Joukkoliikenne: Oulun jouk­ko­lii­ken­teen linjat siir­ty­vät pois OTP:lta ensi vii­kol­la, lii­ken­tees­sä voi olla häi­riöi­tä

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Luvassa läm­pi­min ju­han­nus yli 20 vuoteen – THL va­roit­taa tu­ka­las­ta hel­tees­tä

Helteen terveyshaittojen estämiseksi THL kehottaa pitämään sisätilat viileinä.

Juhannukseksi ennustetaan yhä kovia helteitä valtaosaan maasta – jopa niinkin kovia, että luvassa saattaa olla lämpimin juhannus pariin kymmeneen vuoteen.

Lähes koko maassa sää pysyy poutaisena, sadekuurot ovat mahdollisia perjantaina pohjoisimmassa Suomessa.

Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että lämpötilat näyttävät yhtä korkeilta kuin viimeisimpänä helteisimpänä juhannuksena vuonna 1999.

Tuon vuoden lisäksi yli 30 asteen lämpötila on rikkoutunut vain kahtena muuna juhannuksena mittaushistorian aikana.

Kesäkuun lämpöennätys on 33,8 astetta vuodelta 1935. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tuukka Keränen arvioi, että juhannuksena jäädään muutaman asteen päähän kaikkien aikojen ennätyksestä.

Moni nauttii lämmöstä, mutta juhannuksena on kuitenkin syytä varautua tukalaan helteeseen, varoittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Voimakas helle on varoituksen mukaan terveysriski etenkin ikääntyneille ja pitkäaikaissairaille.

Helteet aiheuttavat lämpöuupumusta, jonka oireita voivat olla esimerkiksi voimakas jano, voimakas hikoilu tai viileä ja nihkeä iho, heikotus, päänsärky, huimaus, ärtyisyys ja pahoinvointi.

Pidä sisätilat viileänä

Helteen terveyshaittojen estämiseksi on THL:n mukaan tärkeää pyrkiä pitämään sisätilat viileinä. Kotien lisäksi tämä on syytä huomioida päivähoitopaikoissa sekä sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa.

– Auringonpuoleiset ikkunat tulisi helteellä suojata päivisin esimerkiksi verhojen tai sälekaihtimien avulla. Ikkunat kannattaa sulkea, kun ulkoilma on sisäilmaa lämpimämpää ja tuulettaa sisätilat illalla tai yöllä ulkoilman viilennyttyä, sanoo THL:n tutkija Virpi Kollanus tiedotteessa.

Jos asunto kuumenee herkästi, kannattaa erityisesti riskiryhmään kuuluvien harkita siirrettävää jäähdytintä tai ilmalämpöpumpun asentamista. Myös tuuletin helpottaa oloa silloin kun ilman lämpötila on alle 35 astetta.

Jos lämpö kipuaa sisällä tukalan kuumaksi, voi viettää aikaa jossakin muussa viileässä paikassa, kuten varjoisassa puistossa tai viilennetyssä julkisessa rakennuksessa. THL silti samalla muistuttaa, että julkisiin tiloihin ei pidä hakeutua, jos on hengitystieinfektioon viittaavia oireita.

Etelässä kokot jäänevät polttamatta

Metsäpalovaroitukset ovat laajalti voimassa juhannuksena, käy ilmi Ilmatieteen laitoksen ennusteesta. Oman alueen voimassa olevat varoitukset kannattaa tarkistaa ennen nuotion tai kokon sytyttämistä.

– Perjantain ja lauantain välisenä yönä pitäisi sytytellä kokkoja, mutta eteläisessä Suomessa täytyy tällä kertaa keksiä jotain muuta ohjelmaa, Tuukka Keränen Ilmatieteen laitokselta kommentoi tilannetta.

Metsäpalovaroitusten odotetaan laajenevan yhä isommalle alueelle juhannusviikonloppuna päivittäin niin, että sunnuntaina varoitus on voimassa valtaosassa maata.