Nokia: Oulun len­to­yh­teyk­sien näi­vet­ty­mi­nen huo­let­taa toi­mi­tus­joh­ta­ja Lund­mar­kia

Asuntomarkkinat: Myl­ly­tul­lis­sa asutaan ker­ros­ta­los­sa, jonka jul­ki­si­vu on kesken

Jalkapallostadion: Oulun kau­pun­gin­hal­li­tus kä­sit­te­lee maa­nan­tai­na sta­dio­nin ra­hoi­tus­ta

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Liit­to­po­mo Jul­ku­nen: Nuoret ja maa­han­muut­ta­jat ali­palk­kauk­sen uhreina

Palvelualojen ammattiliiton (PAM) varapuheenjohtaja Kaarlo Julkunen on huolissaan nuorten ja maahanmuuttajien työsuhteen ehtojen polkemisesta.

Palvelualojen ammattiliittoon kuuluu muun muassa vartijoita.
Palvelualojen ammattiliittoon kuuluu muun muassa vartijoita.
Kuva: Heikki Uusitalo

Palvelualojen ammattiliiton (PAM) varapuheenjohtaja Kaarlo Julkunen on huolissaan nuorten ja maahanmuuttajien työsuhteen ehtojen polkemisesta. Tämä näkyy Julkusen mukaan riita-asioina.

”Tällä hetkellä PAM:n aluetoimistoilla on hoidettavanaan lähes tuhat työpaikkojen riita-asiaa, joista puolet liittyy palkkasaataviin. Tyypillisesti alipalkkaa on maksettu nuorille ja maahanmuuttajille”, Julkunen sanoo.

Alipalkkauksen kohdistuminen juuri nuoriin ja maahanmuuttajiin ei Julkusen mielestä voi olla pelkkää sattumaa. Hän uskoo, että alipalkkaustapauksista tulee PAM:n hoidettavaksi vain pieni osa.

”Alipalkkaa maksavat työnantajat varastavat niiltä, joilta se on helpointa. Nuorten ja maahanmuuttajien tietämys oikeuksistaan on usein puutteellista ja alipalkkaus on saattanut jatkua pitkäänkin ja liian usein työntekijä tyytyy kohtaloonsa.”

Tämän syksyn aikana on tarkoitus työmarkkinajärjestöjen kesken sopia neuvottelujärjestelmän toimivuudesta ja kehittämisestä. Neuvoteltavana asiana on myös alipalkkauksen kriminalisointi.

”Kaikki voittavat, jos alipalkkaus saadaan kuriin. Työntekijät saavat sen palkan mihin heillä on oikeus, kunnolliset työnantajat eivät menetä kilpailua vilpillisiin työnantajiin nähden ja valtio saa verotuloja.”

Hän uskoo, että neuvotteluissa alipalkkauksen kriminalisoinnista päästään sopuun.

Palvelualojen ammattiliitto PAM ry on yksityisillä palvelualoilla työskentelevien ammattiliitto. Liittoon kuuluu noin 230 000 jäsentä, joista naisia on 80 prosenttia. Suurin osa PAM:n jäsenistä työskentelee vähittäiskaupassa, majoitus- ja ravitsemisalalla, kiinteistöpalveluissa tai vartiointialalla.