Marko Hietala lo­pet­taa Night­wis­his­sä ja ve­täy­tyy jul­ki­suu­des­ta – "Olen todella pet­ty­nyt moniin asioi­hin"

Suomen menestyneisimpiin metalliyhtyeisiin kuuluvan Nightwishin basisti Marko Hietala lopettaa uransa yhtyeessä. Arkistokuva.
Suomen menestyneisimpiin metalliyhtyeisiin kuuluvan Nightwishin basisti Marko Hietala lopettaa uransa yhtyeessä. Arkistokuva.
Kuva: Soini Teija

Basisti Marko Hietala lopettaa uransa Suomen tunnetuimpiin metalliyhtyeisiin lukeutuvassa Nightwishissä ja vetäytyy julkisuudesta. Hietala kertoo päätöksensä syyksi, ettei ole tuntenut oloaan hyväksi muutamaan vuoteen.

Hietala kritisoi muun muassa Facebook-sivuillaan julkaisemassa lopettamisilmoituksessa, että musiikin suoratoistopalvelut ottavat epäreilun suuren osuuden artistien työstä saatavista tuotoista.

– Olemme musiikkiteollisuuden banaanivaltio. Isoimmat kiertuejärjestäjät puristavat itselleen osuuden jopa bändien omasta tavarakaupasta ja maksavat siitä osinkoja Lähi-itään, Hietala kirjoittaa.

Hietala kertoo ilmoituksessaan haluavansa etsiä uutta intoa musiikkiin. Hietala sairastaa kroonista masennusta, josta hän on kertonut aiemmin muun muassa elämäkerrassaan. Hän kertoo olevansa kuitenkin kunnossa ja saavansa tukea perheeltään ja ystäviltään.

– Kulunut vuosi on pakottanut minut pysymään kotona ja miettimään. Olen todella pettynyt moniin asioihin. Minun täytyy löytää uusia syitä ja inspiraationlähteitä voidakseni jälleen kirjoittaa, laulaa ja soittaa, Hietala toteaa.

Nightwish kertoo Facebook-sivuillaan, että Hietalan lähtö tapahtui yhteisymmärryksessä, mutta aiheutti vaikeita päätöksiä. Yhtye aikoo esiintyä tulevalla, koronapandemian vuoksi siirtyneellä Human. :II: Nature. -kiertueella kiertuebasistin kanssa.

– Kunnioitamme Markon päätöstä ja toivomme hänelle kaikkea hyvää, yhtye toivottaa sivuillaan.

Nightwish-faneille Hietala toteaa, että hänen lähtöönsä ei liity salaliittoteorioita tai draamaa hänen ja yhtyeen taiteellisen johtajan Tuomas Holopaisen välillä. Muusikko toivoo julkaisussaan, etteivät media tai muusikot pyytäisi häneltä mitään ainakaan kuluvan vuoden aikana ja arvioi kertovansa tulevista suunnitelmistaan vuoden 2022 puolella.

Hietalan musiikkiura alkoi 1980-luvun alussa Tarot-yhtyeessä ja Nightwishiin basisti liittyi vuonna 2001. Hietala julkaisi vuonna 2019 ensimmäisen sooloalbuminsa suomeksi Mustan sydämen rovio- sekä englanniksi Pyre of the black heart -nimellä.