Mielipiteet

Lukijalta

Aktiivimallin takia menetin päivärahani – osaamiseni ei liity vi­ran­omais­toi­min­taan, joten sitä ei voi vaatia

Mielipiteet 11.10.2018 9:00
-

Täyttääkseni aktiivimallin vaatiman aktiivisuusedellytyksen tein tammikuussa puolisoni yrityksen kanssa työsopimuksen, jossa työaikani oli 10–20 tuntia kuukaudessa. Puolisoni työllisti minut yritykseensä pelkästään aktiivimallin takia, vaikka olisi itse kyennyt ja ehtinyt hoitamaan nämä työt, jotka oli hoitanut yrityksen alusta asti.

Toimitin kopion työsopimuksesta ja tilinauhasta työttömyyskassaan helmikuussa ja päivärahan maksu jatkui kuten ennenkin.

Heinäkuussa sain tiedon työttömyyskassasta, että 400 päivän enimmäismaksuaika on täyttynyt, joten minulle ei voida maksaa enää ansiosidonnaista päivärahaa. Tämän seurauksena lähetin työttömyysturvahakemuksen Kelalle. Liitin hakemuksen mukaan myös kopion työsopimuksesta ja tilinauhasta.

20.8. te-toimisto pyysi minua antamaan selvityksen yritystoiminnasta. Lisäksi selvityspyynnössä ilmoitettiin, että minun olisi tullut ilmoittaa työllistymisestäni puolisoni yritykseen te-toimistoon.

Olen lähettänyt ja täten ilmoittanut työsopimuksen ja palkkatodistuksen työttömyyskassalle helmikuussa 2018. Olen ollut siinä ymmärryksessä, että tieto kulkee sitä kautta myös työvoimahallinnolle. Oma osaamiseni ei liity viranomaistoimintaan, joten sitä ei voi vaatia allekirjoittaneelta. Olen vastannut kaikkiin te-toimiston tiedusteluihin sekä aktiivimallin vaatimukseen, kuten on vaadittu.

Syyskuun alussa sain Kelalta kirjeen, jossa ilmoitettiin, että minulla ei ole oikeutta työmarkkinatukeen, koska työvoimaviranomaisen (te-toimisto) lausunnon mukaan työllistyn päätoimisesti yrittäjänä.

Eikä työttömän nöyryytys loppunut vielä tähän. Viime viikolla työttömyyskassalta saamassani takaisinperintää koskevassa kirjeessä he vaativat minulta maksamiaan ansiosidonnaisia päivärahoja takaisin noin puolen vuoden ajalta, vedoten aiemmin mainitsemaani työvoimaviranomaisen lausuntoon.

”Olisikohan tilanne toisenlainen, mikäli työllistymiseni puolisoni yritykseen olisi ”kierrätetty” henkilöstövuokrausfirman kautta?”

En ole nähnyt missään aktiivimallin ehtoja käsittelevässä dokumentissa tai ohjeessa mainintaa siitä, etten voisi työllistyä puolison yritykseen. Olin aktiivihakija sekä toteutin lain henkeä ja halusin täyttää aktiivimallin vaatimukset. Aktiivisesti tarjosin osaamistani ja työpanosta työmarkkinoille usealle työnantajalle ilman tulosta. Tällöin, ja asiaa koskevan ohjeistuksen mukaisesti, ei löytynyt estettä työllistyä puolison yritykseen.

Te-toimiston nettisivulla on yrittäjiä ja heidän työttömyysturvaa koskeva artikkeli, jossa mainitaan, että työllistyminen on päätoimista, mikäli työmäärä on niin suuri, ettei voi ottaa vastaan kokoaikatyötä. Olen ollut koko ajan työnhakijana te-toimistossa, enkä ole missään vaiheessa ollut esteellinen vastaanottamaan kokoaikatyötä.

Olisikohan tilanne toisenlainen, mikäli työllistymiseni puolisoni yritykseen olisi ”kierrätetty” henkilöstövuokrausfirman kautta? Palkanmaksajana ei olisi ollut puolisoni yritys ja aktiivisuusedellytys olisi täyttynyt. Olisinko samanarvoisessa asemassa kuin kaikki muutkin työttömät työnhakijat, eli olisin oikeutettu täysimääräiseen työttömyysetuuteen?

Vaikka aktiivimalliin ja yrittäjän kanssa samassa taloudessa asuvien perheenjäsenten työttömyysturvaan onkin tulossa muutos jossain vaiheessa, niin ei se auta mitään tämänhetkiseen taloudelliseen tilanteeseeni.

Aktiivimallin takia olen menettänyt peruspäivärahaa jo liki kolmelta kuukaudelta ja lisäksi pyydetään palauttamaan ansiosidonnaista päivärahaa noin puolen vuoden ajalta. Mikäli en olisi täyttänyt aktiivimallin vaatimuksia, niin menettämäni päivärahan määrä olisi ollut huomattavasti pienempi (4,65 prosenttia päivärahasta) kuin nyt, ja saisin päivärahaa edelleen. Tahtotilani on lain hengen mukaisesti olla aktiivinen työnhakija ja työmarkkinoiden käytettävissä.

Työllistymiseni aktiivimallin takia ”väärään” yritykseen johti työttömyysetuuden menettämiseen kokonaan. Itse kuvittelin vain täyttäväni aktiivimallin vaatiman aktiivisuusedellytyksen, kun reagoin te-toimiston sekä vallitsevan lainsäädännön vaatimukseen.

Aktiivimallin takia vääryyttä kokenut työtön

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (115)

Yrittäjän kanssa samassa taloudessa asuvan kannattaa pysyä perheyrityksestä kaukana, edes pölyjä ei kannata pyhkiä, tai vaarana on tulla leivotuksi yrittäjäksi työvoimaviranomaisen toimesta. Takaisin työttömyysturvan piiriin pääseekin sitten vasta avioeron tai yrityksen lopettamisen kautta.

Pari esimerkkiä elävästä elämästä.

Oli paikkakunta, jonka työttömyysprosentti oli maan suurimpia ja aviopari työttömänä. Vaimo päätti parantaa tilannettaan sillä, että perusti yrityksen. Yritys oli sellaien, että se työllisti vain yhden ja puolisolla ei olisi ollut ammattitaitoakaan työskennellä yrityksessä.

Mies remontoi puolisonsa yrityksen toimitilat. Tekivät sen virheen, että korvaus remontista maksettiiin miehelle yriytyksen varoista. Seuraus: myös miehestä leivottiin tuolla perusteella yrittäjä.

Puolisot yrittivät selvitä tilanteesta sillä, että miehelle haettiiin toimeentulotukea. Vastaus oli karu: toimeentulotuella ei voida tukea yritystoimintaa.

Lopputulos: yritys piti lopettaa. Ja näin paikkakunnalla oli taas kaksi työtöntä lisää.

Toinen tapaus. Avopuolisoista miehellä oli kuppila ja toinen osapuoli vietti siellä iltojaan ja joskus aikansa kuluksi vei astoita tiskattavaksi. Joku ilmitantoi jutun ja näin myös kupplassa aikaansa kuluttavasta puolisosta tuli yrittäjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi kannattanut mennä palkattomaan harjoitteluun puolison yritykseen, olisisaanut 9 euroa päivässä ja työttömyyskotrvaukset eikä olisi menettänyt etuuksia jakson jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli sinulla ei ole oikeaa osaamista tai sitten hintasi on liian kova. Siksi olet työtön. Yksinkertaista. Siispä, hommaa osaamista tai laske hintaasi. Noihin toimenpiteisiin aktiivimalli kannustaa hyvin. Niin pitääkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö. Ei töitä kukaan ilmaiseksi saati tappiolla tee. Työ ei ole mitään harrastelua vaan sillä pitää saada toimeentulo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävin nyt sen viikon kurssin aktiivimalli .Ei ollut mitään hyötyä.Tietokoneen kanssa CV ja työnhakua. Hermostunut opettaja.Kallisti palkattuja opettajia varmaan. Ainoa hyvä puoli oli toiset työttömät. Ei toimi aktiivimalli tekee vain vihaiseksi
Hirveä selvittely Kelan kanssa sitten. 61 v.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Leikkaamisen lisäksi aktiivimalli on tilastojen vääristelyä. Työllisyysaste lasketaan siten että henkilön tehdessä x tuntia töitä kuukaudessa niin henkilö lasketaan täystyöllistyneeksi. Todelllisuudessa henkilö on suurimman osan aikaa työttömänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulkitsen kertomuksesi niin, että puolisosi on TM:i-yrittäjä. Silloin katsotaan, että koko perhe yrittää!
Tämä on ikivanha viranomaisten päättämä malli, millä sorretaan tmi yrittäjiä. Toinen epäkohta on verotus, mikä määräytyy vuosittain ansiotulon mukaan, eikä vaihtelevia vuosituloja voi mitenkään tasata! Näistä ns. sudenkuopista ei viranomiaset, Orpo, eikä poliitikot puhu mitään kun yritystoimintaa tyrkyttävät duunareille työllistymisen tai työttömyyden vaihtoehdoksi.
Puolisosi pitää muttaa ensin yritys osakeyhtiöksi, niin silloin voit olla työntekijän asemessa, osakeyhtiössä, niinkuin puolisokin on osakeyhtiössä palkkatöissä, eikä perhesuhteet tietääkseni tällöin vaikuta asiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osakeyhtiön osakas, joka omistaa yli 15% yrityksestä on yrittäjä, jos työskentelee firmassa. Samoin perheenjäsenet katsotaan yrittäjiksi, jopa silloinkin, kun työsuhde on päättynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulkitsen kertomuksestasi, että puolisosi on yksinyrittäjä. Lähipiirissä myös pariskunta mietti samanlaista järjestelyä. Eivät uskaltaneet kuitenkaan siihen ryhtyä, koska kokivat, että KELA:n ja TE-toimiston suhtautuminen yksinyrittäjään on arvaamatonta.

Olisikohan niin, että teidän on tulkittu harjoittavan perheyrittämistä? Siihen on omat ohjeensa ja säännöksensä viranomaisille. Ei muuta kuin nyt korjaamaan heidän käsitystään tekemällä valitus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mulle kävi samoin, kun ilmoitin te-toimistolle,,että myyn käsityöyhdistyksen kesämyymälässä talven aikana tekemiäni käsityöjuttuja. Tei kaiken oikein, ilmoitin kaikesta kelalle ja te-toimistolle, lähetin tilitykset ja kirjanpidon. Kesän tuotto oli alle 500 euroa/kolmelta kuukaudelta. Syyskuussa tuli ilmoitus, että päivärahaoikeutta ei ole, koska olen ollut 4 kk yrittäjä ja koeaika on käytetty. Missään vaiheessa minulta ei kysytty, olenko valmis vastaanottamaan työtä tai että olenko oikea yrittäjä. Jälkeenpäin sain tietää, että tuo 4 kk:n tuettu yrittäjyysaika on osaltani siis käytetty ja että putoaisin tyhjän päälle. Luulisi että asiasta sovitaan 4 kk: alkaessa työttömän kanssa niin että tämä tietää olevansa yrittäjä ja 4 kk: n päästä omillaan . Tässä ei ole mitään järkeä, ei oikeudenmukaisuutta eikä logiikkaa.
Olen valittanut asiasta ja ollut yhteydessä työttömien keskusjärjestöön. Olen sairas yksinhuoltaja ja koko perheen kaikki tulot on olleet noin tuhat euroa useita vuosia,,ei tästä noin vain yrittämisellä aleta pärjäämään ja mielelläni palkkatyöhön menisin. Mutta se ei viranomaisia kiinnosta, kaikki tämä aktiivimalli ym on vain esitystä, jolla saadaan työttömöt pois tilastoista. Kaipa päätöksiä tekeville viranomaisille maksetaan bonuksia eli "tapporahaa" työttömästä, jonka saavat tilastosta pois. Nykyajan pyöveleitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viranomaiset puhuu mielellään yrityksen parustamisvaiheessa, mitä kaikkia maksuvelvollisuuksia yrittäjällä on, mutta eivät mitään siitä, miten yrittäjyys vaikuttaa muihin etuihin, mitä palkkatyöntekijällä on.
Putoat käytännössä aina kaiken tukiverkoston ulkopuolelle kun vaan laitat yritystoiminnan pystyyn! Tämä koskee usein yksinyrittäjää, ei niitä, jotka perustavat osakeyhtiön, koska he tietävät yleensä enemmän yritystoiminnasta jo perustamisvaiheessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En itsekään tunne tarpeeksi hyvin lainsäädäntöprosessia, joten ei voida vaatia että tuntisin lakien sisällöt ja noudattaisin niitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ainahan se on ollut niin, että jos toisella perheenjäsenellä on yritys, niin puoliso ja lapset putoavat ulos yhteiskunnan työllistämistuista. Ei kai tässä asiassa ole mitään muutosta tämän hallituksen aikana tapahtunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työttömiltä leikatut (niin mutta siis eihän se mikään leikkuri ollut...) rahat taitavat kaikki mennä ja vielä enemmänkin koko tämän naurettavan byrokratian pyörittämiseen. Suomi nousuun!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistakaapa kaikki äänestää paremmin seuraavissa vaaleissa!! Nyt ryövärihallitus....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Olen ollut siinä ymmärryksessä, että tieto kulkee sitä kautta myös työvoimahallinnolle." Miksi? Kaikki työtilannetta koskevat muutokset ilmoitetaan ensimmäiseksi te-toimistoon. Vasta sitten lausunnon saatua haetaan tukea mistä ikinä sitä haetaankaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö ja höpö! Kun osaat noin kiemurrella, voitko nyt kiemurrella ulos tästä ongelmsta, jonka jutun mukaan ihan itse olet rakentanut, näin ymmärsin. Sinulla aikuisena ihmisenä on ollut mahdollisuus varmistaa monta kertaa, että oletko tehnyt oikein, kun toimit näin. Näin toimii aikuinen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et taida tuntea aktiivimallilakia ja sen epäselvyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (115)

Uutisvirta

17.8.
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
17.8.
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
17.8.
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
17.8.
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
17.8.
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
17.8.
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
17.8.
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Hävytöntä. Puoluetukeen, joka pitäisi kokonaan poistaa ehdotetaan SDP:n toimesta korotusta 20%. Erilaisia avustajia pa... Lue lisää...
seppä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image