Luvassa ny­ky­tai­det­ta

Lumipalloefekti 2021 jatkaa aluenäyttelyiden sarjaa

Oulu
-

Pohjoissuomalaista nykytaidetta esittelevä Lumipallofekti 2021 -näyttely avautuu ensi lokakuussa ja jatkuu vuoden 2022 puolelle..

Näyttelyn järjestelyt on jo laukaistu liikkeelle:

Taiteilijavalinnoista vastaavaksi taiteilijakuraattoriksi on nimetty Pauliina Leikas ja viime viikolla avautui avoin, vuodenvaihteeseen saakka jatkuva haku taiteilijoille.

Hakukelpoisia ovat Pohjois-Suomessa asuvat ja työskentelevät taiteilijat. Teosten tulee olla tuoreita, vuosina 2018–2020 valmistuneita. Myös teosideoilla voi hakea mukaan.

Näyttely ei ole varsinainen myyntinäyttely, eikä taidemuseo markkinoi teoksia.

– Välitämme kuitenkin kiinnostuneen yhteystiedot aina kyseisen teoksen taiteilijalle, aluetaidemuseotutkija Tuuli Kerätär sanoo.

Taidemuseolla ja verkossa

Lumipalloefekti 2021 on jatkoa kiertäville aluetaidenäyttelyille, joita nähtiin Oulussa vuonna 2012, Rovaniemellä vuonna 2014 ja Kemi-Tornion alueella vuonna 2016.Varsinkin Oulun aluetaidenäyttelyn, Pohjois-Suomen biennaalin, mittasuhteet olivat suuret. Taidemuseon lisäksi töitä oli nähtävillä myös muun muassa Pohjois-Pohjanmaan museossa.

– Tämänkertainen näyttely tulee olemaan pienempi: vähemmän taiteilijoita, mutta useampia töitä yksittäisiltä taiteilijoilta, amanuenssi Elina Vieru kertoo.

Näyttelytilana tulee olemaan taidemuseon ensimmäisen kerroksen näyttelytilat, ja teoksia voidaan aluetaidemuseotutkija Tuuli Kerättären mukaan esittää myös verkkonäyttelyssä.

Aluetaidenäyttelyiden on tarkoitus jatkua Oulun jälkeen, mutta kolmen vuoden välein eli harvemmin kuin 2010-luvulla.

Kuraattori omalta alueelta

Taiteilijakuraattori Paulina Leikas asuu Tampereen seudulla.

Leikas työskentelee hyrynsalmelaisen, taiteellis-tieteellisen voittoa tavoittelemattoman Mustarinda-seuran toiminnanjohtajana tämän vuoden joulukuuhun saakka Koneen Säätiön rahoittamassa Post-Fossil Transition -hankkeessa.

– Ajatuksena on tehdä tältäkin osin erilainen aluetaidenäyttely kuin kolmella edellisellä kerralla: pyysin kuraattoriksi tekijän näyttelyn vaikutusalueelta.

Biennaalin alkuvuosina ajateltiin, että kuraattorin on tärkeä olla pohjoissuomalaisen taidekentän ulkopuolelta, ja tämä toisi näyttelyyn lisäarvoa. Nykyään Pohjois-Suomessa vaikuttaa kuitenkin useita taidealanosaajia: kuraattoreita, tuottajia ja taiteilijavetoisia kollektiiveja.

– Toivoisinkin, että tämä monipuolinen osaaminen voisi näkyä Lumipalloefektissä tulevaisuudessa myös kuraattorivalintojen kautta.