Mainos

Lop­puu­ko työ koskaan te­ke­mäl­lä? 5 vinkkiä aloit­ta­val­le yrit­tä­jäl­le

Suomalaisen tunnetun sananlaskun mukaan työ ei tekemällä lopu. Yrittäjän arkea usein kuvataan loputtomina työpäivinä, venyvinä tunteina ja pitämättöminä lomina. Miksi yrittäjyys silti kiinnostaa?

Iin yritysneuvojat Johanna Jakku-Hiivala (vasemmalla) ja Noora Huotari ovat aloittavan yrittäjän tukena.
Iin yritysneuvojat Johanna Jakku-Hiivala (vasemmalla) ja Noora Huotari ovat aloittavan yrittäjän tukena.

Iin yrityspalveluiden aloittavien yrittäjien neuvonnassa on ollut suorastaan vilkasta. Iihin on perustettu parin vuoden sisällä yli 100 uutta yritystä. Tieto asiantuntevasta ja maksuttomasta yritysneuvonnasta on tavoittanut yrittäjyyttä pohtivat.

- Iin asukasmäärä on viime vuosina kasvanut ja se on johtanut palveluiden kysyntään, tämä näkyy myös yritysten määrän kasvuna, Iin yrityskehittäjä Noora Huotari kertoo.

Suomen Uusyrityskeskukset ry:n tutkimuksen mukaan, paras keino tehdä uusista yrityksistä kestäviä on juuri panostaa yritysten alkuvaiheen neuvontaan. Jopa 80 prosenttia yritysneuvonnan kautta perustetuista yrityksistä on toiminnassa vielä viiden vuoden kuluttua, kun kaikista perustetuista yrityksistä vastaava osuus on vain 50 prosenttia.

- Aloittavien yrittäjien neuvonnassa käymme läpi liikeideaa, kannattavuutta ja liiketoiminnan riskejä. Yrittäjyyttä ei tarvitse pelätä ja huolellinen suunnittelu antaa varmuutta yritystoiminnan aloittamiseen, Huotari jatkaa.

Myös yhä useampi nuori uskaltaa kokeilla yrittämistä ja työllistää itsensä esimerkiksi kesäyrittäjänä. Yritysneuvoja Johanna Jakku-Hiivala kertoo, että kunta tukee nuoria kesäyrittäjätuella ja kouluilla on myös tarjolla yrittäjyyskasvatusta.

Yogaii tarjoaa viikkotunteja, kursseja, retriittejä ja yritysten työhyvinvointipäiviä. Viikkotunneille ja kursseille on mahdollista osallistua myös etänä. Retriiteillä on tarjolla kasvisruokaa ja saunomista.
Yogaii tarjoaa viikkotunteja, kursseja, retriittejä ja yritysten työhyvinvointipäiviä. Viikkotunneille ja kursseille on mahdollista osallistua myös etänä. Retriiteillä on tarjolla kasvisruokaa ja saunomista.

Yrittäjyyshaaveita haudotaan turhan pitkään vain omassa mielessä.

Kolme iiläistä uutta hyvinvointialan yrittäjää ovat samaa mieltä. Joogakursseja ja retriittejä tarjoava Yogaiin yrittäjän Petra Niemen pitkäaikainen haave omasta joogastudiosta sai tuulta alleen, kun hän sai Iin yrityspalveluista apua starttirahahakemuksen tekemiseen ja yritysnimen pohdintaan.

Myös joogaopetukseen ja kokonaisvaltaiseen keho-mieli yhteyden vahvistamiseen keskittyvä iiläinen State of Mieli -yrityksen Jenni-Sisko Kurttila koki alkuvaiheen neuvonnan tärkeäksi.

- Sain tuuppauksen omaa unelmaa kohti. Sen jälkeen tuli tosi luottavainen olo, että kyllä minä tähän yrittäjänä pystyn, Jenni-Sisko Kurttila naurahtaa.

Iin yritysneuvojat käyvät reilun kahdensadan yrittäjän kanssa keskusteluja vuosittain. Yritysneuvojan pakeilla saa käydä, vaikka yrityksen perustaminen olisi vasta ajatuksen tasolla eli mitään painetta oman liiketoimen perustamiseen ei neuvonnassa tarvitse kokea.

- Aloittavalle yrittäjälle on paljon tietoa saatavilla verkossa, mutta usein jutustelu kahdestaan yritysneuvojan kanssa koetaan jäsentävän ajatuksia ja suunnitelmia paremmin. Alkuvaiheessa ei tarvitse jäädä yksin ajatustensa kanssa, Jakku-Hiivala kannustaa ottamaan yhteyttä.

Naisten vaihdevuosioireiden hoitoon erikoistuneen BetterMeno etäklinikan yrittäjä Minna Wahlberg kertoo saaneensa Iin yritysneuvonnasta paljon hyviä vinkkejä erityisesti kansainvälistymiseen tähtäävän yrityksensä rahoitusasioihin. Vasta alle vuoden ikäinen yritys on nopeasti ottanut kehitysaskeleita ja on juuri valittu mukaan Pohjois-Pohjanmaan Kasvupolku-sparrausohjelmaan.

Kaikki kolme yrittäjää ovat rohkeasti ottaneet palvelutarjontaansa mukaan digipalvelun. BetterMenon kaikki klinikka- ja vastaanottotyö toteutetaan videoyhteydellä. Wahlberg katsoo, että digivastaanotoista on tullut normaali lisä ihmisten arkeen koronapandemian myötä.

BetterMeno tarjoaa etänä gynekologin vastaanottoa, vaihdevuosiin erikoistuneiden ravitsemusasiantuntijan ja kuntovalmentajan ohjausta ja valmennusta, lantionpohjan fysioterapiaa, seksuaalineuvontaa sekä vaihdevuosivalmennusta.
BetterMeno tarjoaa etänä gynekologin vastaanottoa, vaihdevuosiin erikoistuneiden ravitsemusasiantuntijan ja kuntovalmentajan ohjausta ja valmennusta, lantionpohjan fysioterapiaa, seksuaalineuvontaa sekä vaihdevuosivalmennusta.

Muistaako yrittäjä huolehtia myös omasta hyvinvoinnistaan?

Viikko-opetusta, kurssien suunnittelua ja retriittejä. Näin iiläiset joogayrittäjät kuvailevat normaalia työviikkoaan.

Petra Niemelle jooga on elämäntapa, joka on auttanut osaltaan vaikeiden elämänvaiheiden yli. Niemi kertoo jääneensä muutama vuosi sitten leskeksi.

- Ilman joogaa en kyllä olisi tässä tänä päivänä. Yrittäminen on sydämen asia. Olen älyttömän kiitollinen siitä, että voin tehdä työtä, jota ei edes koe työksi, koska siitä tulee niin hyvä olo, hän sanoo.

Niemi pitää hyvinvoinnistaan huolta jokapäiväisellä joogaharjoituksella, liikkumalla säännöllisesti ja muistamalla myös levon tärkeyden. Hän muistaa siis pitää lomansa, vaikka ne tuntuvatkin yrittäjän toimeentulossa.

Jenni-Sisko Kurttila opettaa joogaa ja toimii henkisenä valmentajana. Verkkokursseja voi tehdä etänä omaan tahtiin.
Jenni-Sisko Kurttila opettaa joogaa ja toimii henkisenä valmentajana. Verkkokursseja voi tehdä etänä omaan tahtiin.

Myös Jenni-Sisko Kurttila korostaa liikunnan ja levon merkitystä. Ne jäävät monelta yrittäjältä väliin.

- Kiireiden keskellä oman hyvinvoinnin priorisointi voi unohtua. On hyvä muistaa, että sinä olet elämäsi tärkein voimavara.

Kaikille kolmelle yritykselle yritystoiminnan ydin ja arvo on auttaa muita ihmisiä. Petra Niemi kehuu joogaopettajan työtä kiitolliseksi tehtäväksi, koska oman työn jäljen näkee heti asiakkaiden hyvinvoinnissa.

BetterMenon Minna Wahlberg haluaa räjäyttää naisten vaihdevuosi­myytit ja auttaa naisia voimaan paremmin.

- Tarjoamme tutkittuun tietoon perustuvaa, kokonaisvaltaista vaihdevuosihoitoa ja valmennusta etävastaanoton avulla. Erikoislääkäreitä ei välttämättä ole joka paikkakunnalla ja on vaivattomampaa, kun lääkärin vastaanotolle pääsee suoraan kotoa käsin.

Iin Yrityspalvelut tukee myös yrittäjiä jaksamisessa.

- Yritysneuvonnan lisäksi järjestämme yrittäjien verkostoitumistilaisuuksia yhteistyössä yrittäjäyhdistysten kanssa esimerkiksi aamupalatilaisuuksien muodossa. Usein keskusteluissa nousee esille yrittäjän jaksaminen ja hyvinvointi. Tilaisuuksissa yrittäjillä on mahdollisuus löytää vertaistukea ja päästä puhumaan näistä asioista, Noora Huotari kertoo.

- On tärkeää löytää tasapaino yrityksen ja oman elämän välillä. Oikeasti on se omakin elämä, Kurttila toteaa.

5 vinkkiä aloittavalle yrittäjälle

1. Kirjaa liiketoimintasuunnitelma

Aloita kirjaamalla liikeideasi paperille, mieti mitä myyt, miksi myyt, miten ja kenelle myyt. Kartoita myös hieman ketkä muut toimivat samalla alalla (kilpailijat).

2.  Ota yhteyttä Iin yritysneuvontaan

Selvitetään yhdessä mikä yritysmuoto olisi sopiva. Käymme yritysneuvonnassa yhdessä läpi toimialaasi liittyviä ammattilupia ja velvoitteita sekä kartoitetaan yhdessä yrityksen kannattavuutta ja rahoitusvaihtoehtoja. Muistutamme myös huolehtimaan vakuutukset ja kirjanpidon kuntoon, jotta yrityksesi laskutus ja maksaminen hoituu.

3. Toimitilat ja henkilöstö

Autamme tarvittaessa etsimään toimi- ja liiketiloja sekä osaavaa työvoimaa Iistä.

4. Perustamisilmoitus

Yrityksen perustamisilmoitus hoituu sähköisesti Patentti- ja rekisterihallituksen kaupparekisteriin, ja samalla voit ilmoittaa sen myös tarvittaviin Verohallinnon rekistereihin.

5. Yhteistyö muiden yritysten kanssa

Autamme verkostoitumaan alueen muiden yrittäjien kanssa. Iissä toimii kaksi yrittäjäyhdistystä sekä Paikallista yritysverkosto, jonka yritykset ovat lupautuneet toiminnassaan edistämään Iin resurssiviisautta, joka tarkoittaa kykyä käyttää erilaisia resursseja harkitusti ja hyvinvointia sekä kestävää kehitystä edistävällä tavalla.

Ii kunta
  • Hyödynnä nelostien asiakasvirta. Ii on osa Oulun 250 000 asukkaan talous- ja työssäkäyntialuetta. Iin läpi kulkevan valtatie 4:n (E-75) liikennemäärä Iin kohdalla on noin 12 500 autoa vuorokaudessa.
  • Iin yrityspalvelut palvelevat sekä toimintaansa aloittavia että liiketoimintaansa kehittäviä yrityksiä sijoittumaan Iihin. Iissä toimii yli 400 yritystä.
  • Tutustu Iin liiketoimintamahdollisuuksiin ja ota yhteyttä yrityspalveluihin: ii.fi/business
Iin kunta