Lu­ki­jat: Top­pi­lan kal­te­vat siilot mat­kai­lu­val­tik­si

Kalevan lukijat ovat keskustelleet innokkaasti verkkolehdessä Toppilan siilojen kaatamisyrityksistä.

Siilojen tilanne on saanut Kalevan lukijat pohtimaan asioita monelta kannalta.
Siilojen tilanne on saanut Kalevan lukijat pohtimaan asioita monelta kannalta.
Kuva: Tapio Maikkola

Lukijoilta on tullut monia esityksiä tilanteeseen.

1. Kaltevat siilot matkailuvaltiksi

Tarkkaavainen lukija huomasi, että siilojen kaltevuus on  aika tarkkaan sama kuin Pisan tornissa. Eli tästäpä saataisiin näppärästi kauan kaivattu matkailunähtävyys Ouluun.

Lisäksi turisteille olisi enemmän näytettävää kuin Pisassa: kolme kallellaan olevaa tornia.

Nimimerkki "Pyörä pois talaviteloilta" hersyttää: "Elekää helekatti kaatako niitä. Aamulla ja viikonlopuksi kärkkärikärryt paikalle. Koskelan Martat tanhuamaan ja tietystä vaaliehdokkaat pitämään puheita ja kättelemmään ihmisiä."

2.Ovatko siilot heikkoja vai vahvoja?

Lukijat kummastelevat, mitä siilot loppujen lopuksi ovat. "Puretaan kun ovat heikkokuntoisia huonojen raudoitusten takia. Nyt itketään, etteivät kaadukaan kun löytyi liikaa raudoituksia."

Uuden tiedon valossa siilot kannattaakin hinata suoriksi ja korjata asunnoiksi, kehoittaa yksi kommentoija.

Ohjeita satelee lukijoilta: "Vai tuli yllätyksenä betoniraudoituksen määrä. Olisko kannattanut katsoa rakennekuvista ennenkuin laittaa paukun kylkeen".

3. Hornetit ja pioneerit apuun

Räjäytysammattilaisia kaivataan, jotta tehtävä saataisiin vietyä loppuun. "Sen näkee kaikesta, kun varuskunta ja pioneerit vietiin Kajaaniin. Ennen kaupungissa ei tehty tälläisiä mokia", lukija murehtii.

Apua vaaditaan niin Lapin Lennostolta kuin Pioneerikomppanian pojiltakin. Hornetit pystyisivät  hoitamaan homman. Lentäjille lukijat antavat yksityiskohtaisia ohjeita hävitystyöhön.

4. Kallistuvat nykyasunnot

Siiloasuntojen epäillään nyt kovasti kallistuvan.  Nimimerkki ekonomi toteaa: "Asunnothan ovat kallistuneet. Historiasta tiedetään, että kun tarpeeksi kallistuu, niin tapahtuu romahdus."

Vanhan tuotteen laatu yllätti nykyrakentajat, mikä kertoo täysin nykyisen rakentamisen laadun, lukija nakkaa.

Nimimerkki "Parasta rakentamista 100 vuoteen" hersyttää, että pistetään siiloihin pikkuisen pönkkiä ja asumaan -  ei ne mihinkään kaadu.

Oulun kaatuilevat rakennustelineet ovat yhä lukijoiden mielessä. Joku ehdottaa, että siilojen purkajien olisi kannattanyt pystyttää telineet siilojen ympärille. "Varmasti olisivat lähteneet tuulen matkaan ja vieneet siilot mukanaan."

 5. Kysykää lukijoilta

Lukija jakelevat rakennusammattilaisille yksityiskohtaisia neuvoja. Esimerkiksi: "Kaivinkoneella kuvan osoittamasta paikasta piikkaaminen on hyödytöntä" tai "Putkiraivaintyyliin ehdotan työntämään pitkällä putkella kaivinkoneen suunnasta oikean puoleisen siilon sisään muutaman räjähdepanoksen."

Yksi lukijoista kiteyttää, että on kyllä mahtava asia kun rakentaminen, purkaminen ja mittaaminen ovat niin helppoa hommaa, että jokaikinen kaduntallaaja siihen kykenee. Lukijan nimimerkki on "Ja tämä oli sitten sarkasmia".

Keskustelu Toppilan siiloista jatkuun juttujen alla olevissa juttukommenteissa jaJuttutuvassa.