Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Mat­kai­lu­ala huutaa nyt val­tiol­ta hä­tä­apua – mat­kai­lus­sa ei ole aiemmin nähty koronan kal­tais­ta ilmiötä

Korona-virus on aiheuttanut matkailualalle ennennäkemättömiä vaikeuksia.

Suomen matkailualan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti sanoo, että hän ei ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa matkailualalla kuin korona-viruksen seuraukset.
Suomen matkailualan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti sanoo, että hän ei ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa matkailualalla kuin korona-viruksen seuraukset.
Kuva: Pekka Sipola

Korona-virus on aiheuttanut matkailualalle ennennäkemättömiä vaikeuksia. Matkailualan liiton mukaan alalle tarvitaan nyt hätäapua, koska monen matkailualan yrityksen kassa kumisee tyhjyyttä.

Helsinki

Suomen matkailualan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti sanoo, että kassakriisi uhkaa nyt monia vakavaraisia matkailualan yrityksiäkin.

Kierre lähtee siitä, kun matkanjärjestäjät joutuvat nyt palauttamaan asiakkaille rahoja jo maksetuista matkoista. Matkanjärjestäjät ovat jo maksaneet matkat lentoyhtiöille ja hotelleille, ja rahoja ei välttämättä saada ainakaan heti takaisin ja yritysten kassat alkavat olla tyhjiä.

– Alalle tarvitaan nyt nopeasti hätäapua, Mäki-Fränti sanoo.

Hän aikoo olla yhteydessä valtion suuntaan, elinkeinoministeri Mika Lintilään (kesk.) ja Finnveraan pikaisen avun saamiseksi yrityksille.

Mäki-Fränti sanoo, että kaikissa matkailualan yrityksissä joudutaan nyt miettimään sopeutustoimia. Yt -neuvotteluja on jo aloitettu laajasti matkailualalla Finnairista alkaen.

Ei koskaan ennen samanlaista

Mäki-Fräntin mukaan matkailualalla ei ole koskaan aiemmin nähty samanlaista ilmiötä kuin korona-viruksen vaikutus nyt on.

– Olemme nähneet dramaattisia isoja asioita, kuten terrori-iskut, tsunamit ja Islannin tulivuoren purkauksen aiheuttaman tuhkakriisin, mutta emme koskaan näin paniikinomaista käyttäytymistä. Mitään järkevää viestiä on ollut vaikea saada läpi, Mäki-Fränti sanoo.

Matkojen peruutuksia tai esteitä matkailulle tulee nyt joka suunnasta. Matkailurajoitteet koskevat nyt koko Italiaa ja esimerkiksi Israel on määrännyt kaikki maahan useista Euroopan maista saapuvat matkustajat torstaista alkaen karanteeniin.

Vietnam ilmoitti rajoittavansa kahdeksan Euroopan maan, mukaan lukien Suomen, kansalaisten matkustamista Vietnamiin. Vietnamin matkoille tarvitaan nyt viisumi ja terveystodistus.

– Suomi katsotaan nyt maailmalla yhtä saastuneeksi maaksi kuin muutkin Euroopan maat.

Liikematkoja järjestäviä toimistoja kurittaa nyt se, että yritykset asettavat henkilökunnalleen matkustuskieltoja. Mäki-Fräntin mukaan yritysten päätösten taustalla on sairastumista enemmän pelko siitä, että henkilökunta jumiutuu kotikaranteeniin.

Tunti kerrallaan edetään

Suomen suurimman matkojenjärjestäjän, Matkapoikien toimitusjohtaja Ari Penttilä sanoo nyt, että yritys menee nyt tunti kerrallaan eteenpäin. Helmikuun viikosta kahdeksan lähtien Matkapoikien varausmäärät ovat pudonneet 40 prosenttia. Penttilä ei muista vastaavaa pudotusta uransa ajalta.

Matkapojat järjestää ennen kaikkea ryhmämatkoja ja niitä ei ole peruutettu samassa määrin kuin yksityishenkilöiden matkoja.

– Vielä ei ole selkeää kuvaa siitä, miten paljon peruutuksia tulee ryhmämatkoihin. Seuraamme nyt asiakasyritysten päätöksiä.

Penttilä sanoo, että Matkapoikien kassa on hallinnassa, mutta pitää varsin terveellisenä sitä, että alalla nyt seurataan tarkasti kassatilannetta.

Matkapojilla ei ole aloitettu yt -neuvotteluja henkilökunnan kanssa, mutta Penttilä pitää todennäköisenä, että silläkin puolella voidaan joutua reagoimaan. Alustavia keskusteluja pääluottamusmiehen kanssa on jo käyty.

– Tämä viikko nyt katsellaan ja pyritään saamaan tilannekuva.

Ikaalisten matkatoimisto on jo aloittanut koronaviruksen vuoksi yt-neuvottelut.

Penttilä pitää hyvin tarpeellisena sitä, että valtio reagoisi pikaisesti alan hätähuutoon.

– Tuki tulee olemaan nyt tarpeen.