Ruoka: Näin Oulussa saa jou­lu­pöy­tään mah­dol­li­sim­man eet­tis­tä lihaa

Jääkiekko: Roope Kois­ti­nen on mat­kal­la en­sim­mäi­sek­si ou­lu­lai­sek­si NHL-val­men­ta­jak­si

Koulukone: Lai­toim­me 45 Oulun koulua jär­jes­tyk­seen

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Maail­man il­ma­tie­teen jär­jes­tön pää­sih­tee­ri Taalas hal­li­tus­neu­vot­te­li­joil­le: Metsiä ja maa­ta­lout­ta tar­kas­tel­ta­va muu­toin­kin kuin il­mas­ton kan­nal­ta

Helsinki
-
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Metsien hyötykäyttöä ja maataloutta on syytä tarkastella myös muista kuin ilmastoperspektiiveistä, kirjoittaa Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas ilmastonmuutoksesta hallitusneuvotteluihin laaditussa esityksessä.

Hallitusneuvottelut alkoivat tänään tiistaina seminaaripäivällä, joka koostui eri alojen asiantuntijaesityksistä. Valtioneuvoston viestintä julkaisi esityksissä käytetyt diat iltapäivällä.

Taalaksen kalvoihin sisältyy Suomea koskevana perspektiivinä kirjaus, että metsien merkitystä talouden, työllisyyden ja hyvinvointivaltion rahoituksen kannalta ei ole huomioitu riittävästi hiilineutraaliustavoitteessa.

– Suomessa metsien hyötykäyttöön ja maatalouteen liittyy voimakkaita intohimoja. Näitä on syytä tarkastella myös muista kuin ilmastoperspektiiveistä tasapainoisen kokonaisuuden luomiseksi, kalvolle on kirjoitettu.

Dioista itsessään ei käy ilmi, miten aihetta on hallitusneuvotteluissa käsitelty.

Ilmastotoimista on odotettu yhtä hallitusneuvotteluiden keskustelunaiheista. Neuvotteluita vetävä Petteri Orpo (kok.) kummasteli vaalikeskusteluissa tammikuussa laskelmia, joiden mukaan Suomen maankäyttö oli muuttunut hiilinielusta päästölähteeksi. Hän sanoi Helsingin Sanomien mukaan tuolloin, että hiilinielut ovat suuri kysymys vaalien jälkeen käytävissä hallitusneuvotteluissa, kun ajatellaan hiilineutraaliustavoitetta.

"Palataan yksityiskohtiin"

Päivän päätteeksi pidetyssä tiedotustilaisuudessa toimittajat tiedustelivat Orpolta, pystyykö Taalaksen kuulemisesta vetämään päätelmiä muodostettavan hallituksen ilmastolinjasta.

Orpo perusteli Taalaksen esiintymistä sillä, että tämä oli käymässä Suomessa ja kansainvälisesti tunnettu. Hän sanoi, että neuvotteluissa tullaan kuulemaan runsaasti asiantuntijoita.

– Haluamme tarkastella keinoja, joilla (ilmasto)tavoitteisiin päästään. Neuvottelut ovat vasta alkamassa, ja palataan yksityiskohtiin tarkemmin, kun niistä tiedetään, Orpo sanoi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi, että Taalas tuo erilaisen näkökulman metsiin ja hiilinielukeskusteluun. Hän kritisoi edellisen hallituksen liiallista nojautumista Ilmastopaneeliin.

Rehn toivoi osaajia ulkomailta

Tiistain seminaarissa ensimmäisenä tilaisuudessa esiintyi valtiovarainministeriö, jota edusti kansliapäällikkö Juha Majanen.

Valtiovarainministeriö toisti omissa dioissaan aiemmin keväällä julkaisemansa näkymät Suomen taloudesta. Ministeriö arvioi, että Suomen talous supistuu tänä vuonna 0,2 prosenttia. Kahdelle seuraavalle vuodelle ministeriö ennakoi runsaan prosentin kasvua inflaation hidastuessa.

Ministeriö piti myös esillä kuuden miljardin säästötavoitettaan alkaneelle vaalikaudelle.

Talousnäkymiä oli avaamassa myös Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn. Myös Suomen Pankki toisti aiempia talousennusteitaan.

Rehn kertoi aiemmin tiistaina vieneensä hallitusneuvotteluihin viestiä siitä, että Suomeen tarvitaan jatkossa nykyistä enemmän työ- ja opiskeluperäistä maahanmuuttoa. Rehn huomautti, että pula osaavasta työvoimasta on merkittävä rajoite Suomen talouden kasvulle tästä eteenpäin.

– Sen vuoksi tarvitaan tietysti myös panostuksia koulutukseen ja osaamiseen, tutkimus- ja innovaatiotoimintaan sekä yrittämisen ja työllistämisen kannustimien parantamiseen.

Rehn sanoi myös, että sopeutustarpeen osalta Suomen Pankin arvio on hyvin samaa mittaluokkaa kuin valtiovarainministeriön arvio.

Reserviläisyyttä halua kehittää

Puolustusvoimien nykytilasta ja näkemyksistä puhui puolestaan komentaja Timo Kivinen ja koulutuksesta opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen.

Kenraali Kivinen kiinnitti alustuksessaan huomiota siihen, että toimintaympäristö säilyy jännitteisenä ja vaikeasti ennakoitavana myös jatkossa.

Siinä kirjoitettiin tämän hallituskauden asioiksi muun muassa puolustusjärjestelmän pitkäjänteisen kehittämisen, osallistumisen Naton yhteiseen puolustukseen rauhan aikana, Nato-jäsenyyden edellyttämän lisähenkilöstön sekä pitkäkestoisen Ukrainan tuen.

Kivinen totesi muistiinpanoissaan, että puolustuksen perustana on jatkossakin ajanmukainen asevelvollisuus, ja että reserviläisten asemaa ja tehtäviä maanpuolustuksessa kehitetään.

Avausseminaarin tarkoitukseksi on ilmoitettu Suomen tilannekuvan käyminen läpi eri yhteisen vision muodostamiseksi. Kokoomus, perussuomalaiset, RKP ja kristillisdemokraatit neuvottelevat hallituksen muodostamisesta Helsingin Säätytalolla.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 16.38 ja kello 18.46.