi nyrkkeilyn olympiapronssimitalisti Mira Potkonen (1 157), joka oli ykkönen kuudessa kupongissa.

– Kahdeksan vuotta sitten seisoin tällä samaisella palkintopallilla, ja olin juuri voittanut vuoden läpimurto Uunon (palkinnon). Silloin olin vuoden urheilija -äänestyksessä kolmantena. Päätin, että haluan voittaa vuoden urheilijan palkinnon. Kahdeksan pitkää vuotta kesti, tukijoukkojaan kiitellyt Mattsson kertoi Ylen lähetyksessä.

Myös golffari Matilda Castren (1 026) ja telinevoimistelija Emil Soravuo (1 004) ylsivät yli tuhanteen pisteeseen. Castren keräsi toiseksi eniten ykkössijoja, 26.

Castren voitti vuoden aikana LPGA-kiertueen kilpailun, ratkaisi Euroopalle Solheim-cupin voiton ja sijoittui olympialaisissa 18:nneksi kaikkien aikojen parhaana suomalaisgolffarina. Soravuo saavutti permannon MM-pronssia.

Oberstdorfin MM-hiihdoissa Suomen yhdistetyn mitalikantaan palauttanut Ilkka Herola oli äänestyksessä viides. Normaalimäen kilpailun hopeamitalisti sai 898 pistettä. MM-hiihtojen menestyjistä pariviestin hopeamitalimiehet Ristomatti Hakola ja Joni Mäki saivat 619 pistettä ja olivat äänestyksen kahdeksas.

Jalkapalloilijoiden voittokulku katkesi

Jalkapalloilijoista Teemu Pukki valittiin 2019 ja Lukas Hradecky 2020 vuoden urheilijaksi. Suomen maajoukkueen ja saksalaisen Leverkusenin maalivahti Hradecky (834) nousi äänestyksessä tällä kertaa kuudenneksi. Suomen maajoukkueen ja englantilaisen Norwichin hyökkääjä Pukki (477) oli kymmenes.

Joukkuelajien edustajista kärkikymmenikköön nousi myös jääkiekon NHL:ssä pelaavan Floridan kapteeni Aleksander Barkov (629) seitsemänneksi korkeimmalla pistesaaliilla.

Ratakelaaja Toni Piispanen (543) oli yhdeksäs. Hän saavutti Tokion paralympialaisissa T51-luokan kultaa 200 ja hopeaa 100 metrillä. EM-kilpailuissa hän otti kultaa 100:lla ja hopeaa 200 metrillä.

Hopealeijonat vuoden joukkue

Vuoden 2021 joukkueeksi valittiin Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue, joka saavutti hopeaa Riiassa pelatuissa MM-kilpailuissa.

– Mieletön pelaajaryhmä ja huikea johtoryhmä. Kaikkia tarvitaan. On pärjätty hyvällä sitoutumisella ja yhteistyöllä, päävalmentaja Jukka Jalonen kiitteli.

Jääkiekkomaajoukkue sai 589 pistettä ja 70 ykkössijaa. EM-kilpailuihin selvinnyt naisten jalkapallomaajoukkue sai 578 pistettä (68 ykkössijaa) ja MM-hiihtojen naisten viestin pronssijoukkue 551 pistettä (59 ykkössijaa).

Vuoden valmentajaksi valittiin pudasjärveläislähtöinen Tuomas Sammelvuo, joka luotsasi Venäjän miesten lentopallomaajoukkueen olympiahopealle Tokiossa. Sammelvuo keräsi 699 pistettä ja 108 ykkössijaa. Seuraavaksi sijoittuivat Mattssonin valmentaja Eetu Karvonen 528 ja Jukka Jalonen 419 pisteellä.

Ouluun ja Pohjois-Pohjanmaalle menestystä

Urheilugaala tuotti suurta iloa myös Ouluun, kun Oulun Voimisteluseura valittiin Vuoden urheiluseuraksi torstai-illan Urheilugaalassa.

Oulun Voimisteluseuran menestys ei jäänyt pohjoispohjalaisten ainoaksi, sillä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri palkittiin Suomen Aktiivisin Työpaikka -tunnustuksella.

Lue myös: Oulun Voi­mis­te­lu­seu­ra kruu­nat­tiin Vuoden ur­hei­lu­seu­rak­si – "E­ro­tuim­me jou­kos­ta, se saattoi olla meidän vah­vuu­tem­me"

Juttua päivitetään.