Maa­kun­ta­joh­ta­ja Pauli Harju tuo­reis­ta so­te-suun­ni­tel­mis­ta: "Hie­noa, että ha­lu­taan ratkoa tämä pitkään nä­ky­vil­lä ollut on­gel­ma"

Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntajohtaja Pauli Harju suhtautuu alustavasti sovittuihin suunnitelmiin positiivisesti.

Maakuntajohtaja Pauli Harjun mukaan on tärkeää, että erilaisia näkemyksiä sote- ja maakuntamallista voidaan sovittaa yhteen.
Maakuntajohtaja Pauli Harjun mukaan on tärkeää, että erilaisia näkemyksiä sote- ja maakuntamallista voidaan sovittaa yhteen.
Kuva: Joel Karppanen

Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntajohtaja Pauli Harju suhtautuu hallitusneuvotteluissa alustavasti saavutettuun sopimukseen maakunta- ja sote-mallista positiivisesti.

– Hienoa, että halutaan ratkoa tämä pitkään näkyvillä ollut ongelma, joka johtuu hajallaan olevasta kuntaperusteisesta palvelujärjestelmästä, Harju sanoo. 

Hänen mukaansa on tärkeää, että hallitusneuvotteluissa on löytynyt yhteinen sävel asioiden ratkaisemiseksi.

– Nyt linjattiin, että maakuntiin tulee vaaleilla valittu elin, ja maakunnan muut tehtävät hoidetaan komiteatyöskentelynä. On hyvä, että haetaan laajapohjaisuutta tämän reformin osalta ja että löytyy myös yhteinen pitkän tähtäimen näkemys.

Haasteilta ei kuitenkaan voida välttyä, Harju toteaa. Maakuntapäättäjien toimivaltuuksien laajuus on asia, joka tulee herättämään keskustelua.

– On selvää, että kun nyt puhutaan vaaleilla valituista päättäjistä, ei heidän mandaattiaan voi rajata kovin pieneen. 

Harjun mukaan uudistusten käytännön toteutus on asia, jonka tulevaisuus näyttää.

– Sitä me emme tiedä millä tavalla tätä lähdetään käytännössä viemään eteenpäin. Toivon, että erilaisia näkemyksiä voidaan yhdistää matkan aikana. 

Antti Rinteen johtamissa hallitusneuvotteluissa ollaan alustavasti sovittu 18 maakunnasta, joiden hoidettavaksi sote-asiat siirtyvät. Pääkaupunkiseudulle tehdään oma erillisratkaisunsa. Neuvotteluissa ollaan sovittu myös muun muassa maakuntien verotusoikeudesta. Ainakin ensihoito- ja pelastustehtävät aiotaan siirtää maakuntien hoidettaviksi.