Mielipiteet

Lukijalta

Hietasaaressa alkavat avohakkuut ja pellonraivaus – toimet eivät ole linjassa nykyisen hii­li­nie­lu­po­li­tii­kan kanssa, jonka mukaan metsän raivauksia muuhun käyttöön tulisi välttää

Mielipiteet 20.12.2019 6:00 | Päivitetty 20.12.2019 8:40
Pertti Veijola

Kaleva kertoo 18.12., että Oulun kaupunginvaltuuston 2017 hyväksymät kaavamuutokset ovat vahvistuneet. Muutokset on hyväksymisen läpiviemisen helpottamiseksi tehty kahtena osana.

Asemakaavan ja tonttijaon muutos 564-1976 mahdollistaa paljon kritisoidun huvipuiston ja muiden toimintojen rakentamisen Pohdon itäpuolelle. Palstaviljelyalueet joutuvat väistymään. Tätä voidaan hyvällä tahdolla pitää väistämättömänä kehityksenä, jossa vähemmän intensiivinen maankäyttö joutuu väistymään suurten taloudellisten intressien tieltä.

Toinen osa on asemakaavan muutos 564-2242, Hietasaaren kaupunkiviljelyalue. Tämä muutos mahdollistaa kaupunkiviljelyalueen toteutuksen yli 30 hehtaarin alueella Vaaskiventien eteläpuolella.

Hanke sisältää muun muassa 300 perinteistä viljelypalstaa ja 30 mökin siirtolapuutarha-alueen. Alueella on nykyisin Hietasaaren suurin metsäalue. Muutoksen pääsyy on ilmeisesti osoittaa uusi palstaviljelyalue huvipuiston alta väistymään joutuville.

"Yleensä kaupunkien metsäisten puistojen pienentäminen koetaan vaikeaksi, esimerkiksi Helsingin keskuspuisto."

Palstaviljely on varsin myönteistä toimintaa, mutta sille löytyy muitakin paikkoja. 30 mökin siirtolapuutarha on tälle alueelle sopimaton uusi hanke. Uusi viljelyalue ja rakennettavat kohteet edellyttävät lähes 10 hehtaarin avohakkuita ja raivausta. Yleensä kaupunkien metsäisten puistojen pienentäminen koetaan vaikeaksi, esimerkiksi Helsingin keskuspuisto.

Oulun kaupungin kaavoittaja perustelee muutosta ympäristökuvan ennallistamisella ja sillä, että metsä on pääosin 50–60 vuotta vanhaa pellolle istutettua männikköä, jolla on vähän ympäristöarvoja. Jos alue ei olisi istutusmännikköä, niin siihen ei varmasi koskettaisi.

Aika harva virkistyskäyttäjä tunnistaa metsän alkuperän. Kaunis, järeä (osin yli 200 m³/ha) metsä sopii moneen käyttöön ja oikein hoidettuna sen virkistysarvo kasvaisi. Kaavan toteutuksen jälkeen metsäalueen rakenne pirstoutuu ja jäävän virkistysalueen metsässä tulee olemaan paljon myrskyvahingoille alttiita reunoja.

Alueella on suunnilleen raivattavan palstaviljelyalueen suuruinen urheilualue (jousiammuntaa), jota voisi harkita viljelyalueeksi, jos se on väistämättä sijoitettava tänne. Kaupungin toimet eivät ole linjassa nykyisen hiilinielupolitiikan kanssa, jonka mukaan metsän raivauksia muuhun käyttöön tulisi välttää.

Pertti Veijola

maa- ja metsätaloustieteiden tohtori

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (43)

"Alueella on suunnilleen raivattavan palstaviljelyalueen suuruinen urheilualue (jousiammuntaa), jota voisi harkita viljelyalueeksi, jos se on väistämättä sijoitettava tänne. Kaupungin toimet eivät ole linjassa nykyisen hiilinielupolitiikan kanssa, jonka mukaan metsän raivauksia muuhun käyttöön tulisi välttää."

Hyvät perustelut ammattilaiselta ja järkevä uusi ehdotus. Kannatetaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kaupunki ei ottanut onkeensa kun sille kerrottiin luotettavalta taholta että Konetien tontilla varastoidaan asbestia isoja määriä ja tietysti luvatta.
On kerrottu että konetientontin puuhastelijat olivat aateveljiä kaupungin ympäristö virkamiehen(vas.) kaa .Oliko jo suunnitelmissa ajanpeluu ettei lain koura ylettyis?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hietasaaren gryndausta on vastustettava kaikin keinoin, vaikka sitten hiilinielulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On nämä kirjotukset kyllä lapsellisia, niinkö nyt pitäs kaikki rakentaminen lopettaa, pusikoiden raivaaminen lopettaa, kaikenlainen kehitys ja eteenpäin meno pitäis pysäyttää, ei voi sanoa muuta kuin että ei hyvää päivää tätä touhua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hietasaari on erinomainen ekosysteemi tällaisena kuin se nyt on. Hietasaaren linnusto on ainutlaatuinen Suomessa. Hietasaari ei ole ryteikkö niille jotka ymmärtävät luonnon monimuotoisuutta. Meillä ihmisillä on tapana kaikkea mitata rahassa mutta kun hiukankin tarkemmin ajattelee niin elämän onnellisuus on ihan muuta kuin paksu lompakko. Onnellisuus löytyy esim. Hietasaaressa kulkien metsäpolkuja pitkin. Siellä voi kuulla lintujen soidin lauluja keväisin. Siellä voi järjestää monenlaista virkistys tapahtumaa luonnon tarjoamissa puitteissa. Teknologialla on tapana vanheta ja ihmiset kyllästyvät teknologisiin laitteisiin lyhyellä aika välillä. Luonto tarjoaa aina uutta ja uusiutuu. Kannatan Hietasaaren pysyttämistä luontovirkistys kohteena, em. Luontokohteita Keski-Euroopassa ylpeänä esittelevät matkailijoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mainitsemiisi, monenlaisiin virkistys tapahtumiin....tosin mainitsit, että VOI järjestää, muttei vaan järjestetä, otaksun. Kumoon joutaa risukot ja pajukot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisit sinäkin käydä joskus Hietasaaressa kuuntelemassa ja katselemassa luonnon ihanuuksia. Nythän lintuparoilta kaadetaan pesäpuut. Minne muuttolinnut nyt palaavat pesimään ? Paikalliset talvehtijat: punatulkut, hippiäiset, palokärjet, käpytikat, pohjantikat, valkoselkätikan, harmastikka, varpusöllöt, sarvipöllöt, helmipöllöt jne. Tuossa vain muutaman pesijälajin mainitakseni. Näiden em. lintujenko olemassaolo on turhaa? Nämä katoaa kun metsät kaadetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kaupungin sitoumukset, suunnitelmat ja teot eivät kulje mitenkään käsikädessä. Puhutaan viheralueiden kehittämisestä, viihtyvyyden lisäämisestä ja ilmastoteoista ja samalla vähennetään keskustan puistojen viherpinta-alaa sekä lähialueiden hiljaisia ulkoilu alueita Hietasaaressa. Hölmöläisten hommaa, kuten peiton jatkaminen sadussa.

Yhä lisääntyvässä määrin ihmiset kaipaavat viheralueitten tuomaa rauhaa, hiljaisia alueita myös kaupunkialueella. Ei auta jos sankat metsät ovat kartalla lähellä, eivät sinne kaikki pääse, varsinkaan lapset ja vanhemmat ihmiset. Ei kaupungin kehittäminen voi olla yksioikoista rakentamista. Menetettyjä luonnontilaisia alueita ei saa rakentamalla takaisin, suurissa kaupungeissa on suuret puistot ja viheralueet. Oulu ei ole suurkaupunki, mutta voisi tehdä suurempia tekoja viihtyisyyden ja vehreän ympäristön hyväksi, eli asukkaittensa hyväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin samaa mieltä.
Olisi jo aika ajatella asukkaittenkin hyvinvointia. Jos yhtään seuraa aikaansa ja tutkimuksia, niin tietää, että hyvinvointiin tarvitaan luontoa. Ja kun sitä on jo valmiina niin..... taitaisi tulla säästöäkin.

Rauhallisuutta ja luontoahan ne "isosta maailmasta" tulleet turistitkin täällä ihastelevat. Ja sen perään tänpnä huudetaan mm. Helsingissä, jossa kaupunkiluontoa onkin.

Mene sinä, joka haluat tuhota mm. Hietasaaren luonnon, hetkeksi metsään, niin verenpaine ja syke laskevat ja ajattele rauhassa, kannattaako tämä kaikki tuhota.
Hietasaari ihanine mäntyineen on monen lähellä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kaupungissa tarvita sekapuupusikkoa, rakentamaton ja käyttämätön kaupunki maa verotettavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nallikarin huvipuisto ja muut meluisat suunnitelmat tulevat aiheuttamaan kadon leirintäalueen kävijämäärissä koska kukaan ei halua oleskella jatkuvassa kirkumisessa. Myös rannalla voi olla pinna kireällä kun huvipuistosta kantautuu kirkumista. Melukartta osoitti hyvin selvästi että melu kuuluu koko leirintäalueen ja rannan alueelle.

Oulun kaupungilta on tyhmää yhdistää leirintäalue, hiekkaranta, huvipuisto ja vauhtipuisto. Nallikarin aluetta ei kannattaisi hakata parkkipaikaksi vaan pitää alue luonnonläheisenä virkitysalueena. Tässä tulee vielä käymään niin että huvipuisto menee konkurssiin parissa vuodessa ja Nallikarin kävijämäärien lasku tekee ison loven Nallikarin tuloille.

EI voi kuin äimistellä Oulun kaupungin hölmöläisyyttä jota voi pitää jo sairautena. Olisi iso pelastus jos Laajala erotettaisiin ja tilalle valittaisiin järkevämpi henkilö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsingissä on huvipuisto keskellä tiheintä asuinaluetta eikä yksikään asukas ole siitä mieltään pahoittanut. Oululainen nyt pahoittaa mielensä mistä tahansa, myös vuoden vaihtumisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huvipuiston voi rakentaa Oulun keskustaan, niinkuin on tehty Helsingissä. Hevossaari voisi olla ok paikka jonne olisi lyhyt kävelymatka. Jopa Hietasaaren jousiammunta radan alue olisi parempi paikka, Vihreäsaaren puolellekin voisi rakentaa jossa olisi tilaa jopa pysäköinnille.

Nallikari on yksinkertaisesti väärä paikka huvipuistolle. Nallikari pitäisi jättää matkailijoiden ja rannalla oleskelijoiden rentoutumispaikaksi.

Oulussa on yllättävän lyhyt kesä joten koko huvipuisto on tyhmä hanke. Jokinlainen sisähallihuvipuisto voisi toimia paremmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

onpa muka perusteet mutta lyhyt matka kaupunkilaisilla keskusta , leirintäalueen matkailijat hyödyntää huvipuistoa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinähän se taas nähdään tää hiili höpötys . Ei anneta minkään metsän kasvaa rauhassa. Kaikki vaan pitäis saada nurin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiaa puhuva kirjoitus. Surullista, että kaupunkilaisten lähintä virkistysmetsää tällä tavalla suolestetaan. Suistokaupunkivisioissa ja siihen liittyvissä yleisökyselyissä korostuu luonnonläheisyys ja rauhalliset luontopolut, mutta käytännön toimissa mennään betoni, asfaltti ja grynderit edellä.

Tutkimustuloksetkin puhuvat luonnon rauhoittavan ja terveyttä edistävän vaikutuksen puolesta. Miksei Oulu kuuntele?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu ei mitään kuule kun rahaa on survottu korviin. Pitkään on ollut tiedossa että Oulussa ei osata koska todennäköisesti Oulun alueen älykkyysosamäärä on keskimääräistä alhaisempi. Syytä ei voi kuin arvata miksi näin on käynyt? Johtuisiko Oulujoen veden laadun heikentymisestä. Ehkä kannattaisi vetää vesijohto II joesta koska II:ssä tuntuu olevan enemmän älykkyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karttaa katsomalla voi obsevoida että Hiukkavaaran takaa alkaa maailman suurin havupuuvyöhyke joka jatkuu Kiinaan saakka. Hietasaaren 300mx 300m risukon poisto tuskin hiilinieluun tai meidän hapensaantiin merkittävästi vaikuttaa:)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kyseinen maa- ja metsätaloustieteiden tohtori kuvittelee ihan tosissaan että tuolla postimerkin kokoisella villiintyneellä ryteiköllä on yhtään mitään merkittävää tekemistä ilmaston kanssa niin suosittelen häntä hakeutumaan maaseudulle elämään tällaisen ryteikön parissa. Oulu on yksi maamme suurimmista kaupungeista, ja sen laajetessa koko hietasaari tulee muuttumaan vääjäämättömästi asuinalueeksi. Siinä ei mummeleiden porkkanapalstat ja ammattivalittajien itku auta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (43)

Uutisvirta

33
Korona pelastaa Oulun yliopiston – jälkihoito tulee yhteiskunnalle niin kalliiksi, että tällä vuosikymmenellä rakennetaan vain ihan välttämättömiä Lukijalta
22
Koronahelvetti – olen taistellut ”punaista paholaista” vastaan laskujeni mukaan noin kolme viikkoa Lukijalta
15
Hallituksen tuoreet linjaukset: Länsirajan liikennettä kiristetään, koulujen etäopetus jatkuu toukokuun puoliväliin saakka
14
Kauppakamarien kysely paljastaa: Korona iski jo erityisesti palvelusektorin yrityksiin – 26 prosenttia vastaajista arveli konkurssiriskin kasvaneen
13
Pohjois-Pohjanmaalla ensimmäinen koronatartunta, jonka alkuperää ei ole pystytty selvittämään – tautitapausten ennakoidaan kasvavan
12
Senaatti ei ole vielä neuvotellut Oulun yliopistokampuksen siirtymisestä asema-alueelle – Toimitusjohtaja: "Oulun asema-alue on kaupungin parhaita sijainteja" Tilaajille
12
Oulun ja Kiimingin välimaastoon tulee erilainen, maaseutumainen Vesalanmäen asuinalue – Kunnallistekniset työt aloitetaan loppuvuodesta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on ohut lumipeite.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

31.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image