Lou­naas­ta tuli päivän ko­ho­koh­ta

Luovin ravintola saattaa päivittäin yhteen opiskelijat ja Aurinkokodin vanhukset.

Aurinkokodissa yli kahdeksan vuotta asunut Leena Koskinen saa apua lounaan hakemiseen opiskelija Miiko Jokikokolta. Koskinen kehuu ravintola Aurinkoisen nuoria ystävällisiksi ja avuliaiksi.
Aurinkokodissa yli kahdeksan vuotta asunut Leena Koskinen saa apua lounaan hakemiseen opiskelija Miiko Jokikokolta. Koskinen kehuu ravintola Aurinkoisen nuoria ystävällisiksi ja avuliaiksi.
Kuva: Taneli Kärki

Hyväntuulinen puheensorina täyttää Heinäpäässä Isollakadulla sijaitsevan Oulun Aurinkokodin ruokasalin. On jälleen lounasaika, josta on muodostunut talon asukkaiden arkipäivien kohokohta.

– Kaikin puolin on ollut mukavaa ja ruoka on ollut hyvää. Varsinkin tällaiselle vanhemmalle ihmiselle, kun ei viitsi itse alkaa keittelemään, talossa asuva Leena Koskinen kehuu.

Vanhainkodissa on toiminut elokuusta lähtien Ammattiopisto Luovin opiskelijoiden pyörittämä lounasravintola Aurinkoinen. Uudenlainen oppimisympäristö on kerännyt parissa kuukaudessa paljon kiitosta niin opiskelijoilta, ohjaajilta, omaisilta kuin talonväeltäkin.
Talossa ei ole ollut ravintolatoimintaa lähes vuosikymmeneen. Aurinkoinen sai alkunsa, kun Luovin oma keittiö meni remonttiin.

– Kyselin vapaita keittiöitä ja sain kuulla, että täällä saattaisi olla yksi. Pian tuli idea, että alkaisimme tarjota myös ruokahuollon talossa, kertoo ammatillinen erityisopettaja Jari Räinä, joka ohjaa opiskelijoita yhdessä työparinsa Arja Nissisen kanssa.

Lounasravintola saattaa päivittäin opiskelijat ja vanhukset yhteen. Osaa asiakkaista myös avustetaan esimerkiksi ruoan hakemisessa. Sosiaalinen kanssakäyminen on Räinän mukaan suuri etu.

– Se on opiskelijoillemme ihan ainutlaatuista. Täällä kommunikointiin pitää lähteä luonnollisesti mukaan.

Ruokahetkestä on tullut asukkaille odotettu sosiaalinen tilaisuus. Saattavatpa jotkut laittautuakin lounasta varten.

– Kyllä sitä aina puhtaan t-paidan panee päälleen, Koskinen vitsailee.

Perinteistä kotiruokaa suosiva menu on saanut kiitosta asukkailta. Esimerkiksi itse tehtyjen kaalikääryleiden tapauksessa muodostui jopa jonoa.

– Lopuista melkein tapeltiinkin, Koskinen nauraa.

Ravintolan toiminnasta on sovittu tällä erää pariksi vuodeksi eteenpäin. Räinän mukaan malli tukee nuorten ammatillista kehittymistä.

– Näkisin, että jos puolin ja toisin ollaan tyytyväisiä, niin tämä on mitä parasta oppimista opiskelijoille. Ammatillisen koulutuksen tulisi vastata työelämän tarpeita. Jos ajatellaan mitä tämä on, niin tuskin voisi enää lähemmäs työelämää oppimisympäristössä päästä.
Aurinkoisen päivittäinen asiakasmäärä on Räinän mukaan sopiva ammatillisen erityisoppilaitoksen opiskelijoille. Monella on ongelmia esimerkiksi lukemisen ja laskemisen kanssa.

– Kirjat jäävät lukematta ihan tyystin. Täällä he saavat hallittavissa olevan asiakasvirran kautta onnistumisen kokemuksia, joiden vuoksi itsetunto ja -luottamus kasvavat kohisten, Räinä sanoo.

Toimintamallia ei ole aiemmin kokeiltu Luovissa. Myöskään 25 vuotta vanhustyötä tehnyt Aurinkokodin toiminnanjohtaja Miia Nissinaho ei muista kuulleensa vastaavasta järjestelystä.

– Nuorten ja ikäihmisten kohtaaminen on ollut hienoa nähtävää. Monet ovat kehuneet, että talo on herännyt uudelleen henkiin.

Aurinkokodissa järjestetään yhteistä toimintaa useasti viikossa, mutta osallistujamäärät vaihtelevat suuresti. Aurinkoisessa käyvät melkein kaikki talon asukkaat.

– Eilenkin jotkut istuskelivat vielä puolitoista tuntia ruoan jälkeen.

Juttu on julkaistu Kalevassa 7.10.2016.