Taivaan ilmiöt: Oulun tai­vaal­la nähtiin ai­nut­laa­tui­nen va­lo­il­miö – asian­tun­ti­ja kertoo, mistä oli kyse

Kolumni: Aika kultaa muistot – 1980-lu­kua on pidetty aikana, jolloin olot Suo­mes­sa olivat par­haim­mil­laan

Luitko jo tämän: Kaak­ku­riin ra­ken­tuu muun muassa Rusta ja Stadium Outlet

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Mag­da­le­na An­ders­son va­lit­tiin uu­del­leen Ruotsin pää­mi­nis­te­rik­si – erosi aiemmin reilun seit­se­män tunnin päästä va­lin­nas­taan

Andersson alkaa nyt luotsata sosiaalidemokraattien yksipuoluehallitusta.

Toista kertaa Ruotsin pääministeriksi valittu Magdalena Andersson lehdistötilaisuudessa maanantaina.
Toista kertaa Ruotsin pääministeriksi valittu Magdalena Andersson lehdistötilaisuudessa maanantaina.
Kuva: JONAS EKSTROMER

Ruotsin valtiopäivät valitsi maanantaina sosiaalidemokraattien Magdalena Anderssonin uudelleen pääministeriksi.

Toistamiseen pääministeriksi äänestetty Andersson valittiin tälläkin kerralla pienimmällä mahdollisella marginaalilla.

Valinta varmistui kahden äänen marginaalilla. Andersson sai 173 ei-ääntä ja 101 puoltavaa ääntä, jotka hän sai muilta sosiaalidemokraateilta. Ympäristöpuolue, keskustapuolue ja vasemmistopuolue äänestivät maanantaina tyhjää, mikä mahdollisti Anderssonin läpimenon.

– Valinta tuntui isolta asialta keskiviikkona, ja tuntuu siltä tänäänkin. Olin ehkä vain hieman enemmän valmistautunut, Andersson kommentoi ruotsalaiselle Dagens Nyheter -sanomalehdelle valintaansa.

Andersson valittiin pääministeriksi ensimmäistä kertaa viime keskiviikkona. Hän erosi tehtävästä vain seitsemän ja puoli tuntia myöhemmin hallituskumppani ympäristöpuolueen lähdettyä hallituksesta.

Ympäristöpuolue jätti hallituksen, sillä se ei sulattanut oikeisto-opposition budjettiesitystä, joka voitti valtiopäivien äänestyksessä hallituksen budjetin.

Yksipuoluehallituksella luvassa monia taistoja

Andersson tulee johtamaan yksipuoluehallitusta, joka muodostetaan tiistaina.

Hän on nimennyt maahanmuuttoon ja Ruotsin pahentuvaan jengirikollisuuteen liittyvät asiat yhdeksi uuden hallituksensa tärkeimmistä teemoista. Hän esittelikin jo heti valintansa jälkeen keinoja rikollisuuden torjuntaan, joihin kuuluu muun muassa rikoksista ja radikalisoitumisesta epäiltyjen ihmisten helpompi digitaalinen seuranta ja valvonta.

Anderssonin yksipuoluehallitus tulee tarvitsemaan runsaasti muiden puolueiden tukea, sillä puolueella on vain 100 paikkaa Ruotsin 349-paikkaisessa parlamentissa. Anderssonin odotetaankin pyrkivän tekemään yhteistyötä keskustan, vasemmiston ja ympäristöpuolueen kanssa.

Näillä puolueilla on kuitenkin ideologisia eriäväisyyksiä. Siksi parlamentin oikeistoblokin voi olla helppo haastaa Anderssonia monia kysymyksissä.

Hallitus ehtii istua vallassa vain 10 kuukautta, sillä Ruotsissa järjestetään uudet valtiopäivävaalit jo ensi vuoden syyskuussa.

Oikeistososiaalidemokraatti ja maan ensimmäinen nainen pääministerinä

Andersson on ensimmäinen Ruotsin pääministeriksi valittu nainen. Kauppatieteellisen koulutuksen saanutta ja vuodesta 2014 valtiovarainministerinä toiminutta Anderssonia on pidetty oikeistososiaalidemokraattina ja talouden tiukkana vartijana.

Andersson valittiin Ruotsin sosiaalidemokraattien johtajaksi marraskuun alussa.

Politiikan tutkijoiden mukaan sosiaalidemokraattien puheenjohtajavaihdoksen taustalla eivät ole niinkään poliittiset linjakysymykset, vaan puolueen tarve vaihtaa johtohahmoaan ennen ensi vuoden valtiopäivävaaleja.

Anderssonin edeltäjä, sosiaalidemokraattien Stefan Löfven, ehti olla pääministerinä seitsemän vuotta. Sosiaalidemokraatteja hän oli johtanut vuosikymmenen.

Asiantuntijat ovat aiemmin arvioineet, että Ruotsin sosiaalidemokraattien poliittinen linja ei juuri muutu, vaikka puoluejohtaja vaihtuikin.