Vanhat kuvat: Hurjia vaah­to­bi­lei­tä ja rentoja hip­hop­pa­rei­ta 2000-lu­vun poh­joi­ses­sa

Ulkoilu: Hie­ta­saa­ren hal­ko­au­to­maat­ti kerää kehuja ja puut käyvät kau­pak­si

Lukijat vuo­dat­ta­vat tuu­nau­seh­do­tuk­sia tier­na­to­ril­le

Kaleva.fi:n kriittiset lukijat ovat kommentoineet aktiivisesti Oulun tiernatorin jääkuutiokojuja.

Oululaiset ovat saaneet uudesta tiernatorista rakkaan päivittelyn aiheen.
Oululaiset ovat saaneet uudesta tiernatorista rakkaan päivittelyn aiheen.
Kuva: Jukka Leinonen

Kaleva.fi:n kriittiset lukijat ovat kommentoineet aktiivisesti Oulun tiernatorin jääkuutiokojuja.

Uusia oululaistarinoita on syntynyt: teatteri ja kaupunginkirjasto ovat saaneet  perheenlisäystä jääkuutioista.

Myös sanan säilä on viuhunut. Torilla todetaan olevan yhtä jouluista kuin Pohjois-Koreassa ja Kim Jong Unin patsas pönöttää jo siinä vieressä.

1. Tuunausta tarvitaan

Useat lukijat ehdottavat, että kopit voisi maalata joulunpunaiseksi. Tai sitten koppien sisälle pitäisi laittaa kuultamaan läpi värivalo. "Keskelle toria yksi iso kuusi. Näin pikku kuutiot näyttävät pimeässä illassa  lahjapaketeilta kuusen alla, eikä sosiaalitoimiston kustantamilta eskimoasumuksilta", yksi lukija kommentoi.

Paikalle pitäisi tuoda lukijoiden mielestä runsaasti metsän antimia koristeeksi. Havut toisivat joulun henkeä.

2. Paikka uusiksi

Monet toivovat, että joulutori siirrettäisiin aukealta torilta aivan muuhun paikkaan. Paikaksi esitetään Letkunpuistoa, joka on "keskeinen, vähintään viisi astetta lämpimämpi, eikä niin tuulinen kuin torinranta."

Nimimerkki Ääni kuuluviin on yksi heistä, joiden mielestä joulutori pääsisi oikeuksiinsa Rotuaarilla. "Uudet kauniit valot, uusi esiintymislava ja mahdollisuus muiden tapahtumien järjestämiseen Joulutorilla."

Kolmas ehdotus joulutorin paikaksi on aittatori. "Siellä olisi vähän suojaa ja saisi hieman kylämäisen kokonaisuuden tehtyä."

3. Muualla osataan

Lukijat kertovat kaihoisasti kokemuksistaan joulutoreilla muissa maissa. Oppia kehotetaan ottamaan niin Keski-Euroopasta, Tallinnasta, Riikasta, Tukholmasta kuin Tampereeltakin.

Toisaalta nimimerkki Suomalaista Suomen jouluun kysyy, eikö Suomessakin ole jo ihan riittävästi perinteitä maalaiskylissä, aitoissa, mökeissä ja vaikka puu-wc:ssä: "Ei niitä tarvitse rahdata Keski-Euroopasta".

4. Oululainen arkkitehtuuri

Koska jääkuutiokoppien suunnittelijat ovat arkkitehtiopiskelijoita, myös oululainen arkkitehtuuri saa osansa lukijoilta. Miksi Oulussa arkkitehtuuri aina tavoittelee elämästä vieraantunutta, yliampuvaa erikoisuutta, lukija kysyy.

Nimimerkki Perinne kommentoi: "Ymmärrän hyvinkin modernia arkkitehtuuria, mutta joulun romantiikkaan se ei sovi."

Arkkitehtikoulutuksen laatuun toivotaan satsattavan enemmän.

5. Se olikin taidetta

Tiernatori saa muutamilta lukijoilta myös tunnustusta. Kauneus ja rumuus ovat katsojan silmässä. Kalevan lukijakuviin on lähetetty kuva kojusta, joka erottui torilla positiivisesti.

Nimimerkki Mainosmies kehuu Tiernatoria - keskustelun näkökulmasta. "Se on noussut uutiskynnyksen yli tuosta vaan, siitä keskustellaan ja päivitellään. Tällaisissa torikyläasioissa on sama millaista julkisuus on, koska mielipiteitä on yhtä monta kuin ihmistäkin."

Tiernatorista voi todeta myös kuten nimimerkki Lapinpoika "Se olikin taidetta ja mie tosiaankin ohi ajaessa luulin niitä työmaakopeiksi".

Voit osallistua keskusteluun Oulun tiernatorista myös Kalevan Facebook-sivuilla.