Lint­saa­mi­nen on ran­gais­ta­va teko

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitos on kasannut tilastoja nuorten rikoskäyttäytymisestä vuosien 2005 ja 2008 välillä. Tutkimuksessa kartoitettiin yhdeksäsluokkalaisten rikosten ja kiellettyjen tekojen määrää. 15-16-vuotiaiden toiseksi yleisin kielletty teko oli luvaton poissaolo koulusta. Kyselyyn osallistuneista nuorista 40 prosenttia ilmoitti lintsanneensa kuluneen vuoden aikana.

Kirjoittaja kuuluu Kalevan nuorten
kirjoittajien ryhmään

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitos on kasannut tilastoja nuorten rikoskäyttäytymisestä vuosien 2005 ja 2008 välillä. Tutkimuksessa kartoitettiin yhdeksäsluokkalaisten rikosten ja kiellettyjen tekojen määrää. 15-16-vuotiaiden toiseksi yleisin kielletty teko oli luvaton poissaolo koulusta. Kyselyyn osallistuneista nuorista 40 prosenttia ilmoitti lintsanneensa kuluneen vuoden aikana. Pinnausta vielä yleisempää on laiton tiedostojen lataaminen netistä. Siihen syyllistyi kaksi kolmesta nuoresta.

Myllytullin koulussa seitsemännellä luokalla pakertavat tytöt Taru Moilanen, Teodora Kesäläinen, Anni Jaara ja Veera Hiltunen vakuuttavat koulun järjestyssääntöjen olevan tiedossa.

"Meillä lintsaaminen on erittäin kiellettyä ja poissaoloon on oltava hyvä selitys. Monet vanhemmat koululaiset jäävät pois tunneilta mennäkseen Ärrälle tai kaupungille, mutta me ei vielä uskalleta", tytöt kertovat.

Opettajat ovat kuitenkin informoineet mahdollisista rangaistusmenettelyistä.

"Jos jää kiinni luvattomasta vierailusta koulun aitojen ulkopuolella, napsahtaa rikkeen tekijälle usein jälki-istuntoa", Anni paljastaa. Teodora muistelee hiljaisen hetken olevan tunnin mittainen. "Siellä syylliset istuvat opettajan tai kouluavustajan valvonnassa. Ei saa puhua eikä mukana saa olla kännykkää", Veera selventää.

"Raukkojen pitää vain miettiä tekosiaan", Tedora huokaa.

Anni myöntää kuudennella luokalla saaneensa rangaistuksen tihutöistään. Varomattomasta lumipallojen heittelystä napsahti koulun omaa yhdyskuntapalvelua.

"Kehystin ja ripustin tauluja käytäville", tyttö muistelee naureskellen. Koko porukka on yhtä mieltä siitä, että rikkeistä on rangaistava koulumaailmassa. Myllytullin koulussa kiivetään Vastuun portaita. "Ensin ilmoitetaan kotiin ja pahimmillaan poliisille", tytöt valistavat.

Annille ei ole jäänyt traumoja omista jälkkärikokemuksista, mutta hän löytää epäkohtia nykyisen koulunsa rangaistusmenettelyissä.

"On ilkeää, miten yksittäinen jälki-istuntokerta tiputtaa heti käytösnumeroa." Teodora nyökyttelee ja kertoo jopa yhden ainoan läksyjen unohtamisen merkitsevät toiselle opettajalle paljon.

Tyttöryhmän mielestä koulusta löytyy sekä hyviksiä että pahiksia, jotka on leimattu kastiinsa.

"Ne riehuvat koululaiset ovat yleensä tuhmia ja useimmin jälki-istunnoissa", Anni kuvaa. Tytöt kuitenkin iloitsevat, että erilaisuudesta riippumatta koulussa vallitsee loistava yhteishenki. "Ehkä mekin joskus kuullaan pahisjuttuja yseiltä, kunhan paremmin tutustutaan", Anni lisää.

Tytöt suuntaavat kohti koripalloharjoituksia, kun lasiovien takaa ryntää pieni oppilasporukka.

"Mennäänkö Ärrälle, vaikka ei ole takkia?", poika kysyy hupparinsa uumenista. "Äkkiä nyt, seuraavalta tunnilta ei haittaa, jos myöhästyy."

Karjasillan yläkoulun opettaja Arja Naamanka vahvistaa lintsaamisen olevan rangaistava teko myös heidän koulussaan.

Oppilaan saama sanktio harkitaan tapauskohtaisesti.

"Usein lintsaaja joutuu korvaamaan menetetyn tunnin läksykerhossa tai ylimääräisellä tunnilla", Naamanka toteaa.

jälki-istunnoista Karjasillan yläkoulussa ei ole kuitenkaan luovuttu. "Rangaistukset langetetaan koulun järjestyssääntöjen mukaan ja ne löytyvät myös koulun kotisivuilta."