Mar­ke­tit yhteen ker­rok­seen

Jos myös yliopisto sijoittuu marketalueelle, rakennusoikeutta tarvitaan lisää

Oulu
Raksilassa on valtakunnan ainoa kahdessa kerroksessa toimiva Citymarket, Keskon Jari Saarinen sanoo. <p>Jos Raksila saa uudet marketit, vanhat puretaan ensin alta pois.</p><p>Liiketoimintaan tulee noin kahden vuoden katkos.</p> – Meidän roolimme on suunnitella ja esittää. Kaupunki ohjaa ja päättää, Arinan Veli-Matti Puutio sanoo.
Raksilassa on valtakunnan ainoa kahdessa kerroksessa toimiva Citymarket, Keskon Jari Saarinen sanoo.
Raksilassa on valtakunnan ainoa kahdessa kerroksessa toimiva Citymarket, Keskon Jari Saarinen sanoo.

Oulun yliopiston keskustakampus on ensi vuonna suurten ratkaisujen edessä.

Jo maaliskuussa yliopiston on tuotettava kaupungille riittävät tiedot Raksilaan siirtyvistä toiminnoista logistiikka- ja pysäköintitarpeineen.

Jos asia etenee, rakentaminen alkaisi 2024-2025 ja uusi kampus otettaisiin käyttöön 2027–2028.

Tulevaisuuden Raksilaa tehtäessä on monta muutakin muuttujaa mahdollisen yliopistokampuksen lisäksi.

Kaupat yhteen kerrokseen

Kesko, Arina ja Oulun yliopisto esittivät elokuussa Oulun kaupungille, että Raksilan marketalueen kaavoitusta jatketaan niin, että myös Oulun yliopistolle myönnetään suunnitteluvaraus alueelle. Aikaa on ensi vuosi.

Suunnitteluvaraus mahdollistaa sen, että yliopiston kaavailema kampus voidaan liittää Raksilan alueen suunnitteluun.

Yliopiston tavoitteena on rakentaa Raksilan marketalueelle noin 30 000 kerrosneliömetrin kampus.

Arina tarvitsee liiketoiminnoilleen ja Kesko K-Citymarketilleen suunnilleen nykyiset tilat. Arina hallitsee nyt kahta kolmasosaa marketien reilusta 20 000 neliöstä, Kesko kolmasosaa.

– Kauppojen nykyiset tilat ovat kahdessa kerroksessa. Kaupat lähtevät siitä, että uudet tilat ovat yhdessä kerroksessa, Keskon aluejohtaja Jari Saarinen sanoo.

Saarisen mukaan Raksilassa on "valtakunnan ainoa kahdessa kerroksessa toimiva Citymarket". Myös kahden kerroksen Prisma on harvinaisuus.

Yhteen kerrokseen jatkossa sijoittuvat marketit tarvitsevat maapinta-alaa nykyistä enemmän, mikä tulee mahdolliseksi maanalaisen pysäköinnin ansiosta.

Asuntoja ei tulekaan?

Kauppaliikkeiden ja yliopiston yhteisessä suunnittelutyössä määritellään Raksilan markettontille sijoittuvat palvelut, varataan suunnittelualueet sekä suunnitellaan liikenne- ja pysäköintiratkaisut.

Alkuvuodesta esitellyssä kaavaluonnoksessa kaupoille oli varattu reilut 20 000 neliötä. Asuinrakentamista marketien ja puu-Raksilan väliin oli kaavailtu saman verran, yhteensä siis noin 40 000 neliötä.

– Jos yliopisto tarvitsee 30 000 neliötä, kaava-alueen rakennusoikeutta tulee lisätä noin 10 000 neliöllä. Ongelma on ratkaistavissa esimerkiksi, jos yliopisto voi sijoittua useampaan kerrokseen, Arinan toimitusjohtaja Veli-Matti Puutio sanoo.

Asuinrakentamista ei tällöin toteutuisi alkuvuoden kaavamuutoksen mukaisesti.

300 miljoonan investointi?

Arina ja Kesko ovat halunneet jo pitkään uusia marketit.

Uudistustyöt mahdollistava kaavaluonnos valmistui vihdoin alkuvuodesta, mutta yliopiston aikeet pistivät pakan taas uusiksi. Olisiko kaupoilla ollut helpompaa ilman niitä?

– Hyväksyimme Arinan kanssa, että yliopisto otettiin mukaan suunnittelutyöhön. Tutkimme mielellämme tämän "kolmen koplan" vaihtoehdon, Keskon Saarinen vastaa.

Arinan Puutio lisää, että Raksilan kokonaisuudesta voi tulla todella mittava. Laajimmillaan puhutaan jopa noin 300 miljoonan investointipaketista areenoineen, marketeineen, liikenne- ja pysäköintijärjestelyineen.

– Asiat kyllä selkiintyvät, kun tutkitaan faktat ja vaihtoehdot, ja ne istutetaan kokonaisuuteen. Emme ole yliopiston siirtymisen puolesta emmekä vastaan, hän sanoo.

– Meidän roolimme on suunnitella ja esittää. Kaupunki ohjaa ja päättää.

Aikataulu on kuitenkin tiukka. Jo maaliskuussa pitää olla valmiina esitys, millä tavalla varattu suunnittelualue jaetaan osapuolten kesken vastuualueisiin.

Kauppojen kannalta liikenne- ja pysäköintijärjestelyt ovat olennaisia. Marketeille on voitava tulla helposti, sekä Puutio että Saarinen korostavat.

Investointipäätökset tehdään vasta lopputuloksen perusteella, 2021 tai 2022.

Jos Raksila saa uudet marketit, vanhat puretaan ensin alta pois.

– Liiketoimintaan tulee noin kahden vuoden katkos, Keskon Saarinen sanoo.

FAKTA:

Mitä voisi jäädä Linnanmaalle?

Teknillisen tiedekunnan ja luonnontieteellisen tiedekunnan erikoistilat, kuten laboratorio- ja pajatilat.

Yliopiston sisäiset palvelut pääosin.

Kasvatustieteellisen tiedekunnan tilapäätöksessä huomioitava yhteys Linnanmaalla sijaitsevaan Normaalikouluun.

Mitä voi tulla Raksilaan?

Joustavia opetus- ja oleskelutiloja sekä tapahtuma- ja kokoustiloja noin 20 000 kerrosneliötä.

Henkilöstön toimitiloja noin 10 000 kerrosneliötä.

Tilojen puolesta helpointa olisi humanistisen tiedekunnan, kauppakorkeakoulun sekä tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnan sijoittuminen.

Lisäksi tulisi yliopiston sisäisiä palveluja sekä opiskelijoiden ja henkilökunnan tarvitsemat lähipalvelut.

Lähde: Oulun yliopisto