Kolumni: MM95 ei ole vain nevö foget -meemi, vaan su­ku­pol­vi­ko­ke­mus

Suurpetokeskus: Tuore tar­kas­tus kertoo useista puut­teis­ta Kuu­sa­mon suur­pe­to­kes­kuk­ses­sa

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Maail­man pa­ha­mai­nei­sin rock­bän­di

KirjaTommy Lee, Mick Mars, Vince Neil, Nikki Sixx ja Neil Strauss (toim.): Mötley Crüe.

Maailmalla kulttikirjaksi kohonnut Mötley Crüe. The Dirt - törkytehdas maailman pahamaineisimman rockbändin taipaleesta on ehdottomasti maineensa veroinen. Bändinä Mötley Crüe ei ehkä ollut kummoinen, mutta kirja on kaikessa hämmentävyydessään populaarikulttuurin ehdotonta aatelia.

The Dirt - törkytehdas on eräänlainen rockbisneksen ja viihdeteollisuuden ruumiinavaus, jolle mikään ei ole pyhää. Alkoholin, huumeiden ja kauniiden naisten värittämän rock'n'roll -elämän päättömän sekoilun lomassa kirja myös riipaisee syvältä.

Uskomattoman sisältönsä lisäksi teos on hyvin kirjoitettu. Jokainen sivu ja jokainen kappale janoaa lukemaan lisää.

Vuoron perään äänessä ovat rumpali Tommy Lee, kitaristi Mick Mars, laulaja Vince Neil ja basisti Nikki Sixx, mutta puheenvuoronsa saavat myös muutamat muut bändiä lähellä olleet henkilöt.

"Elämä oli täysin normaalia ja helppoa, kun nämä kundit olivat selvin päin, mutta sekaisin ollessaan ne saivat puristettua kokonaisen elämän verran seikkailua, hävitystä ja sekoilua yhteen kahdentoista tunnin tuokioon", 1990-luvun puolivälissä pois potkittua Vinceä laulajana tuurannut John Corabi tilittää.

"Mötley ei ollut kuin Poison, joka rähisi sen takia, että ne luuli sen kuuluvan rokkitähden toimenkuvaan. Mötley Crüe sekoili sen takia, että ne olivat Mötley Crüe", yhtyeen entinen manageri Doc McGhee puolestaan tiivistää.

Jatkuvan bailaamisen seurauksena muusikot eivät muista levyjensä tekemisestä juuri mitään. Tommy Leen ja Vince Neilin ympärillä pörrää koko ajan toinen toistaan kauniimpia ja kuuluisampia naisia Pamela Andersonista ja Carmen Elektrasta Heather Lockleariin ja Tori Spellingiin. Biisinikkari Nikki Sixx taas on pahimmin huumekoukussa. Alkoholismiin taipuvainen Mick Mars sen sijaan pysyttelee muuten vain omissa maailmoissaan.

Suomalaisittain kiinnostavaa kirjassa on Hanoi Rocksin uran tuhonneen auto-onnettomuuden käsittely. Kolmipäiväisten grillijuhlien viinanhakureissu päättyi suomalaisbändin brittirumpalin Razzlen kuolemaan, kun Vince Neil kaahasi yli sata lasissa neljänkympin rajoitusalueella 1,7 promillea alkoholia veressään.