Mielipiteet

Lukijalta

Laki on kaikille sama, "maa­lais­jär­ki" ei – haluammeko toistaa las­ten­suo­je­lun historiaa?

Mielipiteet 8.10.2019 6:00
Mirjam Araneva, Johanna Hedman

Lastensuojelulaitosten toiminnasta ja lasten kasvatuksesta on käyty viime aikoina äärimmäisen tarpeellista keskustelua.

Kalevan artikkelissa ”Yksityiset perhekodit ja lastensuojelulaitokset haluaisivat nuorisolain – ’Voi kun palattaisiin 1970-luvulle, jolloin lapsia sai vielä kasvattaa’ ”(2.10.) kansanedustajille avattiin, kuinka lapset ja nuoret oireilevat, kun heille ei kotona tohdita eikä sijaishuollossa saada laittaa turvallisia rajoja.

Sijaishuoltoa lapselle antavan aikuisen tehtäviin kuuluvat aina lapsen kasvatus, iän ja kehitystason edellyttämien rajojen asettaminen ja valvonta.

Sijaishuoltoon sijoitetut lapset ovat kuitenkin lapsiryhmänä erityisen haavoittuvassa asemassa ja he ovat alttiimpia hyväksikäytölle, kaltoinkohtelulle ja laiminlyönneille. Heihin on kohdistunut jo huostaanoton myötä perusoikeuksiensa rajaamista, joten kasvatuskäytäntöihin ja erityisesti rajoitustoimiin tulee suhtautua äärimmäisellä vakavuudella.

Lastensuojelulain rajoitustoimenpiteitä koskevien säännösten tarkoituksena on suojella lasta mielivallalta ja turvata lapsen perus- ja ihmisoikeudet. Rajoitustoimenpiteiden käyttämisen edellytykset ja oikeusturvan takeet on säädetty tarkasti laissa.

Rajoitustoimenpiteitä voidaan käyttää ainoastaan lastensuojelulaitoksissa, joissa ammattimainen henkilöstö arvioi niiden käytön lailliset edellytykset.

Lastensuojelun perhehoidossa rajoitustoimenpiteitä ei voida lain mukaan käyttää. Tilanne, jossa perhehoitoon sijoitettujen lapsen oikeudet olisivat vähemmän suojattuja kuin laitokseen sijoitetun lapsen on kestämätön lasten oikeuksien ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta.

Peräänkuulutetun ”kasvatuksellisen maalaisjärjen” käytön salliminen ajaisi lapset eriarvoiseen asemaan: laki on kaikille sama, maalaisjärki ei.

Rajanveto tavanomaisen kasvatuskeinon ja lapsen perusoikeuteen puuttuvien rajoitustoimenpiteiden tai niihin rinnastuvien toimien välillä on lasten sijaishuollossa välttämätöntä. Lastensuojelulain säännösten soveltamatta jättäminen ja maalaisjärjen käyttäminen sijoitettujen lasten kasvatuksessa voi johtaa mielivaltaan ja lasta alistavaan kasvatukseen.

”Peräänkuulutetun 'kasvatuksellisen maalaisjärjen' käytön salliminen ajaisi lapset eriarvoiseen asemaan: laki on kaikille sama, maalaisjärki ei.”

Meillä on runsaasti tutkimustietoa sijoitettujen lasten osallisuuden puutteesta ja kokemuksesta, että heillä ei ole mahdollisuuksia vaikuttaa elämäänsä. Tiedämme myös vakavasta kaltoinkohtelusta sijaishuoltopaikoissa – olemalla tarkkana näiden rajoituspäätösten suhteen turvaamme lapsen oikeuksien toteutumisen ja annamme sijaishuollossa kasvaville lapsille kokemuksen siitä, että heidän oikeuksillaan on väliä.

Emme voi ottaa lasten ja heidän oikeuksien suojelussa askelia taaksepäin aikaan ja tekoihin, joita valtiovalta joutui myöhemmin pyytämään anteeksi.

Mirjam Araneva

lapsioikeuslakimies

Johanna Hedman

kehittämispäällikkö

SOS-Lapsikylä

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

SOS-lapsikylän kokemuksistaan yleisiä johtopäätöksiä vetävät lapsioikeuslakimies ja kehittämispäällikkö murjovat mielipiteillään hätänuorten kohtaamiseen erikoistuneiden yksikköjen työntekijöitä. SOS-lapsikylien metodeilla ei useista paikoista ulosheitettyjen, erittän tramatisoituneinen, pakenevien ja päällekäyvien nuorten kanssa pärjää. Nämä nuoret vaativat niin paljon enemmän kuin mitä mitä SOS-lapsikylät koskaan, parhaimmillaakaan voivat heille antaa! Sen myönnän, että SOS-lapsikylät tekevät hyvää työtä aivan pienten lasten kanssa mutta hätänuorille heillä ei ole mitään annettavaa.
Hienoa, että SOS-lapsikylän asiantuntijat ottavat kantaa ja osallistuvat keskusteluun hätänuorten kohtaamisesta ja oikeuksista. Mielenkiintoista on odottaa heidän ulostulojaan ja kommentejaan kun heille selviää miten hätänuoret ovat selvinneet kun heidät on siirretty kivoihin paikkoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuli vain mieleen, että pitäisikö SOS -lapsikylien ottaa hoitaakseen valtakunnan vaikeimmin oirehtivat nuoret, jotka käyttäytyvät väkivaltaisesti tai itsetuhoisesti, käyttävät päihteitä ja/tai tekevät rikoksia sekä mahdollisesti karkailevat? Meinaan kun siellä kuulostaisi olevan vastauksia kysymyksiin, joiden äärellä ollaan monissa perinteisissä paikoissa nykyolosuhteissa hämmentyneitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joskus tuntuu, että mitään rajoja ei saisi lapselle laittaa. Vanhemmat ja lasten kanssa työskentelevät on peloteltu niin säikyiksi, että mieluummin annetaan asioiden luisua sietämättömään pisteeseen, kuin laitettaisiin ajoissa rajat kaikelle pelleilylle.

Joskus tuntuu että onko tosiaan pakko odottaa sen 14 - 15 vuotta, ennen kuin oireilevalle nuorelle aletaan laittamaan niitä rajoja, pitkän ja kalliin prosessin päätteeksi. Harva haluaa olla se ihminen, joka kertoo aikuisen jätkän kokoiselle, räjähtävää voimaa täynnä olevalle nuorelle, että ei on ei. Silloin miettii, että mitä ihmettä tapahtui niinä vuosina, kun tämäkin nuori on ollut sen kokoinen, että rajojen laittaminen olisi ollut turvallista kaikille osapuolille, eikä tähän tilanteeseen ehkä koskaan oltaisi päädytty. Jos puhe ei kerran ole auttanut. 15 vuotta on pitkä aika kasvaa niin, että pyörittää omalla käytöksellään sekä toisia lapsia, että vanhempiaan ja koulun työntekijöitä. Oppii nauttimaan vallasta ja toisten säikyttelystä.Eihän sellaista valtaa kukaan luovuta vapaaehtoisesti pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lastensuojelulaki ja ennen sen tulkinta ovat rikki. Lienenkö väärässä jos väitän, että karkulaisia on enemmän kuin aiemmin? On outoa, jos lastensuojelulaki turvaa sijoituspaikasta karkuteille lähtemisen niin, että lapsi tai nuori voi aiheuttaa vaaraa itselleen ja muille. Tästä aiheutuu hukkateillä oleville lapsille ja nuorille monenlaista ikävää seurausta, liesussa kun voi tulla tehtyä juttuja ja jouduttua monenlaiseen sopimattomaan mukaan. Lainsäätäjät, päättäjät ja korkeat virkaihmiset eivät omassa toiminnassaan virhettä näe, vaikka he ovat nykytilan raamittaneet. Heiltä voisi kysyä saman kysymyksen, minkä eräs nuori ilmastoaktivisti kysyi maailman johtajilta (”How dare you?”).

Suojelun tarve ja tarvittavan tuen luonne voi vaihdella suuresti; yksi tarvitsee hellää syliä ja toinen selkeitä rajoja ja struktuuria. Lastensuojelulaki jättää huomiotta lapsen tai nuoren iän ja kehitystason. Se on sama taaperolle, joka tutti suussa ottaa tukea pinnasängystä kuin seitsemäntoistavuotiaalle vakavasti oireilevalle nuorelle. Mutta tärkeintähän on, että oikeusperiaate toteutuu; sillä asiat saadaan reilaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka pyytää anteeksi niitä tekoja, joiden seurauksena oikealta polulta eksyneet lapset karkailevat jatkuvasti sijoituspaikoista ja joutuvat karkumatkoillaan hyväksikäytön, päihteiden, rikosten ja ihmiskaupan pyörteisiin? Karkailun syynä on yleensä veto ja vauhti, joka on ollut ihmisen sisällä ennen sijoittamista ja tämä tuppaa unhoittumaan kun lasta tai nuorta ajatellaan vain objektina.

Oikeusperiaate voi kuulostaa ideologisella tasolla hyvältä, mutta aatteen vuoksi on ihmiskunta ajanut ennenkin ojaan. Etenkin jos vain yksi silmä on auki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

menkääpä niin sanotut asian tuntijat seuraamaan miten eläimet kasvattavat pentujaan ja rajoja asettelevat niin ehkä tekin koette valaistumisen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lakeja ja niiden tiukkaa valvomista ei olisi koskaan tarvittu tässä määrin jos lastensuojelulaitokset olisivat osanneet käyttää "maalaisjärkeään" oikein eli olisivat olleet nöyryyttämättä ja alistamasta hoidossa oleviaan lapsia. Selkeästi on osoitettu vakavia laiminlyöntejä, jopa lapsiin kohdistunutta väkivaltaa. Siksi tarvittiin lait.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lain ongelma on se, että siinä pelkästään kielletään kaikki rajoittamistoimenpiteet, antamatta tilalle keinoja siihen, mitä SAA tehdä. Joskus kun voi olla pakko rajoittaa. Muuten lapsen psyykkinen ja fyysinen hyvinvointi on vaarassa. Nyt laki yksiselitteisesti sanoo, että mitään ei saa tehdä. Laki, jonka piti tuoda turvaa, tuo sen kautta turvattomuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laki ei kiellä kaikkea rajoittamista, käsityksesi on väärä.

"Rajoitustoimenpiteet on toteutettava aina mahdollisimman turvallisesti ja lapsen ihmisarvoa kunnioittaen.
Rajoitustoimenpiteitä saa käyttää vain siihen tarkoitukseen kuin kussakin säännöksessä on erikseen määritelty."

Voi tutustua lastensuojelulaitosten rajoituksiin ja lainsäädäntöön mm. lastensuojelun käsikirjassa.
Ja kuten jo mainitsinkin, kieltävää lainsäädäntöä ei olisi tarvittu nykyisessä määrin mikäli lastensuojelussa ei olisi tapahtunut ylilyöntejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätit unohtaa sen että jos on oikeuksia ni siihen kuuluu myös velvollisuuksia ja nykypäivän lapsilla pitäs olla vaan oikeuksia eikä velvollisuuksista tarttiis välittää. Se ei vain toimi niin muuta ku heidän mielikuvitusmaailmassa missä kaikki on hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoittajat voisivat tutustua ensin lastensuojelulaitoksiin ja perhekoteihin sijoitettuihin nuoriin ennenkuin julkaisevat tällaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niinpä. Täytyy muistaa, että samassa paikassa voi olla lapsia ja nuoria eri syistä. Osa, koska on kokenut väkivaltaa, osa, koska heillä on väkivaltaan painottuva käytöshäiriö. Tällaisessa tilanteessa on äärimmäisen tärkeää, että ne rajat ovat ja pysyvät ja niistä huolehtivat aikuiset ihan joka tilanteessa. Muuten väkivaltaa kokenut lapsi traumatisoituu entistä enemmän, paikassa jossa hänen pitäisi olla suojassa. Sehän on hirveää lapsen rääkkkäämistä.
Jos riehuva lapsi esimerkiksi viedään käsistä huoneeseen rauhoittumaan kun puhe ei auta, mitään kamalaa ei tapahdu. Jos ei viedä, eikä puhe auta, voi olla että jotain kamalaa todella tapahtuu - toisille ihmisille. Elämä ei voi pyöriä pelkästään omien tunnekuohujen ympärillä. Omaa käytöstä ei voi oikeuttaa pelkästään sillä, miltä juuri sillä hetkellä tuntui. Sen oppiminen on joillekin pitkä tie, eikä onnistu pelkällä hyssyttelyllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:22
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
22:11
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan – Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa
21:42
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
20:57
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
19:51
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
19:48
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
19:40
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"
120
Oulussa aletaan jakaa paketteja sähköavusteisella konttipyörällä Armadillolla – pyörä vie alle kolmasosan jakeluauton vaatimasta tilasta
82
Oulun teatterissa huolestuttiin kaupungille konsulttiselvityksessä ehdotetuista satojen tuhansien eurojen leikkauksista – säästöt johtaisivat kurjistumisen kierteeseen, teatterin johto varoittaa
45
Kahden kiinalaisen turistin epäillään kantavan koronavirusta Ivalossa – ylilääkäri: "Voi olla ihan tavallinen tauti"
43
Kauppakortteli Pekurin ylimpään kerrokseen tulee uusi ravintola – ovet avataan maalikuussa
36
Oulun yliopistoon tulee itseohjautuva Toyota, jota hyödynnetään ohjelmistojen kehittämisessä – autossa voi olla jopa 200 miljoonaa riviä koodia
31
Iltalehti: Hallitus valmistelee korotusta lapsilisiin
25
Seitsenkertainen Suomen mestari ja Sotkamon Jymyn pelaajalegenda Jimi Heikkinen liittyy ensi kaudeksi Lipon joukkueeseen ja heti taustaorganisaatioon – "Olen nöyrän innoissani"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono aluksi seuraavissa Lapin kunnissa: Inari ja Utsjoki lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image