Energiatalous: Oulun Energia tar­vit­see lisää ener­gia­puu­ta - kysyntä kasvaa lä­hi­seu­dun en­si­har­ven­nus­puul­le

Kolumni: To­rin­ran­nan alue suo­ras­taan huutaa vielä yhtä korkeaa ra­ken­nus­ta

Maailma syn­tyi­sot­kan munista

Telkkä (Bucephala clangula) tunnettiin ennen sotkana. Kalevalan ensimmäisessä runossa kerrotaan sotkasta, jonka rikkoutuneista munista syntyi maailma.

Telkkä eli Sotka on tärkeä lintu Kalevalassa.
Telkkä eli Sotka on tärkeä lintu Kalevalassa.

Telkkä (Bucephala clangula) tunnettiin ennen sotkana. Kalevalan ensimmäisessä runossa kerrotaan sotkasta, jonka rikkoutuneista munista syntyi maailma.

Kalevalan sotka ei välttämättä ollut telkkä, sillä eepoksen lintu pesi maan kamaralle. On kuitenkin hauska ajatella, että telkän ja ihmisen rinnakkaiselo ulottuisi suomalaisten myyttiseen alkuhämärään saakka.

Hyvin kauas menneisyyteen on palattava, jotta löydetään ensimmäiset telkänmunia keränneet esivanhempamme. Viimeistään 5 000 vuotta sitten keksittiin ripustaa telkille pönttöjä eli uuttuja, ja munienkeruu tehostui.

Munat toivat esivanhempiemme keväiseen ruokavalioon tarpeellisen lisän. Edellissyksyn ruis- ja naurisvarastot olivat kenties käyneet vähiin, eikä uusi sato vielä ollut kypsää.

Telkän lihaakaan ei katsottu ylen. Tämän päivän metsämiehistä monet pitävät telkkää mainiona lintuna, jonka nahka tosin on vähän sitkeässä. Jotkut suhtautuvat telkänlihaan epäluuloisesti ja yhtynevät sananlaskuun Pielavedeltä: "Hullu sotkoa ajaapi, mielipuoli koskeloa."

Sotkan lisäksi telkkä on tunnettu muillakin nimillä. Vinkusiipi, kiljusiipi, hely ja heli kertovat, millainen ääni kuuluu lentävän telkän siivistä. Harakkasorsa ja vess´harakka viittaavat koiraan höyhenpukuun. Upposorsasta voi päätellä, että telkkä osaa sukeltaa.

Eräässä P. G. Wodehousen kirjassa muuan nuorukainen tuhlaili rikkaan sukulaisensa rahoja. Sukulaismies antoi pojan kuulla kunniansa ja ripityksen päätteeksi poika poistui huoneesta "kuin sukeltava telkkä". Ei kovin kunniakas poistuminen.