Kotimaa

Sisäministeri vaatii uutta tulkintaa YK:n pa­ko­lais­so­pi­muk­ses­ta – Haluaa estää rajan yli tapahtuvan hal­lit­se­mat­to­man maahantulon ja tur­va­pai­kan­haun

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) sanoo toivovansa, ettei pakkopalautuksiin puuttuminen yleisty. KUVA: Silja Viitala
Kotimaa 22.9.2018 5:00 | Päivitetty 22.9.2018 8:10
Susanna Kemppainen

Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) mielestä Euroopassa pitää ryhtyä pikimmiten tulkitsemaan YK:n pakolaissopimusta uudella tavalla.

Hänen mukaansa sitä on tähän saakka tulkittu niin, että kunkin valtion rajalle saapuva turvapaikanhakija voi ilmoittaa hakevansa sieltä turvapaikkaa. Tämän jälkeen hän on kyseisessä maassa turvapaikanhakijana kunnes hänelle on myönnetty turvapaikka tai mahdollinen käännytys on pantu täytäntöön.

Mykkäsen mielestä sopimusta pitäisi tulkita siten, että turvapaikanhakua ei voi toteuttaa astelemalla maan rajojen yli vaan sen tulisi tapahtua vain Euroopan ulkopuolella. Hänestä maanosaan pitäisi ottaa turvapaikanhakijoita kiintiöinä vuosittain suoraan sen ulkopuolella sijaitsevilta pakolaisleireiltä, joilla on yli 70 miljoonaa ihmistä.

– Salakuljettajilla on nyt liian suuri valta päättää siitä, kuka jää pysyvästi Eurooppaan, sillä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita on hyvin vaikea palauttaa takaisin.

Ministerin mielestä rajan yli tapahtuva hallitsematon maahantulo ja turvapaikanhaku pitää siis estää.

– Se pitää uskaltaa sanoa ääneen. Asiaa pitää katsoa lämpimällä sydämellä mutta rehellisesti eli niin, että autamme aidosti vainottuja. Samalla Euroopan suurten maiden on ruvettava ottamaan kokonsa mukainen määrä kiintiöpakolaisia.

Mykkäsen tulkinta pohjaa Eurooppa-neuvoston kesäkuussa tekemään päätökseen, jota pitäisi hänestä ryhtyä rohkeasti toimeenpanemaan.

– Solidaarisen eurooppalaisen pakolaispolitiikan ei tarvitse tarkoittaa sitä, että houkuttelemme ihmisiä kumiveneisiin.

Jyvät akanoista

Kai Mykkänen haluaa varata turvapaikan Suomessa vain haavoittuvimmassa asemassa oleville. Hän pitää päivänselvänä, että turvapaikkaa hakevien joukossa on sekä aidosti vainon kohteena olevia ihmisiä että henkilöitä, jotka eivät ole vainottuja turvapaikkamielessä.

– He lähtevät hakemaan parempaa elämää eurooppalaisesta hyvinvointivaltiosta, mikä on täysin ymmärrettävää. Mutta se ei ole peruste turvapaikalle. Järjestelmä ei saisi toimia enää niin, että vain ilmoittautumalla saa turvapaikan.

Mykkäsen mielestä erottelu näiden kahden ihmisryhmän välillä pitäisi tapahtua jo Euroopan ulkopuolella ja alueelle tulisi ohjata vain turvapaikkaan oikeutetut.

– Muutoin emme saa eroteltua jyviä akanoista vaan kielteisen päätöksen saaneet jäävät myös Eurooppaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (114)

Euroopan ei pitäisi ottaa pakolaisia ja turvapaikanhakijoita muutoin kuin turvaleirien kautta. Henkilöllisyyden varmistaminen ja taustatutkimus on tehtävä ennen vastaanottavaan valtioon siirtymistä. Välimerellä toimivien avustusjärjestöjen toimintaa tulisi arvioida uudestaan. Ihmissalakuljetus kun ei onnistu ilman avustusjärjestöjä. Järjestöjen rooli on tässä mielessä kyseenalainen. Myös kansainvälisiä merisopimuksia tulee uusia. Merivartiostojen täytyy kyetä palauttamaan salakuljetukset lähtömaan aluevesille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten nämä edes viitsii vaalien alla näyttää tätä tekopyhyyttään äänien toivossa. Älytöntä ja ulos politiikasta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ette tee mitään?
Rajatarkastukset voisi laittaa heti käyntiin? Ilman matkustusasiakirjoja ei päästettäisi maahan!
Tämä vaatii vaan että hallitus päättää näin.
@persut on ainoa puolue joka laittaisi rajatarkastukset takas

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mykkäsen ehdotus on lainvastainen. Haluatko että maamme menee kohti anarkiaa, sillä siihen nämä "omat tulkinnat" johtaa. Haloo nyt jotain rotia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrankin puhuu asiaa mutta puheet on puheita, teot ne on jotka pätee vasta, joten jää nähtäväksi....taas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaalit lähestyy kun järki palaa pätkittäin. Älkää menkö tuohon vipuun. Jos jotain haluttaisiin tehdä, eli rajat kiinni, se olisi tehty jo ajat sitten. Ei kukaan usko pelkkiin puheisiin, tekoja tarvitaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No nyt tuli kerrankin järkevä kannanotto tähän höpöhöpö hommaan. Olisko sittenkin valoa tunnelin päässä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mykistynyt Mykkänen nyt puhuu - niin, mitähän teot sitten tulee olemaan. Vaalipropagandaa vaan. Takki kääntyy miten vaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enemmän älykkäitä ratkaisuja: Sisäministerille uusi ratkaiseva tehtävä: suomalaisille vahingolliset kv.sopimukset on mitätöitävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, erotaan koko kansainvälisyydestä ja suojaudutaan bunkkeriin kukin omaansa ettei kukaan pääse häiritsemään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mykkäsen ehdottamaa kv-sopimusten uudelleen tulkintaa on ehdoteltu jo vuosia. Ja se on ainoa oikea tapa yrittää vaikuttaa siirtolaisuuteen, koska Afrikan tuleva väestönräjähdys pitää huolen siitä että väkeä tulee rajoille tulevaisuudessakin. Nykyinen kehitysapu ei vähennä ihmisten määrää vaan pikemminkin lisää sitä.

Olen suopea sille että ihmiset otettaisiin suoraan YK:n ylläpitämistä pakolaisleireistä. Tosin määrien pitää olla sopivan pieniä, jotta ne ihmiset saadaan sulautettua joukkoomme. Pakolaisten valinnassa pitäisi lisäksi noudattaa jonkinlaista pisteytysjärjestelmää, jotta Suomi hyötyisi siitä mahdollisimman paljon.

Jos mitään ei tehdä, maat laittavat rajat kiinni yksi kerrallaan, koska Eurooppa ei kestä useiden miljoonien ihmisten yhtäaikaista tuloa täysin erilaisista kulttuureista. Rikos- ja työttömyystilastot ympäri Eurooppaa näyttävät miten haastavaa se kotouttaminen on ollut pienempien määrien kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin samaa mieltä, mutta pitääkö turvapaikka olla ikuinen? Jokin vuosiraja mikäli ei pääse takaisin, niin kaikki yht. kunnan tuki kuin suomalaisillekkin? Hieman leiriltä poimiessa arveluttaa valinta perusteet, miksi tämä perhe pääsee ja toinen perhe ei?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmismäärät tämän ilmiön puitteissa ovat valtavia. Puhutaan esim. noin 20 kertaa Suomen väestön kokoisesta joukosta ihmisiä tässäkin. Pelkästään selvitystyö virkatyönä maksaa valtaisasti. Julkisen sektorin paisuminen ongelman selvittämisen takia ja rahan käytön suuntaaminen ihmiskunnan laajuisten ongelmien hoitamiseen edellyttää verotuksen kiristämistä ja muiden julkisten kulujen leikkaamista täälläkin. Ilmeisesti on oltava jokin toinen tie.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja vielä kun saadaan sellaista osaamista, jota meiltä puuttuu niin tervetuloa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

juuri näin, miksi Mykkänen on ollut mykkä ja avautuu nyt kun vaalit lähestyy ja on toiminut virassaan aivan päinvastaisesti kuin nyt puhuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (114)

Uutisvirta

96
Sote-uudistusta valmistellaan 18 maakuntamallin pohjalta, vahvisti Antti Rinne: PK-seutu saattaa vielä saada oman ratkaisunsa
87
Kuusamon kaivoshankkeen kieltävä kaava nurin korkeimmassa hallinto-oikeudessa – kaivosyhtiö tyytyväinen päätökseen
81
Oulun kaupunki: Torihotellin rakentamisvelvollisuusaikaan haettava jatkoaikaa
50
Oulussa meni kuitukaapeli poikki kahtena peräkkäisenä päivänä – "Kaivajilla on velvollisuus selvittää, mitä maan alla on"
46
Pohjois-Pohjanmaan työttömyysaste aleni edellisvuodesta – työttömien määrä vähentyi myös Oulussa
44
Kommentti: Seurasimme järjetöntä ajan ja rahan tuhlausta ei minkään takia – ex-oppositio tekee nyt melkein samanlaista sotea, jonka se jarrutti jumiin
43
Oulun rakennusvalvonta kantelun kohteena – kiista koskee autopaikkoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Kevyenliikenteen väylällä jalankulkija voi kulkea kumpaa reunaa tahansa. Autotien reunassa vasenta reunaa. Lue lisää...
Mosse65

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image