Maa­han­muut­to­vi­ras­to vah­vis­taa: Suomeen on tullut ryhmä ala­ikäi­siä pa­ko­lais­lap­sia

Kreikassa oli kesäkuun puolivälissä yli 4 800 ilman huoltajaa olevaa pakolaislasta.
Kreikassa oli kesäkuun puolivälissä yli 4 800 ilman huoltajaa olevaa pakolaislasta.
Kuva: STRATIS BALASKAS

Suomeen on saapunut ryhmä turvapaikanhakijoita Kreikan pakolaisleireiltä. Alaikäisiä lapsia ja nuoria tuli Suomeen kaikkiaan 24 aiemmin iltapäivällä. Heidän turvallisuutensa ja yksityisyytensä takaamiseksi Migri vahvistaa maahan saapumisen vasta nyt.

Euroopan komission Suomen-edustusto kertoi aiemmin tänään, että Kreikasta olisi siirretty eilen ja tänään Suomeen ilman huoltajaa olevia pakolaislapsia. Edustuston mukaan ilman huoltajaa olevia lapsia olisi siirretty Suomeen ja Portugaliin yhteensä 49.

Migrin mukaan Suomeen on tullut lapsia vain tänään, ei eilen. He ovat kaikki Afganistanista.

Kreikan leirien olosuhteita on kuvattu epäinhimillisiksi, koska puutteita on niin vedestä, terveydenhoidosta kuin riittävistä nukkumistiloistakin.

Kreikan saarilla arvioidaan olleen 5 000 alaikäistä lasta ja nuorta.

Suomi sitoutunut ottamaan vastaan 175 ihmistä

Suomen hallitus on sitoutunut ottamaan Välimeren maista yhteensä 175 haavoittuvassa asemassa olevaa, joista valtaosa saapuu Suomeen lähikuukausien aikana. Yhteensä sata otetaan juuri Kreikan pakolaisleireiltä. Lisäksi Suomi ottaa Maltalta kolmisenkymmentä ja Kyprokselta noin 30 apua tarvitsevaa.

Siirtoja on tarkoitus toteuttaa lähikuukausina vaiheittain, kun komissiossa tehdyt valmistelut on saatu päätökseen ja koronaviruksesta johtuvia matkustusrajoituksia puretaan. Belgiaan siirretään 18, Ranskaan 50, Saksaan 106, Sloveniaan neljä ja Liettuaan kaksi lasta. Saksan lukuun sisältyy myös siirrettävien lasten sisaruksia ja vanhempia. Nämä siirrot toteutetaan myöhemmin tässä kuussa.

Pääasiallinen kohderyhmä ovat ilman huoltajaa olevat lapset. Järjestelyyn hyväksytään myös lapsia, joilla on jokin vakava terveysongelma sekä heidän lähiomaisiaan.

Kulujen kattamiseksi Suomi on saanut EU:lta 12 miljoonaa euroa. Alun perin ensimmäinen siirto oli suunniteltu kesäkuulle, mutta se on viivästynyt käytännön järjestelyiden takia.

Siirrot ovat osa järjestelyä, jota EU-komissio koordinoi yhdessä Kreikan viranomaisten kanssa. Siirrot toteutetaan yhteistyössä YK:n virastojen ja Euroopan turvapaikka-asioiden tukiviraston (EASO) kanssa.