Kouluruoka: Oulun kou­luis­sa ja päi­vä­ko­deis­sa tar­joil­lun oudon ha­jui­sen jau­he­li­ha­kei­ton syy selvisi

Oulu: Val­tuus­ton uusi pu­heen­joh­ta­ja Jarmo J. Husso pitää po­li­tiik­kaa lasten leik­ki­nä 70-lu­kuun ver­rat­tu­na

Kolumni: Tapasin Teuvo Hak­ka­rai­sen Brys­se­lis­sä ja kysyin, ha­luaa­ko hän yhä maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­rik­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kolumni
Tilaajille

Man­ner­jää­ti­köi­den su­la­mi­nen voi jatkua vuo­si­sa­to­ja

Yksi maailmanlaajuisen ilmastonmuutoksen pitkäaikaisimpia seurauksia on valtamerten pinnan kohoaminen. Tähän mennessä pinta on noussut noin 21 senttimetriä verrattuna vuoteen 1900. Hallitustenvälinen ilmastopaneeli on ennustanut nousun olevan puolesta metristä metriin tämän vuosisadan loppuun mennessä, riippuen päästökehityksestä.

Merenpinnan nousuun vaikuttaa kolme pääasiallista tekijää: veden lämpölaajeneminen, vuoristojäätiköiden sulaminen, sekä mannerjäätiköiden – Grönlannin ja Etelämantereen – sulaminen. Tähänastisen pinnannousun ovat aiheuttanut suurimmaksi osaksi lämpölaajeneminen ja vuoristojäätiköiden sulaminen, Grönlannin ja Etelämantereen jäätiköiden osuus on toistaiseksi ollut vain muutama prosentti.

Vaarana on, että mannerjäätiköiden sulaminen kiihtyisi voimakkaasti; jos ne katoaisivat kokonaan, merenpinta olisi 60–70 metriä korkeammalla kuin nyt.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.