Säästötoimet: Mitä ti­loil­le käy, kun il­mas­toin­ti sul­je­taan yöksi? Ky­syim­me oleel­li­sia ky­sy­myk­siä Oulun sääs­tö­toi­mis­ta

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Marokon maan­jä­ris­tyk­ses­sä kuollut yli 2 000 ih­mis­tä, ul­ko­mi­nis­te­riön tie­to­jen mukaan jä­ris­tyk­ses­sä ei louk­kaan­tu­nut suo­ma­lai­sia

Loukkaantuneista noin 1 400 on kriittisessä tilassa, kertoo Marokon sisäministeriö.

Marrakesh
Maanjäristys aiheutti suuret tuhot Marokossa perjantai-iltana.
Maanjäristys aiheutti suuret tuhot Marokossa perjantai-iltana.
Kuva: JALAL MORCHIDI

Marokon tuhoisassa maanjäristyksessä kuolleiden lukumäärä on noussut yli kahteentuhanteen, kertoo maan sisäministeriö. Yhteensä kuolonuhreja on tähän mennessä tiedossa 2 012.

Lisäksi päälle 2 000 ihmisen kerrotaan loukkaantuneen. Näistä noin 1 400 on kriittisessä tilassa.

Marokkoon iski myöhään perjantaina maanjäristys, joka oli Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen (USGS) mukaan voimakkuudeltaan 6,8. Järistyksen keskus sijaitsi runsaat 70 kilometriä lounaaseen turistien suosimasta Marrakechin kaupungista.

Marrakechin historiallinen keskusta kuuluu YK:n kulttuurijärjestö Unescon maailmanperintökohteisiin. Alustavien tietojen mukaan keskusta on kärsinyt vahinkoja, mutta tuhojen laajuus ei ole vielä tiedossa.

Sosiaalisessa mediassa julkaistujen kuvien perusteella kuuluisalla keskusta-aukiolla sijaitsevan moskeijan minareetti olisi ainakin vaurioitunut pahoin.

Ihmisiä pelätään olevan loukussa

Pelastustyöt ja eloonjääneiden etsinnät jatkuvat edelleen. Pelastajat ovat muun muassa pyrkineet saavuttamaan syrjäisiä vuoristokyliä, joissa uhrien pelätään olevan edelleen loukussa.

Marokossa maanjäristykset ovat tavanomaisia, mutta kyseessä on marokkolaismedioiden mukaan voimakkain järistys vuosiin. Eräs asiantuntija on jopa arvioinut sen olleen alueen mittavin yli 120 vuoteen.

Lähellä järistyksen keskusta sijaitsevassa Tafeghaghten vuoristokylässä ei käytännössä jäänyt yksikään rakennus pystyyn. Alueella asuvat berberit käyttävät rakentamisessa perinteisesti savitiiliä, ja rakennusmateriaali ei tarjonnut juuri vastusta perjantaiselle järistykselle.

Marokko julisti lauantaina maahan kolmipäiväisen suruajan kuningas Muhammad VI:n johtaman hätäkokouksen jälkeen.

Ranskalaisen asiantuntijan Philippe Vernantin mukaan perjantainen järistys ei iskenyt seismologisesti aktiivisimmalle alueelle. Hän kuitenkin varoittaa, että jälkijäristyksiä voi olla odotettavissa, ja ne voivat johtaa aiemman järistyksen jo ennestään heikentämien rakennusten sortumiseen.

Punainen Risti on varoittanut, että vahinkojen korjaaminen voi viedä vuosia.

Ulkoministeriön tiedossa ei ole suomalaisten loukkaantumisia

Yli 90 suomalaista on lauantai-iltaan mennessä tehnyt matkustusilmoituksen Marokkoon, kerrotaan ulkoministeriön viestinnästä STT:lle sunnuntaiaamuna.

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner kertoi lauantaina X-viestipalvelussa (entinen Twitter), että Marokossa on arviolta noin 200 suomalaista.

Ulkoministeriölle ei toistaiseksi ole tullut tietoon, että suomalaisia olisi kuollut tai loukkaantunut perjantain maanjäristyksessä. Jo lauantaina ulkoministeriöstä kerrottiin, että kaikki sen Marokosta tavoittamat suomalaiset olivat kunnossa.

Ministeriö kehottaa päivitetyssä Marokon matkustustiedotteessaan maassa matkustavia suomalaisia seuraamaan paikallisia tiedotusvälineitä ja noudattamaan Marokon viranomaisten ohjeita. Ulkoministeriön mukaan maahan kuitenkin pääsee parhaillaan lentämään ja lentämällä pois, joten matkustustiedotetta ei ole maanjäristyksen vuoksi muutettu aiempaa ankarammaksi.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio (ps.) viesti lauantaina X-palvelussa, ettei Marokolta ollut tullut uusia kansainvälisiä avunpyyntöjä, ja tilanne oli ulkoministeriön mukaan sama myös sunnuntaiaamuna. Humanitäärisen avun lähettämisen Marokkoon koordinoisi Suomessa sisäministeriö, ja myös sisäministeriön viestinnästä kerrottiin STT:lle sunnuntaina, ettei avunpyyntöä ole heille toistaiseksi esitetty.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi lauantaina Ylen haastattelussa, että Suomi on valmis lähettämään apua Marokkoon.


Lisätty Suomen ulkoministeriön tietoja kello 10.50.