Matt Burns on il­ma­ki­ta­ran­soi­ton tup­la­mes­ta­ri – tämän vuoden tavoite oli pitää hauskaa

Matt "Airistotle" Burns matkusti tänä vuonna viidettä kertaa Ouluun ilmakitaransoiton MM-finaaliin. Hän aikoo juhlistaa voittoaan ilmakaraoken parissa.

Matt "Airistotle" Burnsin vakuutti tuomarit myös tänä vuonna.
Matt "Airistotle" Burnsin vakuutti tuomarit myös tänä vuonna.

Matt "Airistotle" Burnsin korvissa on valkoiset kuulokkeet ja hänen silmänsä ovat kiinni. Välillä miehen seesteinen ilme rikkoutuu ja hän alkaa huitoa käsiään villisti puolelta toiselle. Viimeinen puolituntinen ennen lavalle astumista käytetään kuivaharjoitteluun. Burns voitti MM-tittelin vuosi sitten.

– Tänä vuonna paineet eivät ole niin kovat, sillä saavutin päätavoitteeni viime vuonna. Nyt aion vain pitää hauskaa, Burns sanoo. Voittoaan hän aikoo juhlistaa ilmakaraoken parissa.

Yhdysvaltalainen Burns ottaa harrastuksensa tosissaan. Hän on käynyt kilpailuissa viimeisen kymmenen vuoden ajan.

– Kun aloitin 17-vuotiaana, minun piti livahdella baareihin salaa, Burns naurahtaa.

Hän pakeni portsareita vessoihin ja piilotteli sanomalehtien takana. Toisin kuin monet teini-ikäiset, Burns ei kärkkynyt alkoholia. Hän halusi ainoastaan osallistua kisoihin. Tänään pitkäjänteisyys palkittiin. Burns on ensimmäinen lajin tuplamaailmanmestari sitten ranskalaisen Sylvain "Sylvain "Günther Love" Quimenen, joka voitti tittelin vuosina 2009 ja 2010.

– Minä itse asiassa opettelin pari vuotta sitten soittamaan kitaraa, jotta ilmakitaransoittoni olisi uskottavampaa, Burns naurahtaa.

Burns matkusti tänä vuonna viidettä kertaa Oulun-finaaliin. Jokainen kisa on hänen mukaansa ollut pitkän matkan arvoinen.

– Parasta tässä lajissa ovat muut harrastajat. Kannustamme toisiamme parhaisiin mahdollisiin suorituksiin. Uskoisin, että kaikille kaikkein tärkeintä on tapahtuman sodanvastainen viesti. Kun kädessä on ilmakitara, siinä ei voi olla kivääriä, Burns sanoo.

Tuplamestarin menoa tämän vuoden hyytävä sää ei haitannut, mutta kävijämäärä jäi tapahtumanjärjestäjien 5000–7000 hengen tavoitteesta. Paikalle saapuneiden ihmisten tunnelmaa kylmyys ei kuitenkaan latistanut, vaikka esiintyjien tahtiin piti jammailla pipoihin ja toppatakkeihin verhoutuneena.

Katso kuvia Ilmakitaransoiton MM-finaalista.