Koronatilanne: Epi­de­mia pa­hen­tu­nut sel­väs­ti Oulussa

Tilaajille

LM sel­vit­ti hoi­va­ko­tien val­von­taa: Oulussa asunnon si­sä­läm­pö­ti­la +35 astetta ja Es­poos­sa vanhus oli ulos­teen pei­tos­sa – Avi ei pitänyt ta­pauk­sia kovin moi­tit­ta­vi­na

Lännen Media selvitti, miten aluehallintovirastot (avit) ja Valvira ovat valvoneet hoivakoteja.

Lännen Media selvitti, miten aluehallintovirastot (avit) ja Valvira ovat valvoneet hoivakoteja. Suurimpien yksityisten hoivakotien kohdalla paljastui lukuisia laiminlyöntejä, joita avi ei ole pitänyt kovin merkittävinä. Avi on tehnyt vuosina 2014–2018 hoivakotien toiminnasta vain yhden rikosilmoituksen.

Tuntemattomaksi jäänyt taho otti yhteyttä vanhustenhoidon valvojiin viime heinäkuussa. Sisälämpötila oli noussut helteisen sään aikana yli +35 asteeseen Attendon palvelukoti Fregatin huoneissa Oulussa. Vanhuksia jouduttiin viemään hoivakodista kuumuuden takia sairaalaan, todetaan Pohjois-Suomen aluehallintoviraston (avin) valvonta-asiakirjassa.

Toinen aviin yhteyttä ottaneista nimettömistä kantelijoista kertoi todenneensa tilanteen sietämättömyyden hoivakodissa henkilökohtaisesti. Hän mainitsi, että muistisairaat asukkaat eivät kykene ilmaisemaan tarpeitaan tai tuntemuksiaan, kuten janoa. Siksi he eivät pääse hoivakodista tukalaa hellettä pakoon, yhteydenotossa kerrottiin.