Mainos

Maa­laus­alan yritys syntyi ke­vy­ty­rit­tä­jyy­den kautta

Eivät olisi pojat uskoneet, että oppitunnilla ilmaan heitetty ajatus kantaisi niin pitkälle, että he ovat nyt Laatutrio Oy:n osakkaita.

Veikka Osterbergin (vas.) ja Sampsa Laitisen maalausalan yritys on kasvanut kevytyrittäjyydestä osakeyhtiöksi. Matti Jääskeläinen Omapajasta on ollut rohkaisemassa ja tukemassa sen lisäksi, että Omapaja on tarjonnut laskutuspalvelun.
Veikka Osterbergin (vas.) ja Sampsa Laitisen maalausalan yritys on kasvanut kevytyrittäjyydestä osakeyhtiöksi. Matti Jääskeläinen Omapajasta on ollut rohkaisemassa ja tukemassa sen lisäksi, että Omapaja on tarjonnut laskutuspalvelun.
Kuva: Anna Tilvis

Eivät olisi pojat uskoneet, että oppitunnilla ilmaan heitetty ajatus kantaisi niin pitkälle, että he ovat nyt Laatutrio Oy:n osakkaita.

Maalausala on työllistänyt Sampsa Laitisen ja Veikka Österbergin siitä lähtien kesäisin täyspäiväisesti ja liiketalouden opintojen ohessa talvisin osapäiväisesti.

Helmikuussa 2016 Österberg heitti lukion matikan tunnilla vitsinä, että entä jos he tekisivät töitä omalle yritykselle. Pojat miettivät tulevan kesän töitä. Heille oli kertynyt pari vuotta kokemusta maalausalalta.

”Kun pojat innostuivat ideasta, en voinut itsekään jäädä siitä pois. Tänä kesänä työllistimme 17 kaveria me itse mukaan luettuina.”

”Saatiin idea, että tarvitaan kesätöitä ja että perustetaan yritys. Meille suositeltiin kevytyrittäjäksi ryhtymistä ja Omapajaa. Aluksi se oli vain kesätyö, eikä ajateltu pitemmälle”, Laitinen muistelee.

Yrittäjyyteen kasvua

Omapaja Oy:n edustaja Matti Jääskeläinen kertoo, että kevytyrittäjyys on yrittäjämäistä toimintaa ilman Y-tunnusta ja ilman oman yrityksen perustamista. Myytyjen palveluiden laskutus ja työnantajamaksujen hoitaminen tehdään jossakin laskutuspalvelussa, jonne kevytyrittäjä on kirjautunut asiakkaaksi.

”Kevytyrittäjyys antaa mahdollisuuden kasvaa yrittäjyyteen. Se on hyvä tapa kokeilla, ja miettiä sitten, jatkaako yrittäjänä vai kevytyrittäjänä”, Jääskeläinen arvioi.

Hän pitää kevytyrittäjyyttä hyvänä mahdollisuutena esimerkiksi opiskelijalle tehdä työkeikkoja jo opiskeluaikana.

”Ensimmäinen askel oli otettu. Pari vuotta tehtiin kevytyrittäjänä, minkä jälkeen oli osakeyhtiön aika toiminnan ollessa isompaa. Nyt on laajennuttu myös seiniltä katoille ja toiminta on alkanut ympärivuotistumaan.”

”Keväällä 2018 käytiin keskustelu, halutaanko jatkaa. Tuntui typerältä lopettaa, kun kaikki oli lähtenyt hyvin käyntiin. Päätettiin samalla laittaa hommaan enemmän fokusta”, Österberg kertoo.

Tavoitteet ohjaavat

Österbergin ja Laitisen kokemuksen mukaan kevytyrittäjyys sopi heille erinomaisesti. Se oli turvallinen tapa kokeilla riskittömästi, kun suoraan yrittäjyyteen he eivät olisi uskaltaneet lähteä.

”Kevytyrittäjyys oli kuin oppisopimuskoulutusta.”

”Huomasi, ettei yrittämisessä ole niin isoja peikkoja kuin mitä maalaillaan. Ne asiat, joita ei osaa, voi ulkoistaa.”

Laskutuspalvelun tarjoava Omapaja antoi tukea sekä vastauksia ongelmallisissa tilanteissa. Tärkeää oli saada apua sopimuspapereiden laatimisessa ja markkinoinnissa.

Laatutrion pojat ovat saaneet kokemusta tavoitteiden merkityksestä. He kertovat, että on tärkeää olla tavoite, sillä silloin päästään vähintäänkin lähelle sitä. Tavoite kirjataan, jotta se ei jää leijumaan. Kun laatii tavoitteen, tietää, mitä täytyy tehdä ja missä mittakaavassa.

”Tänä kesänä on lähes kolminkertaistettu liikevaihto. Kun toiminta kasvaa, oppii todella paljon uutta”, Österberg arvioi.

He korostavat myyntityön merkitystä kasvussa, ja yritys aikookin panostaa myyntiin. Se palkkaa oululaisia nuoria ja kouluttaa heidät yrityksen konseptiin. Laatutrio ei ole epäröinyt asettaa tavoitteeksi olla alan parhaiten näkyviä brändejä Oulussa.

”Tänä kesänä on lähes kolminkertaistettu liikevaihto. Kun toiminta kasvaa, oppii todella paljon uutta.”