Oulun yliopisto: Pro­fes­so­ri teki po­lii­sil­le tut­kin­ta­pyyn­nön Oulun yli­opis­ton johdon toi­mis­ta

Pääkirjoitus: Tuntien odotus venyy vuo­ro­kau­sik­si – hoi­ta­ja­pu­las­ta tullut vaa­ral­li­nen ter­veys­ris­ki

Matador – mil­joo­nan dol­la­rin ori

Soulissa 1988 Matadorin selässä Kyra Kyrklund oli lähempänä olympiamitalia kuin koskaan. Barcelonassa 1992 hän kohtasi mustan orinsa uudelleen.

Vahvasti Suomen kouluratsastusvalmennuksessa vaikuttava Kyra Kyrklund vierailee synnyinmaassaan säännöllisesti. Helsingin Kilpatallin alkuperäinen kyltti on yhä paikallaan.
Vahvasti Suomen kouluratsastusvalmennuksessa vaikuttava Kyra Kyrklund vierailee synnyinmaassaan säännöllisesti. Helsingin Kilpatallin alkuperäinen kyltti on yhä paikallaan.
Kuva: Mauri Ratilainen

Ei voisi olla parempaa paikkaa muistella Matadoria kuin tämä.

Täällä, olympialaisia varten rakennetuilla talleilla Ruskeasuolla pieni helsinkiläistyttö Kyra Kyrklund opetteli ratsastamaan 1950-luvulla. Tänne, Helsingin kaupungilta vuokraamaansa valkotiiliseen talliin hän perusti Helsingin Kilpatallin vuonna 1977. Ja tänne, Keskuspuiston idylliin hän toi mustanruunikon oripojan Tanskasta vuonna 1982.

Kyra Kyrklund palaa Tanskan-matkaan kolmen vuosikymmenen taakse. Hän muistaa yhä hyvin hetken, jona näki Matadorin ensimmäisen kerran.

”Siinä oli jotain siinä hevosessa”, hän hymähtää.

”Se osasi katsoa ihmistä, ottaa katsekontaktia, joka kiehtoi sekä hevosihmisiä että muita.”

Ratsastaja itse ei ole koskaan halunnut laittaa hevosiaan paremmuusjärjestykseen, mutta suuren yleisön silmissä juuri Matador on niistä se, jossa on aina ollut erityistä taikaa. Kaikkien hevoshullujen Matilla oli kultaisina vuosinaan yli 3 000 jäsenen fan club.

Kaksivuotias ei ole mikään ihmeliikkuja, mutta sillä on hyvä tasapaino ja poikkeuksellista energiaa. Hyppiminen ja pomppinen ei ole – kuten koskaan myöhemminkään – negatiivista. Silkkaa elämäniloa.

Tanskalaiset pyytävät oripojastaan 80 000 Tanskan kruunua – paljon kaksivuotiaasta hevosesta ja paljon enemmän kuin nuorella kouluratsastajalla on varaa maksaa.

Kuva mustasta orista jää Kyrklundin verkkokalvolle.

Hän on juuri palannut Ruskeasuolle, kun hevoskauppias Heikki Soras tulee kysymään, tietääkö luottoratsastaja yhtään hyvää, myytävänä olevaa oritta. Kyrklundin silmiin syttyy tuike.

”Sanoin, että JES.”

Oripoika oppii nopeasti. Kyrklund kouluttaa hevosta alusta asti tähtäimessään grand prix, ja laukanvaihtoja lukuunottamatta liikkeet tulevat luonnostaan. Matador palaa maastolenkeiltä esittäen tyylipuhdasta passagea tai piaffea, sillä se ei koskaan halua kävellä kotiin päin. Aiemmin laiskan hevosen kanssa tuskaillut ratsastaja ei estele, vaan kiittää oria kiireestä.

”Sanoin aina, että tuntui, kuin olisi ajanut suurta mersua kaikilla vempaimilla.”

Matadorin 7-vuotiskesänä Kyrklund vie orinsa Ruotsin Falsterbohon. Matador voittaa kürin iässä, jossa nykyisin ei saa edes kisata grand prix -luokissa.

Soras katsoo, että aika on kypsä kultakimpaleen myyntiin. Ruskeasuolle alkaa virrata ostajaehdokkaita ulkomailta.

”Yksi sanoi, että sillä on huono suu, toinen sanoi että se on hullu päästään ja pitää ruunata, kolmas tykkäsi, että laukka on huono.”

Lopulta italialainen ostaja ja Soras lyövät kättä päälle Kyrklundin konttorissa. Sovitaan, että Kyrklund jatkaa hevosen kanssa vielä vuoden, ennen kuin ostajan tytär alkaa kilpailla sillä.

Sitten italialaiseen iskee ahneus.

Mies alkaa lisäillä ehtoja: jos ratsukko ei voita heti ensimmäistä kisaa Roomassa, hän saa osan rahoistaan takaisin. Soras hiiltyy.

”Ostaja hätääntyi ja yritti perua puheensa, mutta Soras sanoi ’no way, mä en myy sitä sulle’ ja käveli ulos.”

Suomessa alkaa kampanja mustan orin pitämiseksi Kyrklundilla. Ratsastajainliitto tekee Soraksen kanssa sopimuksen, joka antaa sille kolme kuukautta aikaa kerätä rahat. Liitto yrittää kaupata kiinnostuneille osuuksia Matadorista.

Vain muutamaa tuntia ennen ennen määräajan umpeutumista Kyrklund ystävineen istuu Ruskeasuolla mieli maassa, kun Kytäjän kartanoiden omistaja Jarmo Karmavuo saapastelee paikalle ja kysyy, miten menee.

”Vastasin, että päin persettä menee. Määräaika on menossa umpeen, suurin osuus hevosesta on vielä myymättä ja Soraksella on jo ostaja valmiina sille.”

Karmavuo ilmoittaa olevansa kiinnostunut. Mies soittaa vaimolleen, pankkiin, Ratsastajainliittoon ja Sorakselle. Papereihin pannaan nimet. Myöhemmin liitto vielä myy oman osuutensa Kytäjän kartanoille, mutta Kyrklundille jää orista pieni osuus.

Olympiakesänä 1988 kouluratsastusyleisö haukkoo henkeään Saksan Wolfsburgissa. Ruutuun tanssii suuri, karismaattinen musta ori, pian tavaramerkikseen muodostuva otsaharja valtoimenaan liehuen, asetellen pilkkujen koristamat sukkajalkansa poikkeuksellisen kauniisti.

Ratsukko voittaa grand prix’n ja jättää taakseen isäntämaan Nicole Uphoffin ja Rembrandtin – ratsukon, joka on voittava kultamitalin kaksissa seuraavissa olympialaisissa.

Matador kantaa selässään paljon muutakin kuin Kyra Kyrklundia.

Suomalainen kouluratsastus hyppää suuresta tuntemattomuudesta maailmankartalle. Käy ilmi, että lajin mahtimaan Saksan lyöminen on sittenkin mahdollista. Ja Kyra Kyrklundista ja Matadorista tulee Soulin olympialaisten mitalisuosikki.

Puhe paineista voi olla liioittelua, mutta kun päästään syyskuuhun ja Soulin olympianäyttämölle, Kyrklund löytää itsensä vaikeasta tilanteesta. Ratsukko on grand prix’ssa viides ja kiinni mitalissa ennen ratkaisevaa grand prix specialia. GP:ssa Matador on tuntunut vähän väsyneeltä. Kyrklund tuntee hevosensa ja tietää, miten sitä pitää verrytellä, mutta entä nyt? Hänellä ei ole ketään, jolta kysyä. Tilanne on yhtä uusi koko Suomen joukkueelle.

Ratsastaja marssii ongelmineen Suomen olympiakomitean pakeille. Ottaako riski, verrytellä vähemmän, mennä radalle pirteällä hevosella ja kenties voittaa olympiamitali? Vai ottaa varman päälle ja olla viides?

”Kaikki tietysti sanoivat, että kultaa, kultaa. Minä sanoin, että okei.”

Ja niin specialiin tanssahtelee musta ruutitynnyri. Olosuhteetkin ovat muuttuneet: yhtäkkiä katsomo on täynnä väkeä, grand prix’n aikana vielä korkealla ilmassa olleet jättimäiset heliumpallot ovat tyhjentyneet ja pompahtelevat maan pinnassa. Kaiken huipuksi radan vieressä mellastaa leikkikentällinen lapsia.

Ääniherkkä ori on pudottaa silmänsä tätä kaikkea tuijottaessaan eikä pysy hallinnassa. Loppujen lopuksi Kyrklund saa olla onnellinen, että on edes viides.

Pettymys on uran pahin.

”Nyt katson sitä enemmän opetuksena. Tietysti sääli, että se tuli siellä, mutta ilman sitä en olisi koskaan saanut MM-mitalia. Opin, ettei taktiikkaa voi muuttaa edes olympialaisissa. Ei voi yrittää ratsastaa niin, että voittaisi muut, vaan on keskityttävä siihen, mihin voi vaikuttaa. On vain minä ja minun hevoseni. Eikä saa kuunnella väärien ihmisten neuvoja. He varmasti halusivat neuvoa minua hyvin, mutta eivät tiedä mitään hevosista. Minun täytyy itse ottaa vastuu siitä, mitä teen. Aina.”

Taivaalle kerääntyy mustia pilviä. Keväällä 1989 Matador palaa kotiin siitosorin töistään Kytäjän kartanosta ja sairastuu elämänsä ainoaan ähkyyn. Lääkkeet eivät auta, tilanne pahenee nopeasti. Ruskeasuolla majaansa pitävä Ratsastava poliisi tulee hätiin, ja superori kuljetetaan poliisisaattueessa Eläinlääketieteelliseen korkeakouluun leikattavaksi.

Ähkyleikkaus ei ole pikkujuttu vielä nykyäänkään, mutta Matador selviää. Iso leikkaushaava kuitenkin aiheuttaa massiivisen tyrän.

Kyrklund kyselee eläinlääkäreiltä ympäri maailmaa, mitä tehdä. Moni haluaa ensin yrittää, mutta peruu sitten – riski on liian iso.

Lopulta arvostettu helsingborgilainen eläinlääkäri Harry Pettersson leikkaa Matadorin.

Maailmalla huhutaan mustan orin kuolleen. Kotona Ruskeasuolla hevonen toipuu hitaasti, mutta on varjo entisestään. Matadoria kävelytetään ja lopulta ratsastetaankin kotimetsissä, mutta elämänilo on tiessään.

Talvella 1989–90 koululuokallinen lapsia vierailee Kilpatallilla ja haluaa nähdä ratsastusta.

Kyrklund saa idean. Matadorille laitetaan letit ja valkoiset pintelit, ja ihastuksesta huokailevan yleisön edessä huomiota ja esiintymistä rakastava hevonen herää henkiin.

”Jollain tavalla, siitä päivästä lähtien, se piristyi, rupesi syömään paremmin ja alkoi tulla parempaan kuntoon.”

Keväällä 1990 kouluratsastusmaailman katseet kääntyvät MM-kisoihin Tukholman olympiastadionille. Vihreällä nurmella, lippujen liehuessa sinistä taivasta vasten Matador tekee ikimuistoisen paluun. MM-hopea on historiallinen mitali suomalaiselle kouluratsastukselle, eikä edes maailmanmestari Nicole Uphoff Rembrandtinsa selässä saa yleisöltä yhtä lämmintä vastaanottoa.

”En muista siitä kovinkaan paljon. Olin niin keskittynyt. In the groove. Jollain tavalla tunsin jo täällä kotona, että nyt on minun vuoroni.”

Huippu on vasta tulossa.

Ratsukko saa villin kortin vuoden 1991 maailmancupin finaaleihin Pariisiin. Grand prix’ssa Matador on paras, mutta kukaan ei oikein tiedä, mitä suomalaisratsukolta voi odottaa voiton ratkaisevassa kürissa. Matadorin ääniherkkyyden takia se on nähty niissä vain harvoin.

Vapaaohjelma on sensaatio. Mustan orin tanssi nostaa kylmät väreet yleisön ja tuomarien niskaan. Piruetissa askellaji vaihtuu piaffesta laukaksi, eikä kukaan ole nähnyt sellaista koskaan aiemmin. Piruetti ristitään kyruetiksi. Harmonia on täydellinen. Kun Kyrklund pyytää oriltaan passagen ja piaffen pidellen ohjia yhdellä kädellä, yleisö pyyhkii silmäkulmiaan.

Kuume alkaa nousta. Barcelonan olympialaisiin on enää vuosi aikaa, ja siellä, vihdoin, on Kyra Kyrklundin ja Matadorin vuoro. Kultamitali!

Tyrmäys on täydellinen. Japanilainen liikemies haluaa ratsastaa maailman upeimmalla orilla olympialaisissa. Kytäjän kartanot on ajautunut talousvaikeuksiin, ja Karmavuot haluavat myydä kultakimpaleensa.

Kyrklund ei tiedä varmasti, paljonko japanilainen lopulta orista maksaa. Puhutaan miljoonasta dollarista. Lopulta sekään ei pelasta Kytäjän kartanoita konkurssilta.

Syksyn sateissa kaksikon tiet eroavat. Kyrklundkin jättää Ruskeasuon saatuaan kutsun ruotsalaisen Flyingen oriaseman päävalmentajaksi.

Juuri ennen muuttoaan Kyrklund kohtaa Lahdessa kansallisissa kisoissa venäläisjoukkueen mukana kulkevan kuuman, mustan orin nimeltä Edinburg. Kahdeksanvuotiaan, laukkastartteja juosseen raakileen käsittämättömästä noususta olympiajoukkueeseen puolessa vuodessa tulee taas uusi todistus Kyrklundin poikkeuksellisesta lahjakkuudesta ja näkemyksestä.

Kyrklund vie Edinburgin ensin Hollannin St. Hertogenboschiin ja lopulta Barcelonaan, ja siellä on myös Matador. Mustan orin uusi ratsastaja Yoshinaga Sakurai puhuu vähän englantia ja kertoo Kyrklundille, ettei ole vielä onnistunut tekemään grand prix:n viittätoista laukanvaihtoa joka askelella, mutta ei ole suuttunut, sillä tietää Matadorin kyllä osaavan ne.

Kyrklund jää katsomaan ratsukon ohjelmaa. Diagonaalilla Matador tekee ensin viisitoista vaihtoaan joka toisella askelella, ja seuraavalla diagonaalilla jokaisella. Kaikki viisitoista.

”Silloin melkein rupesin itkemään, kun näin, miten se yritti auttaa, yritti ymmärtää. Se tiesi, että tässä pitää tehdä näin, vaikka ne avut ovatkin vähän ihmeelliset. Se oli minulle hieno tunne.”

Olympialaisissa Yoshinaga Sakurai ratsastaa Matadorilla sijalle 41. Kyra Kyrklund ja Edinburg ovat viidensiä.

”Minulle se oli mitali, koska koko ammattikunta oli nähnyt, millainen Edinburg oli ja sanoi, ettei se voi olla totta, mitä olen tehnyt puolessa vuodessa. Mutta minä tiesin, ettei se ollut niin hullu miltä se näytti alussa, se ei vain ollut ikinä ollut sellaisessa ympäristössä.”

Seuraa uusia hienoja hevosia, uusia olympialaisia. Kyrklundin yhteys Matadoriin kuitenkin kestää mustan orin elämän loppuun asti.

Japanista tulee lyhyt välinäytös Matadorin tarinaan. Kun menestystä ei tule, ori lähetetään Saksaan siitostöihin. Se ei saa paljon tammoja, ja matka jatkuu Tanskaan. Synnyinmaassaan Matador ei saa arvoistaan kohtelua. Se asuu siittolassa, jonka omistajien tytär kilpailee sillä, vaikka se ontuu. Fanit ympäri maailmaa pahoittavat mielensä.

”Semmoista hevosta ei olisi pitänyt enää näyttää. Ihmiset suuttuivat ja pyysivät minulta apua. Järjestimme niin, että se pääsi kasvattajansa luo, ja sinne se jäi kuolemaansa asti.”

Kevät 2002 jää Matadorin viimeiseksi. Musta ori nukkuu ikiunta koivun juurella lähellä synnyinpaikkaansa, mutta ei unohdu koskaan.

Yksi sen kymmenistä jälkeläisistä, Matata, asuu Ison-Britannian Surreyssa Kyra Kyrklundin ja Richard Whiten tallissa.

Ruunikko oripoika osaa jo kaikki grand prix -liikkeet.