Mielipiteet

Lukijalta

Hal­lit­se­mat­to­man maahantulon retoriikka ei pohjaudu to­del­li­suu­teen – sen sijaan se luo pelkoa

Mielipiteet 25.9.2018 7:00
Erna Bodström

Maahantulo ei ole hallitsematonta, mutta sen kuvaaminen hallitsemattomaksi luo pelkoa.

Kalevassa 22.9. sisäministeri Kai Mykkänen vaati, että YK:n pakolaissopimuksen tulkintaa pitäisi muuttaa niin, että ”hallitsematon maahantulo” estettäisiin. Maahantulo Eurooppaan ei kuitenkaan ole koskaan ollut ”hallitsematonta”.

Tarkastellaan tilannetta syksyllä 2015 ja keväällä 2016, jolloin Eurooppaan saapui paljon turvapaikanhakijoita Välimeren yli. Tällä hetkellä saapujien määrä on UNHCR:n tilastojen mukaan alle 10 prosenttia vuonna 2015 saapuneiden määrästä.

Otan esimerkiksi Kreikan, jossa itse olen ollut syksyn 2015 ja kevään 2016 tapahtumien aikana.

Kun ihminen saapui meren yli Kreikan saarille, hän meni rekisteröitymään transit-keskukseen. Sieltä hän sai matkustusluvan, jolla hän pystyi jatkamaan matkaansa lautalla mantereelle. Ilman matkustuslupaa lauttalippua ei voinut ostaa.

Mantereella monet jatkoivat matkaansa Kreikan pohjoisosaan, esimerkiksi Makedonian rajalle. Rajalla Makedonia antoi heille luvan oleskella maassa 72 tuntia matkalla seuraavalle rajalle.

Kun ihmiset pääsivät taas EU-alueelle, osa jäi esimerkiksi Itävaltaan tai Saksaan. Ne, jotka halusivat jatkaa matkaansa, päästettiin menemään. Esimerkiksi Itävallassa heitä myös autettiin siirtymään rajalta rajalle busseilla. Myös Suomessa kaikki meni varsin hallitusti: ihmiset ylittivät rajan, heidät rekisteröitiin ja majoitettiin.

Myöhemmin Makedonia, Itävalta ja muut sekä EU:hun kuuluvat että sen ulkopuoliset maat alkoivat ensin vähentää ja säädellä ja sitten kokonaan lopettivat ihmisten päästämisen läpi. Jo se, että tämä oli mahdollista, osoittaa, että tilanne ei ollut hallitsematon. Rajat eivät olleet auki.

"Kaikki tämä viittaa siihen, että maahantulo Eurooppaan tai Suomeen ei ole missään vaiheessa ollut hallitsematonta. Se ei ollut sitä ruuhka-aikaan syksyllä 2015 ja keväällä 2016, eikä se sitä ole nytkään, kun turvapaikanhakijoita tulee Suomeen vähemmän kuin kertaakaan viimeiseen kymmeneen vuoteen."

Ainoa reitin osio, jota EU ei kyennyt hallitsemaan oli rajan ylitys Turkista Kreikkaan. Tämäkään ei kuitenkaan tarkoita, että reitti olisi ollut hallitsematon.

Olin itse Kreikan Lesvos-saarella, kun EU:n ja Turkin välinen pakolaissopimus oli astumassa voimaan. Pariksi päiväksi ihmisten tulo tyrehtyi täysin – Turkki esti veneitä lähtemästä. Tilanne siis oli hallinnassa, mutta ei EU:n vaan Turkin hallinnassa.

Kaikki tämä viittaa siihen, että maahantulo Eurooppaan tai Suomeen ei ole missään vaiheessa ollut hallitsematonta. Se ei ollut sitä ruuhka-aikaan syksyllä 2015 ja keväällä 2016, eikä se sitä ole nytkään, kun turvapaikanhakijoita tulee Suomeen vähemmän kuin kertaakaan viimeiseen kymmeneen vuoteen.

Hallitsemattoman maahantulon retoriikka ei siis pohjaudu todellisuuteen. Sen sijaan se luo pelkoa. ”Pakolaistulva” tai ”-vyöry” luovat kuvaa tilanteesta, jossa olemme voimattomia hallitsemattomien luonnonvoimien armoilla. On ymmärrettävää tuntea pelkoa tällaisten mielikuvien edessä.

Maahantulo on kuitenkin hallinnassa. Kyse on lähinnä valtioiden välisistä valtasuhteista ja siitä, kenen hallinnassa se on. Jos EU haluaa itse hallita maahantuloa esimerkiksi Turkin sijaan, ainoa tapa tehdä tämä on luoda lisää laillisia ja turvallisia reittejä maahantulolle.

Erna Bodström

väitöskirjatutkija

Helsingin yliopisto

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Pelkääminen on inhimillistä, pelottelu pirullista. En usko sisäministerin jälkimmäistä tarkoittaneen, mutta siihen hän sortui. Niitä tahallaan pelkojen levittämistä harrastavia on ihan tarpeeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maahanmuutto ei ollut hallitsematonta, ja Suomessa kärpäsestä tehtiin härkänen. Ei 32 000 ihmistä heilauta Suomea suuntaan tai toiseen. Vastaanotto sujui hyvin, mutta kaikki sen jälkeen tapahtunut surullista. Synkkä luku Suomen historiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noista on miljardin euron vuosittainen lasku, joka vuosi tästä tulevaisuueen. Kiva, että se "ei heilauta Suomea mihinkään".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskittyisitte hyvät kommentoijat sitten Bodströmin esittämien väitteiden kumoamiseen eikä hänen henkilöönsä tai jäsenyyksiinsä. Onko tapahtumien kuvaus kirjoituksessa virheellinen vai ei?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erna ei muista että esim torniosta ajeli porukkaa kuka minnekkin..itse olin rovaniemeltä lähteneessä yöjunassa ja todellinen kaaos tuli torniosta.
tilanne oli todella hallitsematon..tulijoista ei tiedetty mitään.jo pääministerin juttu kertoo että ikä yms valehdeltiin..
Ernan juttu täyttä soopaa.
Nyt kun meritaksit pysäytetty hukkumiset vähentyneet.
Sitäpaitsi puolet tuli maahan elintason perässä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos 30 000 parissa kuukaudessa oli vain "ruuhk-aika", niin mikähän kirjoittajan mielestä sitten on hallitsematonta?

Montako nollaa pitää lisätä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moni yrittää vaikuttaa meihin tittelien avulla!
Olette unohtaneet että meilläkin on silmät ja ymmärrys
eikä meitä voi lopputtomasti nöyryyttä ja hyväksikäyttä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"...on luoda lisää laillisia ja turvallisia reittejä maahantulolle."

Bodström on welcome refugees-aktivisti. Tämä pitäisi myös muistaa mainita, kun media ulkaisee hänen ns asiantuntijalausuntojaan. Niissä on nimittäin mukana aimo annos poliittista agendaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erna on tutkija, realisti ja ihmisoikeusaktivisti. Ns kommentisi kohdistuu henkilöön ei asiaan. #olentäällä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa kirjoittaja nyt nähdä unta. Jos salakuljetuksesta tuleva bisnes on miljardien liikevaihtoa pelkästään välimerellä, niin mitenhän se sitten on hallittua? Rahalla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Miten niin virallisten?

Yliopistojen jatko-opiskelijat eivät ole virkamiehiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän se olekaan hallitsematonta. Kaikki tulijat toivotetaan tervetulleiksi. Se mitä siitä seuraa onkin sitten jo vähän hallitsemattomampaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:00
Massiivisesta maalimäärästä huolimatta Mika Pyörälä ei miellä itseään maalitykiksi: "Ei tällä laukauksella voi kutsua itseä sniperiksi" Tilaajille
18:47
Kempeleen kunnanjohtaja: Lähijuna voisi liikennöidä Limingasta Iihin jo 2020-luvun puolessa välissä – kysyimme, miten lähijunaliikennehanke nytkähtäisi eteenpäin Tilaajille
18:27
Jonas Liimatta jatkaa Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtajana
18:00
Reportaasi vuosien takaa: Anjan etsintä toukokuussa 1963 ei unohdu – Viisivuotiaan tytön katoaminen Kerässiepistä aiheutti Suomen ensimmäisen suuretsinnän Tilaajille
17:56
Pakettiauto kaatui kyljelleen kolarissa Rovaniemellä
17:35
Paperisten laskujen eräpäiviä siirretty eteenpäin postilakon vuoksi – IS: Valtakunnansovittelija aikoo tehdä sovintoehdotuksen maanantai-iltana
16:03
Oulun seudulla kuvatulle Kaikki synnit -rikossarjalle sataa tunnustusta – kahmi Venla-ehdokkuuksia viidessä eri kategoriassa
67
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
53
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
36
Elektrobit rekrytoi yli 60 uutta työntekijää Ouluun vuoden 2020 loppuun mennessä – työllistää tällä hetkellä 240 henkilöä
33
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
27
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
19
1,8 miljoonan euron rahapelivoiton lunastaminen viivästyi kuukausilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image