Man­nis­ten parempi maa­nan­tai

Maanantai on viikonpäivistä ankein, arkisen aherruksen alku.Helmikuun 24.päivä 2003 oli Mannisen urheiluperheelle tavallista parempi maanantai.

Maanantai on viikonpäivistä ankein, arkisen aherruksen alku. Helmikuun 24. päivä 2003 oli Mannisen urheiluperheelle tavallista parempi maanantai. Maanantai oli Mannisten mitalipäivä Val di Fiemmen MM-kisoissa.

Alkuiltapäivästä Pirjo tuuleti naisten viestijoukkueen ankkurina MM-hopeaa. Neljä tuntia myöhemmin oli Hannun vuoro juhlia yhdistetyn joukkuekisan pronssimitalia.

Rovaniemeläisessä urheiluperheessä on jo totuttu siihen, että Pirjo, 21, ja Hannu, 24, kantavat kisoista kuin kisoista mitaleja ja palkintopyttyjä kotiin - myös arvokisoista. Mutta kaksi arvokisamitalia samana päivänä on ainutlaatuista jopa Mannisille.

"Toivotaan, että pojat tsemppaavat ladulla. Kaksi mitalia olisi aika hieno homma", Pirjo sanoo oman urakkansa jälkeen.

Ja hoitivathan he.

"Aivan totta, enpä ole tuota edes ajatellut: kaksi mitalia", Hannu havahtuu, kun oma kisa on ohi. "On se varmaan aika harvinaista - noin yleisemminkin ottaen."

Mannisen sisarusten valmentaja-isä Jorma oli paikan päällä todistamssa historiallista päivää. Miehen oli helppo hymyillä kilpaa auringon kanssa, sillä molemmat lapset selvittivät omat urakkansa tyylikkäästi.Tunnustusta
ankkurille


Sisaruksista Hannulla oli maanantain urakkana kaksi kisaa: aamulla mäki ja iltapäivällä hiihto. Pirjo selvisi yhdellä viestiosuudella, mutta jännitettävää oli tuplasti. Viestikisan ratkettua piti alkaa hermoilla velipojan puolesta.

"Hannun kisan seuraaminen hermostuttaa enemmän kuin oma kisa - oman kisan jännitystä helpottaa se, kun tietää oman kuntonsa", Pirjo sanoo.

Hannu ei mäen ja hiihdon välissä ehtinyt ladun varteen hurraamaan naisten viestihopealle. Sisarensa ankkuriosuuden hän katsoi telkkarista.

"Mikä siinä. Pirjo hoiti hommansa hyvin. Oli erittäin järkevä hiihto."Hopea hunajaa
haavoille


Maanantain suomalaismitaleista naisten viestihopea oli pienoinen yllätys. Yhdistetyn joukkuepronssi sen sijaa aika odotettu tapaus.

Pirjo Manninen nostaa viestihopeansa omassa arvoasteikossaan korkealle. Se tulee kakkosena heti Lahden (2001) sprinttimestaruuden jälkeen. Mitalin hohtoa kirkastaa Mannisen vaikea viime talvi.

"Tunne on hieno kaiken sen jälkeen. Maistuu niin makealle, etten edes osaa sanoa kuinka makealle", hän sanoo ja haukkaa palan suklaata.

Viime talven kisat jäivät Pirjolta olympialaisineen päivineen väliin reisiluunkaulan rasitusmurtuman vuoksi. Kisoissa hän oli mutta turistina.Lahden kisoja
turha ronkkia


Hannu oli Salt Lake Cityn olympialumilla täydessä työn touhussa. Kirkkaimpana tuliaisena oli joukkuekisan olympiavoitto.

Hannu Manniselle MM-pronssi on jo kuudes arvokisamitali yhdistetyn joukkuekisasta. Mitalistina olo on sen verran tuttua, ettei mies oikein jaksanut pronssista riehaantua.

Vistihiihdon palkintopallilla seisominen on tuttua myös Pirjolle kahden vuoden takaa Lahdesta. Hän oli pari päivää viestin hopeamitalisti, kunnes joukkue hylättiin Virpi Kuitusen ja Milla Jauhon (nyk. Saari) dopingkäryjen vuoksi.

"Lahden tapahtumia on turha enää kaivella", Manninen lopettaa lyhyeen aiheen ruotimisen.

Lahdessa kärynneistä hiihtäjistä maanantain hopeajoukkueessa oli Kuitunen. Muulle joukkueelle Kuitusen hiihtäminen ei ollut kynnyskysymys.

"Meillä oli hyvä joukkue", Manninen kuittaa.Perheen sisällä
homma toimii


Mannisen perheestä ei ole liioiteltua puhua urheiluperheenä. Pirjon ja Hannun lisäksi isoveli Kari Manninen on ollut MM-tason urheilija.

Mannisilla työnjako urheilun suhteen on selvä: lapset urheilevat, isä Jorma valmentaa ja äiti Mervi huoltaa. Vanhemmista molemmat ovat vielä leipätyössään tekemisissä urheilun kanssa: he ovat liikunnanopettajia Rovaniemen yläasteella.

Maailma on täynnä isiä, jotka valmentavat lapsiaan. Huipulla on muitakin kuin Manniset: tennistä pelaavat Williamsit, uivat Sieviset ja alppihiihtävät Kostelicit...

"Meillä homma on toiminut hyvin. Tämä on meille luonteva tapa toimia", Jorma Manninen on vakuuttanut useammankin kerran.

Mannisten paremman maanantain perusteella valmentaja-isää on helppo uskoa.