Kirkko: Ana­lyy­si: Ta­sa-ar­voi­sen avio­lii­ton kan­nat­ta­jien kut­su­mi­nen vih­reik­si mie­hik­si ylittää rajan

Palkinnot: Vuoden 2022 Teos­to-pal­kin­to jaetaan neljän pal­ki­tun kesken

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Lippu nousi salkoon it­se­näi­syys­päi­vän kun­niak­si – koronan ra­joit­ta­ma juh­lin­ta jatkuu muun muassa ul­koil­ma­kul­kuein, Oulun kan­sa­lais­juh­laa voi seurata ver­kos­sa

Ohjelmaa on tarjolla perinteiseen tapaan myös televisiossa ja osittain verkossa.

Helsinki
Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio sytyttivät kynttilät Helsingin Tuomiokirkossa itsenäisyyspäivänä.
Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio sytyttivät kynttilät Helsingin Tuomiokirkossa itsenäisyyspäivänä.
Kuva: Fanni Uusitalo/valtioneuvoston kanslia

Koronaviruspandemia vaikuttaa jo toistamiseen itsenäisyyspäivän viettoon, ja 104-vuotiasta Suomea juhlitaan rajoitetuin menoin.

Itsenäisyyspäivän vietto alkoi valtakunnallisella lipunnostolla Tähtitorninmäellä Helsingissä aamuyhdeksältä. Samoihin aikoihin presidentti Sauli Niinistö aloitti itsenäisyyspäivän juhlallisuudet seppeleenlaskulla Hietaniemen Sankariristille.

Päivän mittaan ylioppilaskunnat järjestävät itsenäisyyspäivän kulkueita eri puolella Suomea. Esimerkiksi Helsingissä soihtukulkue lähtee liikkeelle Hietaniemestä ja päätyy Senaatintorille. Poliisin tietojen mukaan Helsingissä järjestetään myös mielenosoituskulkueita iltapäivästä alkaen.

Koronavirustilanteen heikentymisen vuoksi perinteiset Puolustusvoimien paraati ja Linnan juhlat on peruttu tältä vuodelta. Näin ollen Yleisradio ei myöskään näytä televisiossa presidentin vastaanottoa mutta haastattelee presidentti Niinistöä ja hänen puolisoaan Jenni Haukiota. Lähetyksessä kuullaan lisäksi veteraanien ja lottien sekä koronaviruspandemian aikana ansioituneiden henkilöiden ajatuksia.

Kaupungeissa noudatetaan eri käytäntöjä

Oulussa kansalaisjuhlaan otetaan rajattu määrä yleisöä ja sen ohjelma lähetetään myös ensimmäistä kertaa verkkoon. Juhla alkaa kello 13 ja sitä voi seurata Mun Oulun nettisivuilta. Oulussa nähdään myös ylioppilaiden soihtukulkue, joka lähtee torilta kello 17. Kulkue pysähtyy pysähtyy kello 17.10 Rotuaarille, jossa sekakuoro Cassiopeia esiintyy.

Tampereella itsenäisyyspäivän perinteinen kansanjuhla Keskustorilla on peruttu heikentyneen koronatilanteen vuoksi. Keskustoria ympäröivät rakennukset on valaistu talvisilla valoteoksilla Suomen itsenäisyyden kunniaksi.

Myös Lappeenrannassa Lappeenrantasalin itsenäisyyspäivän juhla on peruttu. Muistomerkeillä järjestettävät seppeleenlaskutilaisuudet järjestetään ilman yleisöä. Lappeenrannan kaupunki toivoo, että itsenäisyyspäivää juhlistettaisiin valaisemalla ulko- ja sisätiloja sekä sytyttämällä ikkunalle kaksi kynttilää illalla kello 18–20.