Kolumni

Lil­lu­kan­var­sis­ta so­te-plänt­tei­hin, kiitos

Tuorein yritys sote-uudistuksen toteuttamiseksi tärähti toden teolla käyntiin kuluneella viikolla, kun maan hallitus astui aikeidensa kanssa julkisuuteen.

Eikä hetkeäkään liian myöhään.

Uudistusta on väännetty ja käännetty ja erityisesti edellisen hallituksen aikana ajettu päin seinää tuskastuttavan pitkään. Josko nyt viimein päästäisiin asiassa edes jonkinlaiseen välietappiin.

Ajankohtaisemmin sote-esitys tulee kreivin aikaan siksi, että oppositiolle tarjoutuu tilaisuus jämäköityä.

Oppositiolla on tärkeä rooli demokratiassa. Sen tehtävä on haastaa hallitusta ja mielellään perustellusti esittää vaihtoehtoja valtaapitävien aivoituksille.

Viime ajat oppositio on tuntunut takertuvan lähinnä sosiaalisessa mediassa liehuviin lillukanvarsiin. Luottamustoimiaan tee se itse -tosi-tv:n miljöinä kohtelevia vouhakkeita ja heidän mieltymystään lällättelyyn tuskin mikään oikea asia oikaisee. Koko maata ja jokaista suomalaista koskevan soten soisi kuitenkin ojentavan edes yleensä vakavammin otettavat poliitikot itse asiaan.

Tätä kirjoitusta tuskin yksikään opposition some-valiokunnan tube- tai tviittuilutähtösistä lukee. Korostetaan vielä kuitenkin siltä varalta, että joku niin hairahtuisi tekemään: Sote on tärkeä asia. Siinä on paljon perattavaa ja aivan varmasti kosolti kritisoitavaa.

Esimerkinomaisesti kerrottakoon vielä, että se ei ole niinkään tärkeää, kutsutaanko sote-plänttejä nyt tai koskaan maakunniksi. Ihan alkuunsa vaikka se voisi olla tärkeää, onko niiden aiottu lukumäärä oikea. Ainakin Lääkäriliitto katsoo, että kaavaillut 21 aluetta ja päälle Helsinki erikseen ovat aivan liikaa.

Uudistukseen liittyvät lakiesitykset on määrä antaa joulukuussa. Siitä on vielä pitkä matka toteutukseen, eikä ainakaan pukinkonttiin uudistusta vielä ujuteta. Jos sen oheistuotteena saisi kuitenkin jo joululahjaksi edes hiukkasen parempaa oppositiopolitiikkaa, voisi kaltaiseni penkkipoliitiiko olla alkuunsa vähän tyytyväisempi.

Jussi Korhonen

toimittaja

Tätä kirjoitusta tuskin yksikään opposition some-valiokunnan tube- tai tviittuilutähtösistä lukee.