Mat­ka­kes­kus­ta ei tule

Keskusliikenneasema radan toisella puolella korvaa suunnitelmat. Rautatienkadun varteen nousee Business Station.

Oulu
Toimisto- ja liikerakennus Business Station yltää pohjoispäässä asematunnelin kohdalle.
Toimisto- ja liikerakennus Business Station yltää pohjoispäässä asematunnelin kohdalle.
Kuva: YIT

Asemanseudun alueen kaavamuutos etenee.

Yhdyskuntalautakunta päätti tiistaina, että kaavamuutokseen liittyvä osallistumis- ja arviointisuunnitelma asetetaan nähtäville mielipiteiden esittämistä varten.

Asemanseudun alue rajautuu Kajaanin- ja Kainuuntiehen sekä Rata- ja Rautatienkatuun.

Oulun asemanseudusta kehitetään liikenteen, tapahtumien, palvelujen ja asumisen keskus, joka yhdistää perinteisen ruutukaavakeskustan sekä kehittyvän Raksilan alueen luontevasti toisiinsa, todetaan Senaatin Asema-alueet Oy:n verkkosivulla.

Senaatin Asema-alueet Oy:n omistamalle alueelle on soviteltu muun muassa tapahtuma- ja elämysareenaa, jonka sijainnista Oulun kaupunki päättää omasta puolestaan ja selvitystensä perusteella vasta vuonna 2022.

Varmemmin alueelle tulee keskusliikenneasema. Nykyisen linja-autoaseman paikoitusalueelle sijoittuva asema korvaa Rautatienkadun varteen pitkään suunnitellun matkakeskuksen.

– Matkakeskusta sellaisena kuin oululaiset sen mieltävät ei ole tulossa. Lemminkäisen ja VR:n aikoinaan tekemä sopimus raukesi jo aikojen sitten, yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki varmistaa.

Nykyisen linja-autoaseman paikoitusalueelle on tulossa vaatimattomampi, enemmän odotustilatyyppinen joukkoliikennettä palveleva keskus, jossa VR esimerkiksi voisi palvella lippuautomaateilla.

Nykyinen linja-autoasema "tullee poistumaan". Sen paikalle, lähelle Kainuuntien eteläistä alikäytävää rakennetaan asuntoja.

Kun kaava on valmis, Senaatin Asema-alueet Oy kilpailuttaa alueen investorit, Matinheikki sanoo.

Todennäköisesti kilpailutus tapahtuu useassa osassa.

Uusille toimistotiloille tarvetta

Rautatienkadun puolella tapahtuu nopeammin: kaava on jo valmis.

YIT tavoitteena on aloittaa kolmannen 12-kerroksisen asuinrakennuksen rakentamisen ensi keväänä. Oulun Asemantorni III:een tulee lähes sata asuntoa.

Tulevan asuinrakennuksen katukerroksessa on tilavaraus noin 600 neliön päivittäistavarakaupalle.

Asuinrakennukseen kylkeen nousee kolmikerroksinen toimisto- ja liikerakennus, Business Station, joka pohjoispäässä yltää asematunnelin kohdalle.

Aluejohtaja Marko Palosen mukaan noin 3 600 neliön Business Station on oma kiinteistöyhtiönsä, joka on tarkoitus myydä sijoittajalle.

– Uusille toimistotiloille on tarvetta. Olemme tehneet alustavia vuokrasopimuksia, jotka kattavat jo lähes kaksi kolmasosaa Business Stationin tiloista, Palonen sanoo.

Kolmas asemantorni valmistunee vuoden 2022 lopulla ja Business Station viimeistään alkuvuodesta 2023.

Samalla asematunneli jatketaan Rautatiekadun alitse postiaukiolle.