Voimanosto: Al­zhei­me­rin tauti py­säyt­ti kem­pe­le­läi­sen voi­ma­mie­hen

Pääkirjoitus: Iranin rohkeat naiset tar­vit­se­vat kaiken tuen

Luitko jo tämän: Ohi­juok­su­tus rikkoi asuk­kai­den ve­si­put­ket, For­tu­mil­ta pe­nä­tään vas­tuu­ta

Martin Luther Kingin kanssa mars­si­nut kan­sa­lais­oi­keus­tais­te­li­ja John Lewis on kuollut

Lewis oli yksi merkittävimmissä kansalaisoikeusliikkeen johtohahmoista 1960-luvulla.

Kansalaisoikeustaistelija John Lewis menehtyi perjantaina sairastettuaan pitkään haimasyöpää.
Kansalaisoikeustaistelija John Lewis menehtyi perjantaina sairastettuaan pitkään haimasyöpää.
Kuva: MICHAEL REYNOLDS MICHAEL REYNOLDS

Tunnettu yhdysvaltalainen kansalaisoikeustaistelija John Lewis on kuollut, kertoo Yhdysvaltain edustajainhuone. 80-vuotias Lewis oli edustajainhuoneen jäsen aina vuodesta 1986 asti.

Lewis kuoli myöhään perjantaina sairastettuaan haimasyöpää, joka hänellä todettiin viime vuoden lopulla.

Lewis oli yksi merkittävimmistä kansalaisoikeusliikkeen johtohahmoista 1960-luvulla. Hän marssi mustien ihmisoikeuksien puolesta Martin Luther King Jr:n rinnalla.

Hän myös johti Alabamassa Selmasta Montgomeryyn vuonna 1965 järjestettyä historiallista marssia, missä osavaltion joukot yrittivät tukahduttaa rauhanomaisen protestin väkivalloin. Valokuvat väkivallasta levisivät tiedotusvälineiden välityksellä ympäri maata ja lisäsivät valkoisten amerikkalaisten sympatiaa mustien ihmisoikeustaistelua kohtaan. Lewis sai marssilla kallomurtuman.

– Tänään Amerikka suree menetettyään yhden Amerikan historian suurimmista sankareista, edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi sanoi lausunnossaan.

Viime kuukausien aikana Lewis oli jättäytynyt pois edustajainhuoneen tehtävistä syöpähoitojen takia. Kesäkuun alussa hän kuitenkin palasi Washingtoniin, kun eri puolilla Yhdysvaltoja oli käynnissä laajat mielenosoitukset rasismia ja poliisiväkivaltaa vastaan mustaihoisen George Floydin kuoltua poliisin käsiin.

Lewis saapui Washingtoniin kävelläkseen Valkoisen talon lähettyvillä sijaitsevalla mielenosoitusten alueella, joka on nyt nimetty Black Lives Matter Plazaksi.