Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Kaleva live: Katso pai­kal­lis­ta jal­ka­pal­loa suorana – ACO/OLS kohtaa Her­cu­lek­sen

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Lo­hen­pyyn­tiä li­sä­tään ensi vuonna merellä – pyyn­ti­kiin­tiö vastaa ensi kertaa tut­ki­joi­den suo­si­tuk­sia

EU-maat sopivat lohenpyynnin lisäämisestä tiistaina. Pyyntiä voidaan kasvattaa, koska laiton kalastus on saatu vähenemään valvontaa lisäämällä.

Lohen pyyntikiintiötä nostetaan Itämerellä ensi kertaa lähes 20 vuoteen. EU-maat sopivat asiasta tiistaina. Ensi vuonna Itämerestä saa pyytää 94 496 lohta, kun tänä vuonna suurin sallittu saalis oli noin 87 000 kalaa.

Pyyntikiintiötä kasvatetaan noin yhdeksän prosenttia Pohjanlahdella ja Itämeren pääaltaalla, mutta supistetaan Suomenlahdella kahdeksalla prosentilla.

Pyyntikiintiötä on vuosituhannen vaihteen tienoilta asti hilattu jatkuvasti alaspäin Itämeren lohikantojen heikon tilan vuoksi. Kun pyyntiä on vähennetty, kudulle pääsevien kalojen määrä on lisääntynyt ja lohikantojen tila on parantunut.

Ensi vuoden lohenpyyntikiintiö asettuu kokonaisuutena suunnilleen samalle tasolle kuin vuosina 2015–2017.

"Kalastajille oikeudenmukaista"

Lohikiintiö on perinteisesti ollut kompromissi tutkijoiden näkemyksen ja kalastuselinkeinon toiveiden välillä.

Nyt neuvoteltu kalastussopu on historiallinen, koska EU-komissio esitti lohelle ensi kertaa samansuuruista pyyntikiintiötä kuin kansainvälisen merentutkimusneuvosto ICES suositteli.

Tutkijoiden mielestä lohikannat eivät kestä pyynnin lisäämistä, mutta kaupallista pyyntiä voidaan kuitenkin kasvattaa, koska laittoman kalastuksen määrää on saatu vähennettyä.

Itämeren luonnonlohen hyvinvointiin liittyy edelleen monia huolia. Suomi oli kuitenkin valmis sopimaan pyyntikiintiön nostamisesta, koska Suomen tavoitteena on kestävästi kasvava kalastus, jossa kuunnellaan aiempaa paremmin tieteellistä neuvoa.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.