Nykyisen verkkoyhtiö Nokian historia on ollut nousujen ja laskujen sävyttämä. Pekka Lundmarkin kolme vuotta sitten alkaneen toimitusjohtajakauden aikana yhtiö on kirinyt kiinni teknologista takamatkaansa ja vahvistanut uskottavuuttaan ja markkina-asemaansa.
Torstaina julkistettu osavuosikatsaus ja sen yhteydessä julkistettu jättimäinen kulukuuri kertovat kuitenkin, että kepeää ei elo ole yhtiössä edelleenkään. Tämän vuoden kolmannen neljänneksen liikevaihto putosi vuoden takaisesta 20 prosenttia. Lukema on raju.
Olennaista on silti huomata, mistä notkahdus johtuu. Yhtiön mukaan kyse on makrotaloudesta. Korkeat korot ja kasvaneet kustannukset jarruttavat teleoperaattorien investointeja.
Kysynnän lasku ei siis niinkään johtuisi yhtiöstä ja sen tuotteista. Tätä näkemystä tukee se, että toinen suuri verkkoyhtiö, ruotsalainen Ericsson, on myös kokenut viime aikoina kovia.

Valoa harmauteen Lundmark loi torstaina kertomalla, että yhtiö on onnistunut kasvattamaan markkinaosuuttaan. Pitemmällä tulevaisuudessa näkymät ovat lupaavat.
Näin muun muassa siksi, että pilvilaskentaan ja tekoälyyn liittyviä valtavia odotuksia ei voi lunastaa ilman investointeja tietoliikenneverkkoihin. Matkapuhelinten 5G-muutos on sekin maailmassa kesken.
Kauppapolitiikan tuomaa lisäpotkua Nokialle antaa se, että kiinalaiskilpailija Huawein pääsyä 5G-markkinoille on monessa länsimaassa kuten Yhdysvalloissa rajoitettu.
Tuleville apajille Nokia joutuu silti tarpomaan reittiä, jonka varrelle putoaa tuhansittain yhtiön työntekijöitä. Maailmanlaajuisesti palveluksesta lähtee kolmessa vuodessa 9 000 – 14 000 työntekijää. Tätä nykyä Nokialla on kaikkiaan 86 000 työntekijää.
Uutinen laajoista vähennyksistä herättää myös Oulussa tuskallisia muistoja runsaan vuosikymmenen takaa, kun Nokian kännykkäbisnes rysähti korkeuksista tantereeseen.
Torstain tiedon mukaan Suomessa työpaikkoja lähtee 450. Vähennysten jakautuminen Espoon, Tampereen ja Oulun kesken on vielä epäselvää.
Oulussa sijaitsevaa tukiasematehdasta irtisanomiset eivät kosketa, mutta valtaosa Oulun noin 2 700 nokialaisesta toimii tutkimuksen ja tuotekehityksen puolella, ei tehtaassa. Niinpä irtisanomisilmoituksia jaettaneen myös Oulussa.
Alakuloa kaupungissa lisää se, että edessä olevat muutosneuvottelut ovat kolmannet tänä vuonna. Kesäkuussa Nokia vähensi Suomesta 155 työpaikkaa ja Oulusta 40, tämän kuun alussa päättyneissä toisissa muutosneuvotteluissa Suomesta lähti 72 työntekijää, joista Oulusta seitsemän.
Pohjoisessa on päästy vähemmällä, ja yhtiön luottamuksesta Ouluun kertoo sekin, että yhtiö rakentaa parhaillaan Ritaharjun lähelle uusia huippumoderneja tuotantotiloja. Se, miten vähennykset kolmivuotisen säästöohjelman aikana Ouluun lopulta osuvat, selviää vasta tuonnempana.
Kriisitunnelmia ei Oulussa ole syytä nostattaa. Nokian kännykkäbisneksen romahduksessa oli kyse tuotteiden kilpailukyvyttömyydestä, nyt ongelmien taustalla on toivottavasti ohimenevä häiriö maailmantaloudessa.