Kotimaa

Yksityiset perhekodit ja las­ten­suo­je­lu­lai­tok­set haluaisivat nuorisolain – "Voi kun palattaisiin 1970-luvulle, jolloin lapsia sai vielä kasvattaa"

Rikosylikonstaapeli Irmeli Korhonen peräänkuuluttaa vanhempien vastuuta lapsistaan. KUVA: Sari Kihnula
Kotimaa 2.10.2019 20:10
Sari Kihnula

Kansanedustajat Katja Hänninen (vas.), Raimo Piirainen (sdp) ja Antti Rantakangas (kesk.) kuuntelivat vakavina, kun heille valaistiin, kuinka lapset ja nuoret oireilevat, kun heille ei kotona tohdita eikä sijaishuollossa saada laittaa turvallisia rajoja.

– Näissä puitteissa ei pystytä enää hyvää lastensuojelutyötä tekemään. Voi kun palattaisiin 1970-luvulle, jolloin lapsia sai vielä kasvattaa, huokaa Lamujoen perhekotien toiminnanjohtaja Tapio Siekkinen.

Lamujoen perhekotien kehitysjohtaja Auli Siekkinen kuvailee jotain olevan pahasti pielessä, kun sijaisperhe saa rangaistuksen, kun heillä sijoituksessa olleelta lapselta on otettu kännykkä pois. Jotta lastensuojelulaitoksessa saadaan tehdä edes huumeseula, pitää olla perustavaa laatua oleva epäilys nuoren juuri sen hetkisestä käytöstä.

Yksityisten perhekotien ja lastensuojelulaitosten yhdistys Luja ry päätti tehdä voitavansa, jotta lainsäätäjät heräisivät puuttumaan asiaan lastensuojelun sijaishuollon nykyisestä halvaannustilasta entiseen toimintakykyyn saamiseksi. Ammattikasvattajilla ei ole huoli vain sijaishuoltoyksiköihin sijoitetuista lapsista, vaan kaikista alaikäisistä.

Poliisina yli 30 vuotta työskennellyt, nykyisin Oulussa koulupoliisina toimiva Merja Rasinkangas perään kuuluttaa vanhempien vastuuta huolehtia siitä, että lapset hoitavat peruskoululaiselle kuuluvat tehtävät ja myös lähtevät kouluun.

– Vanhemmista on tullut ehkä enemmän lasten kavereita kuin huoltajia, tämä kehitys huolettaa minua.

Rajatta kasvaneet ovat väkivaltaisia niin, että jopa alaluokilla niin koulukaverit kuin henkilökunta joutuvat pelkäämään pienen koululaisen tunteen purkauksia.

Rikosylikonstaapeli Irmeli Korhonen on vakuuttunut, että lapsen etu olisi palata vanhaan kasvatustapaan, jos huoltaja päättää asioista.

– Se ei tee kenenkään oloa turvalliseksi, kun 12-vuotias saa päättää perheessä joka risauksesta.

Korhonen kertoi, kuinka poliisi on voimaton lastensuojelulaitoksesta hatkat ottaneiden etsinnässä, kun ilmoituksia tulee vuodessa pelkästään Oulun poliisilaitoksen alueella 400-500.

Ennen kuin lastensuojeluyksiköiden toimintavaltaa alettiin rajoittaa, saivat lapsen tuntevat, sijaiskasvattajat etsiä karannutta nuorta ja löydettyään tuoda hänet kotiin. Nykyisin sijaishuoltoyksikkö saa etsiä lasta, mutta hänet saa ottaa kiinni vain poliisi.

Edes poliisi ei saa jäljittää karanneen puhelinta. Ei, vaikka hänen vanhempansa sitä pyytäisi. Tässä on laissa selkeä puute. Usein karkumatkalainen syyllistyy rikoksiin, ja erityisesti tytöt ovat vaarassa joutua seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi. Kansanedustajat pyörittelivät epäuskosta päitään, kun heille muistutettiin, että marjametsään kadonneen puhelimesta voidaan tehdä paikannuspyyntö, mutta karanneesta nuoresta ei.

Erityisopettajana ansioitunut Tuomo Vilppola kehotti kansanedustajia puheiden sijaan toimimaan.

– Minkä ihmeen takia ei anneta välineitä, joilla nämä ongelmat ratkaistaisiin. Jos yhteiskunnassa halutaan säästää, annettaisiin työvälineitä paikkoihin, joissa jaksetaan vielä yrittää. Pienillä muutoksilla saataisiin oikaistua tilannetta.

Vilppola kuvaili lasten ja nuorten muuttuneen niin, että aikoinaan, kun hän opetti tarkkailuluokilla oli aines samanlaista kuin nykyisin tavallisessa luokassa. Asian kuntoon saattamiseen ei tarvita yhtään projektia, vaan esimerkkeinä löytyy työkaluja työhön, jolla lastensuojeluasiat saadaan oikealle tolalle.

Kansanedustajat lupasivat viedä sijaishuoltoa koskevat huolet eduskunnan tietoon kirjallisena kysymyksenä, lakialoitteena tai pikkuparlamentin istuntona.

Luja ry:n ehdotuksia

Lastensuojelulain rinnalle tulisi laatia nuorisolaki joka koskisi 12–17-vuotiaita ja määrittäisi nuoria koskevia velvollisuuksia, rajoittamistoimia ja seuraamuksia.

Rajoittamispäätösten perusteeksi pitäisi riittää asiakassuunnitelma, joka nostettaisiin ko. nuoren kasvatusta ja hoitoa määrääväksi asiakirjaksi.

Sijaishuoltoon pitää palauttaa oikeus kasvattaa lasta ilman, että valvova viranomainen kyseenalaistaa tavoitteita ja toimia.

Kilpailutuksia varten yhdenmukaiset säännöt.

 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (84)

Itse olen näin 70-luvulla syntyneenä saanut selkeät rajat ja opit kuinka toimitaan ja mikä on oikein tai väärin. Töppäilystä seurasi aina seuraamus ei koskaan aiheettomasti joskus myös selkäsauna tai tukkapöllyä. Asioista keskusteltiin mutta seuraamus tuli selityksistä huolimatta, vanhemmat kertoivat tarvittaessa selkeästi pelisäännöt joilla homma etenee, ei siinä neuvoteltu. Itse olen toiminut vanhempana/kasvattajana samoin syy ja seuraus menetelmällä, fyysistä koskemattomuutta kunnioittaen. Väittäisin onnistuneeni kasvattamaan 2 tasapainoista ja yhteiskuntakelpoista nyt jo nuorta aikuista, jotka kenties joskus saavat omia lapsia ja kykenevät selviytymään omassa kasvatus tehtävässään hyvin kun perusta on luotu. Olet sellainen kasvattaja kun sinut itsesi on kasvatettu, rajoja ja rakkautta sopivassa suhteessa, siinä yksinkertainen resepti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä vanhemmilla ja kasvattajilla on oikeus ottaa kännykät pois vaikkapa iltaisin ennen nukkumaanmenoa tai ennen
koulutuntien alkamista.
Kotiintuloaikojen noudattamista, läksyjen tekoa ja kotitöiden jakamista jne......

Voi meitä vanhempia, joilta on kielletty asettamasta vaunuihin itkuhälytin, ettei vaan yksityisyyden suoja rikkoutuisi.
Hmmmmmm, entäpä mitä tapahtuu vaippoja vaihdettaessa?
Yksityisyys varmaakin rikkoutuu, mutta jos vaippoja ei vaihdeta niin, mitäpä siitä seuraisi?

Jos kotonaolo ei onnistu, oli syy mikä tahansa, on koko perheen etu ammattiapu.
Jos sieltä viedään kaikki keinot, niin heikoilla ollaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, mutta kun ei ole!, Kukaan tosin ei pakota ostamaan sitä lapselle, itse sanoin omalle muksulle, että joo, en saa ottaa pois, mutta laki ei pakota mua maksamaan sun puhelin laskua! Ja niin mukavasti pääsin hänen kanssaan yhteisymmärrykseen 😊

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä sitä kuria ja rajoja tarvitaan rakkauden kans tasapainossa.
Kyllä on mennyt pieleen monella kun seuraa tuota nuorisoa,,,
ei lapset ole kavereita,ehei,,,muistasivat nämä lapsentekijät sen,
kyllä tuntuu hyvältä ajatus että lapsenteko vähentynyt jos ei tämä touhu kummemmaksi
muutu.Naurettavaa suorastaan kun esim. äiti ja tyär pukeutuvat samaantapaan,
ei se äit siitä nuorene vaikka mitä tekis 😀
Ja jos tuntuu jotta laps on taakka,jätä tekemättä.
Nim:Onnellinen äiti ja isoäiti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä jutussa haastateltu pariskunta ja heidän perhekotinsa ainakin minun elämäni pelasti. Ilman heidän sen aikaista kuria kun minä siellä olin, niin tuskin olisin tässä kirjoittamassa tätä kommenttia tänne. Eli minä ainakin ymmärrän heidän pointtinsa. P.s. ei siellä silloinkaan ketään hakattu...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se joka kuritta kasvaa . . . KUNNIATTA KUOLEE! Siitä on todisteita yhä lisääntyvät väkivalta uutisoinnit jenkkien malliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei meillä kotona hakattu tai piiskattu koskaan. Se pieni pelko oli, ja se oli vaan hyvästä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksityiset perhekodit ja las­ten­suo­je­lu­lai­tok­set? Onko tuollaisia ihan oikeasti olemassa? Nuo asiat kuuluvat valtion hoidettavaksi? Mitä yksityistettäisiin seuraavaksi, armeija? Poliisi? Kaikki muu onkin jo mennyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ne kekkoslovakian aikaiset "kasvatukset" muistetaan! Lasten kurittaminen ei ole mitään kasvatusta! Lapsen psyyke vaurioituu peruuttamattomasti jos heidän vapauttaan ja oikeuksiaan rajoitetaan! Täysi vapaus lapsen elää ja toimia ihan miten hän haluaa, se on lapselle parasta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vapaan kasvatuksen seuraukset on hyvin nähtävissä siinä, että kodin ulkopuolelle sijoitettuja lapsia on enemmän kuin koskaan vaikka lapsia itsessään on vähemmissä määrin. Nuorten päihdeongelmat ovat yleisempiä kuin koskaan ja trendi on kasvava. Rajat luovat myös turvaa, rajattomuus taas turvattomuutta, joten vanhempi joka toimii vain lapsen mielipiteen mukaan käytännössä psyykkisesti pahoinpitelee lapsensa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se hienoo kun nuorella saa olla puhelin 247, sitten kun ei lähde kouluun ja viettää kaiken ajan puhelimella. Nykyinen laki ei sitten anna edes ottaa tätä puhelinta pois. Lapsia ei myöskään voi pakottaa lähtemään ulos, eli pahimmillaan nuori on sitten 247 puhelimella, eikä suostu tekemään mitään muuta.. ja puhelinta ei saa lain mukaan ottaa pois

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukkahattu tädit kertoivat lapsi tarvitsee rakkautta, paljonko siinä rakkaus auttaa kun lapsi/nuori voi pahoin? Rajoja ne tarvii, eikä mitään vanhempien välinpitämättömyyttä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhat lastenhakkaajat kaipailevat täällä vanhoja hyviä aikoja, kun lapsia sai pieksää ja retuuttaa hiuksista. Lasten kasvattamista ei ole kielletty. Lasten kasvattaminen on vanhempien vastuulla. Kasvattaminen pitäisi muistaa aloittaa pienestä pitäen. Jos ei ole 10 ikävuoteen mennessä kasvatettu niin varmasti on hankalaa sen jälkeen. Ja lopuksi vielä hakkaajille tiedoksi. Moni lapsena hakattu on maksanut potut pottuina aikusella iällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipäs ole siitä kyse. Vaan siitä wttä annetaan vanhemmille takaisin se kasvatusvastuu. Ei väkivaltaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sijaishuollossa on ilmeisen hätä, kun ovat jääneet kiinni monista lastensuojelurikoksista. Ei nämä lapset ja nuoret tarvitse alistamista ja kiusantekoa,sehän nyt vielä puuttuisi, että laki antaisi siihen mahdollisuuden, vaan aikaa tasapainoisen aikuisen kanssa. Lasten kasvatus ei ole mitään rakettitiedettä, ja pahoinpitelyllä ja kaltoinkohtelulla saadaan aikaiseksi vain vihaa ja uhmaa. Aikuisia sijaishuoltoon töihin ja pikku-hitlerit aktiivimallin pariin purkamaan turhautumistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä! Sijaishuolto on mahdollista järjestää inhimillisesti, kun on oikeanlaiset aikuiset. Lakia on mahdollista noudattaa.
Alistaminen ja nöyryytys ei auta ketään. Tarpeeksi vähän nuoria suhteessa aikuisiin. Eli mitä isommat ongelmat nuorella, sitä vähemmän saisi olla muita ongelmien kanssa painivia nuoria. Ai niin... tämähän olisi jo mahdollista erityisen hoidon ylsiköissä, mutta se on kallista ja siksi hoitoajat lyhyitä. Ei todella isoja ongelmia kuukaudessa tai kolmessa korjata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä maalla kun asuu ja kävelee tiellä ja vastaan tulee nuori ihminen, on harvinaista että tervehtii ensin.
Kun tulee vastaa ihminen jolla on jo tukka harmaantunut niin poikeuksetta tervehtii. Kyllä nuorikin vastaa kun hänelle päivää sanoo, mutta ei ensimmäisenä saa sitä suutaan auki.
Minulle opetettiin kotona ja koulussa että nuoren kuuluu tervehtiä vanhempaa ihmistä ensi. Ja myöskin teititellä.
Nämä hyvät tavat on huuhoutuneet vapaankasvatuksen pesuveden mukana viemäristä alas. Eli sieltä korvien välistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi se nuori tervehtisi ensin sitä vastaantulevaa, kun nykylapset on opetettu siihen, ettei vieraille aikuisille saa puhus. Nappaavat vielä mukaansa ja pahasti käy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tapaus 1980 luvulta.
Oltiin sovittu että poika saa synttärilahjaksi polkupyörän. Ehto oli että ei saa mennä jokijäälle, kun siinä on hukkumisvaara. Jos menee niin pyörän saanti siirtyy vuodella eteen päin. Tämä oli tehty selväksi ja monta kertaa. Niin siinä kävi että vuodella pyörän saanti siirtyi. Poika kysyi kerran että eikö sitä päätöstä voida muuttaa?, vastasin että mikä on sovittu se myös pitää. Siitä asiasta ei enään keskusteltu. Nyt on vain tullut pojalta jälkeenpäin kiitosta, että olittin päätöksen takana.
Mitä tämä osittaa?. Kertokaa
Nyt jos näin teksi ja lapsi valttiasi viranomaisille, niin taitasi siitä "2-5 vuotta linnaa seurata".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsen oikeuksia pitää korostaa suhteessa ongelma vanhempiin, ja alentaa suhteessa kasvatus vastuunottaviin ammattilaisiin.
Ei samat oikeudet ja käyttäytymismallit voi johtaa mihinkään kestävään ratkaisuun lapsen kannalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (84)

Uutisvirta

23:01
Marketin sulkeminen keskellä päivää herätti huhuja henkilökunnan sairastumisesta Haukiputaalla – osuuskauppa vahvistaa, että myymälä oli suljettu parin tunnin ajan
22:51
Kuoleman hiljainen kaupunki – New Yorkissa rekkoihin työnnetään kuolleita, liikkeet ovat kiinni ja lääkärit ihmettelevät tilannetta
22:49
Euroryhmä lähestyi sopua koronatukipaketista – Euroryhmän puheenjohtaja: "Me olemme hyvin lähellä sopimusta"
21:54
Kaleva selvitti, mitä Kärppien nousujoukkueen pelaajille kuuluu nykyään: valmentajia, tohtori, myyntipäällikkö, toimitusjohtaja... Tilaajille
21:37
Venäjä lähestyy koronaepidemian huippua kiihtyvällä nopeudella – karanteenin aikana alkoholin myynti on lähtenyt kasvuun
21:34
Edellinen epidemia on Hongkongista Ouluun muuttaneella Emily Wongilla hyvässä muistissa – nyt hän ompelee kasvomaskinsa itse: "SARSin jälkeen ajatukset maskista muuttuivat" Tilaajille
21:12
Maskeja sekä Jylhältä että Sarmasteelta tilanneen huoltovarmuuskeskuksen Lounema pahoittelee virheitä – "Jälkipyykin pesu on sitten, kun on saatu akuutti tilanne hoidettua"
54
SK: Valtion hengityssuojainkauppaan kietoutuu melkoinen soppa – kaupasta tuli riita kauneusyrittäjä Tiina Jylhän ja liikemiehen välille
53
Ylen kannatusmittaus: SDP:n kannatus nousi, pääministeripuolueen suosio kasvanut poikkeustilaviikkojen aikana
43
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta
29
Huoltovarmuuskeskuksen tilauksen arvo on 30 miljoonaa euroa – Hengityssuojaimia Kiinasta toimittavien kauppiaiden tiedot leimattiin salaisiksi
26
Suojavälineiden riittävyyteen ja hankintaan liittyy riitoja ja kummallisuuksia – työministeri haluaa selvityksen
19
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia
15
Koronakuolemia kaksi lisää, viruksen aiheuttama tauti on vaatinut hengen 42 ihmiseltä Suomessa – tehohoidossa nyt 82 henkilöä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

214 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ensi talven aurinkolomat

Kyllä niitä , nyt kannatta jo katsoa, missä niitä jo myydään ja kartoittaa hinta tasoa. Lue lisää...
Kyllä lähden

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

9.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image