Liiga: Ilves rökitti Kärpät Rak­si­las­sa

Koronatilanne Oulussa: Miksi kou­lu­al­tis­tuk­set eivät enää johda ka­ran­tee­niin?

Lu­ki­jat: Pelé on kaik­kien aikojen paras jal­ka­pal­loi­li­ja - katso top 10

Kaleva.fi pyysi lukijoita kokoamaan listan omista jalkapalloilijasuosikeista.

Kuva vuodelta 2004, jollon Pelé poseerasi oman kuvansa vieressä '100 Years of Planet Football' -näyttelyn avajaisissa Sveitsissä.
Kuva vuodelta 2004, jollon Pelé poseerasi oman kuvansa vieressä '100 Years of Planet Football' -näyttelyn avajaisissa Sveitsissä.
Kuva: MARTIAL TREZZINI/Arkisto

Kaleva.fi kokosi kesäkuussa sadan parhaan jalkapalloilijan listan. Samalla lukijoita pyydettiin laittamaan järjestykseen omat jalkapalloilijasuosikit kautta aikojen.

Tässä eniten ääniä saaneet pelaajat, top 10:

1. Pelé
Brasilialainen hyökkääjä Pelé on jalkapallon ainoa kolminkertainen maailmanmestari (1958, 1962 ja 1970). Peléstä sanotaan, että hän pelasi kuin lapsi, mielikuvituksellisesti ja riemukkaasti. Nykyisin 73-vuotias legenda iski urallaan pitkästi yli tuhat maalia. Eurooppalaisissa sarjoissa häntä ei nähty, vaan ura vierähti Brasilian liigassa Santosin joukkueessa. Jäähdytteli vielä Yhdysvalloissa uransa päätteeksi.

2. Diego Maradona
Maradona on Argentiinan legendaarinen numero 10, joka johdatti Meksikossa vuonna 1986 maansa maailmanmestariksi. Läpijuoksujen, läpisyöttöjen ja vapaapotkujen taitaja oli pieni, mutta vahva kentällä. Hän teki vuoden 1986 MM-puolivälierässä Englantia vastaan jalkapallohistorian kaksi tunnetuinta maalia: ensimmäisen kädellään ja toisen läpijuoksuna koko Englannin puolustuksen halki. Nosti myös Napolin kaksi kertaa Italian Seria A:n mestariksi.

3. Lionel Messi
Usein sanotaan, että Messi on jo kaikkien aikojen paras. 27-vuotias argentiinalainen mättää kaudesta toiseen maaleja uskomattomalla tahdilla, mutta taitaa myös syöttelyn. Voi sanoa, että Messi on yhdessä Cristiano Ronaldon kanssa ollut muutamassa lajia entistä hyökkäysvoimaisemmaksi.

4. Cristiano Ronaldo
Portugalilainen laitahyökkääjä on yhdessä Argentiinan Lionel Messin kanssa nostanut kausittaiset maalimäärät aivan uudelle tasolle. Ronaldo teki esimerkiksi kuluneella kaudella enemmän kuin maalin per ottelu. Tunnetaan ennen muuta näyttävistä harhautuksistaan ja nopeista juoksuistaan.

5. Ronaldo
Brasialainen Ronaldo oli aikansa paras hyökkääjä. Vertaansa vailla ollut maalintekijä voitti kahdesti maailmanmestaruuden (1994, 2002). Vuoden 1994 kisoissa nuori Ronaldo joutui vielä tyytymään vaihtopelaajan osaan eikä pelannut minuuttiakaan. Vuonna 2002 hän oli kisojen paras maalintekijä kahdeksalla osumallaan. Finaalissa hän upotti Saksan kahdella maalillaan.

6. Johan Cruyff
Hollantilainen Johan Cruyff oli 1970-luvun kirkkaimpia tähtiä. Hyökkäävä keskikenttäpelaaja tunnettiin ennen muuta taitavana ja älykkäänä pelaajana. Johdatti maansa MM-finaaliin vuonna 1974. Hollanti kuitenkin hävisi Länsi-Saksalle.

7. Franz Beckenbauer
Saksalainen Franz Beckenbauer voitti maailmanmestaruuden sekä pelaajana (1974) että valmentajana (1990). Beckenbauer pelasi liberona eli puolustuksen alimpana miehenä. Vaikka hän nimellisesti oli puolustaja, hän osallistui pelin rakentamiseen voimakkaasti. Beckenbauerin tapa pelata muutti liberon roolin täydellisesti.

8. Jari Litmanen
Kaikkien aikojen suomalaispelaaja pelasi uransa parhaat vuoden Hollannissa Amsterdamin Ajaxissa. Litmanen oli etenkin uransa alkuvuosina tehokas maalintekijä, mutta myöhemmin hänet tunnettiin paremmin kymppipaikan pelinrakentajana.

9. Zinédine Zidane
Ranskalainen maailmanmestari (1998) Zidane on kiistatta yksi lajin suurista. Hänen kosketuksensa palloon oli äärimmäisen pehmeä ja pelinäkemys vertaansa vailla. Hyökkäävänä keskikenttäpelaajana pelanneen Zidanen ura päättyi ulosajoon, kun hän puski vuoden 2006 MM-finaalissa päällään Italian Marco Materrazzia.

10. Neymar
22-vuotiaasta brasilialaisesta odotetaan jopa uutta Peléä. Neymar on nopea, taitava ja hänen oikean jalan potkutekniikkansa on häikäisevä.

Katso toimittaja Kai Nevalan MM-kisapäivityksiä liveblogista!