Yleisurheilu: Mün­che­nin EM-päi­vä­kir­ja: Miksi en käytä saksan kieltä Sak­sas­sa­kaan?

Pääkirjoitus: Sekavaa joh­ta­mis­ta, mo­raa­li­ton­ta jul­muut­ta – ve­nä­läi­sen so­ta­voi­man taso yli­ar­vioi­tiin

Lei­pä­juus­to on juh­la­päi­vien herkku

Maatalousvaltaisilla alueilla leipäjuusto on kuulunut perinneruokiin. Sitä on tarjottu kahvin kanssa niin hautajaisissa, häissä kuin ristiäisissäkin. Sitä vietiin myös vasta synnyttäneelle äidille saunaruoaksi, lahjaksi kyläpaikkaan, maksuvälineenä talkooväelle ja sitä käytettiin jopa kirkon kymmenysten maksuun.

Leipäjuustoa tehdään maidosta ja se narisee hampaissa.
Leipäjuustoa tehdään maidosta ja se narisee hampaissa.

Maatalousvaltaisilla alueilla leipäjuusto on kuulunut perinneruokiin. Sitä on tarjottu kahvin kanssa niin hautajaisissa, häissä kuin ristiäisissäkin. Sitä vietiin myös vasta synnyttäneelle äidille saunaruoaksi, lahjaksi kyläpaikkaan, maksuvälineenä talkooväelle ja sitä käytettiin jopa kirkon kymmenysten maksuun.

Usein juusto paloiteltiin kahvin sekaan ja syötiin lusikalla. Samalla se korvasi kerman. Vanha tapa maidon pitempiaikaiseen säilytykseen oli tehdä leipäjuustoja, kuivattaa ne ja varastoida ne vilja-aittojen jyvälaareihin.

Maitotilan emäntä Marjatta Karvonen Puolangan Vattuperäntieltä ei edes muista, milloin paistoi ensimmäiset juustoleipänsä. Niitä on tehty talossa aina.

Isossa uunissa paistuvat myös perheen kaikki pullat, sämpylät ja leivät. Rukiisessa on juuri jo 40 vuoden takaa. Leipäjuuston teon yhteydessä emäntä pyöräyttää herasta myös ohrarieskoja.

Kun Marjatta Karvosen juustoleipää maistaa kerran, sitä haluaa lisää.

Emäntä on tarkka siitä, että juustomassa valmistetaan lypsylämpimästä maidosta. Eikä mistä tahansa maidosta, vaan mieluiten suomenlehmistä lypsetystä.

Maidon Marjatta Karvonen lypsää tonkkaan, jonka pohjalla suola on jo valmiina. Viimeiseksi hän lisää juoksuttimen.

Tonkan Karvonen siirtää lämmintä vettä sisältävään saaviin, jotta lämpö pysyisi tasaisena. Puolen tunnin tai tunnin kuluttua hän sekoittaa vispilällä juustomassaa, josta nestemäinen hera on erottunut.

"Nopeus on valttia, etteivät bakteerit pääse lisääntymään maidossa. Jos maitoa seisotetaan ensin monta päivää, niin se kävelee itse ulos", valistaa Marjatta Karvonen.

Koivupuiset paistolaudat pitää etukäteen liottaa, etteivät ne pala uunissa. Paistolaudan päälle laitetaan voipaperia, ja sille tasoitetaan juustomassan, joka saa valua hetken.

Kun Marjatta Karvonen avaa hyvin lämmitetyn ison leivinuunin luukun ja kohentaa tulta, kodikas lämpö leviää pirttiin.

"Uunissa pitää polttaa koivuhalkoja. Havupuut kipinöivät ja juustoleipä on äkkiä tikkuja täynnä", Marjatta Karvonen huomauttaa.

Juuston laitetaan uuniin paistolaudalla. Muutaman minuutin kuluttua se otetaan sieltä pois, käännetään ja paistetaan sitten toiseltakin puolelta.

Lopulta Marjatta Karvonen nostaa pöydälle suuren ja kauniin, ruskeatäpläisen juustoleivän. Sen maku on uskomattoman kermaisen pehmeä. Maun salaisuus on erityisen valkuaispitoisessa maidossa, emäntä paljastaa.

Vaikka perinteinen leipäjuusto on juoksutetusta avotulen loisteella paistettu ohut juusto, sen voi tehdä kerrostalonkin uunissa grillivastuksen alla.Leipäjuusto


5 l täysmaitoa
1/2-1 rkl juustonjuoksutinta
1 tl suolaa

Sekoita kädenlämpöiseen maitoon juustonjuoksutin ja suola. Anna maidon juoksettua lämpimässä noin 30-40 minuuttia.

Riko juustomassa veitsellä ristiin ja anna seistä, kunnes hera erottuu pinnalle. Painele juustomassaa varovasti ja kaada heraa pois. Kaada massa harsolla vuorattuun siivilään. Painele massaa, kunnes se tuntuu tiiviiltä ja heraa ei enää erotu.

Kaada massa puisen, pyöreän juustolaudan päälle ja paista juusto molemmilta puolilta leivinuunin hiilloksen edessä.

HUOM!

Voit paistaa juuston myös sähköuunissa. Kaada juustomassa leivinpaperin päälle uunipannulle ja muotoile se pyöreäksi. Paista juusto sähköuunin grillivastuksen alla, kunnes juuston pinnalle tulee ruskeita täpliä. Käännä juusto kattilan kannen avulla ja paista toiseltakin puolelta.

Tarjoa leipäjuusto sellaisenaan tai kahvin sekaan paloiteltuna.

(Lähde: Anneli Syrjänen, Rieskaa ja rössypottuja. Maakuntaruokia Pohjois-Pohjanmaalta. Pohjoinen, 2001.)


Leipäjuustopaistos


Leikkaa juusto kuutioiksi, laita matalaan uunivuokaan, kaada päälle kermaa niin, että juustokuutiot peittyvät. Mausta halutessasi jauhetulla kanelilla ja hienolla sokerilla.

Laita noin 200-asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi tai kunnes juusto on lämminnyt ja pinta saanut kauniin ruskeapilkullisen värityksen. Sopii tarjottavaksi suomuurain- tai mesimarjahillon ja kermavaahdon kera.Leipäjuustoa ja kinuskikastiketta


250 g leipäjuustoa
3/4 dl kinuskikastiketta
1 1/2 dl puolukoita

Leikkaa leipäjuusto annospaloiksi. Asettele palaset annoslautasille tai tarjoiluvadille. Valuta kinuskikastiketta leipäjuustojen päälle. Ripottele pinnalle puolukoita ja lisää kinuskikastike joko lämpimänä tai kylmänä.