Leik­kaus­lis­tois­ta muis­tet­tu Erkki Vir­ta­nen seuraa elä­ke­päi­vil­lään huo­les­tu­nee­na ko­ro­nak­rii­siä: "Tämä on pa­hin­ta, mitä olen to­dis­ta­nut"

Elinkelvottomia yrityksiä ei pidä tekohengittää, sillä kriisi pyyhkii aina osan pois, entinen kansliapäällikkö muistuttaa.

Erkki Virtanen toimi työurallaan valtion viroissa 45 vuoden ajan, ja häntä on pidetty yhtenä Suomen vaikutusvaltaisimmista virkamiehistä. Tiistaina 70 vuotta täyttävä entinen kansliapäällikkö kuvattiin Tammelan-mökillään, jossa hän on viettänyt vapaa-aikaansa vuodesta 1986.
Erkki Virtanen toimi työurallaan valtion viroissa 45 vuoden ajan, ja häntä on pidetty yhtenä Suomen vaikutusvaltaisimmista virkamiehistä. Tiistaina 70 vuotta täyttävä entinen kansliapäällikkö kuvattiin Tammelan-mökillään, jossa hän on viettänyt vapaa-aikaansa vuodesta 1986.
Kuva: Heikki Saukkomaa

Elinkelvottomia yrityksiä ei pidä tekohengittää, sillä kriisi pyyhkii aina osan pois, entinen kansliapäällikkö muistuttaa.

Tiistaina 70 vuotta täyttävää Erkki Virtasta on pidetty yhtenä Suomen vaikutusvaltaisimmista virkamiehistä. Tähän entinen kansliapäällikkö toteaa, että päätyi asemaansa lopulta muutaman sattuman kautta.

Ensimmäisenä niistä Virtanen pitää kiinnostusta lukemiseen ja sivistykseen. Lapsena hän oli kirjastojen vakioasiakas.

– Luin kirjoja sellaisella tahdilla, että lopulta sain lainata vain kolme teosta kerrallaan.

Kiinnostuksen yhteiskunnallisiin asioihin herätti yhteiskuntaopin opettaja. Lisäksi Virtanen nautti matematiikasta.

Lukion jälkeen suuri osa vuosikurssilaisista suuntasi Teknilliseen korkeakouluun tai lääketieteelliseen. Virtanen pyrki valtiotieteelliseen.

– Ajatuksenani oli, että valtsikan tutkinto ei pätevöitä mihinkään tiettyyn.

Laudatur-seminaarissa istuessaan Virtanen huomasi ruutupaperin, jossa etsittiin harjoittelijoita Tilastokeskukseen. Virtanen pisti rahapulassa nimensä paperiin ja sai työpaikan.

– Aika Tilastokeskuksessa oli kansantalouden tilinpidon korkeakouluni ja pohja kaikelle myöhemmin tekemälleni.

Valtion viroissa vierähti lopulta 45 vuotta. Virtanen oli muutaman kerran vaihtamassa yksityiselle puolelle, mutta palasi aina takaisin.

– Erään kerran yksi esimieheni totesi, että älä lähde, täällä on kivempaa. Minä sitten jäin.

"Olen tekijä, en unelmoija. Maalaispoika, joka sai tehdä yhteiskunnallista vaikuttamistyötä ja mielestään jopa onnistui siinä."

Suuren yleisön tietoisuuteen Virtanen nousi viimeistään 1990-luvulla. Tuolloin valtiovarainministeriön apulaisbudjettipäällikkönä toiminut Virtanen laati budjettipäällikkö Raimo Sailaksen kanssa valtiontalouden leikkauslistoja.

– Ajat olivat poikkeuksellisen vaikeita, mutta toisaalta koimme työmme myös hyvin palkitsevaksi.

Nykyistä maailmantilannetta Virtanen on seurannut huolestuneena. Hän muistuttaa, että kyseessä on kaksoiskriisi, joka koskettaa erityisesti talouselämää ja terveydenhuoltoa.

– Tämä on pahinta, mitä olen todistanut. Nyt emme voi muuta kuin yrittää pysyä mahdollisimman terveenä taloutena, jotta olemme kilpailukunnossa, kun nousu taas alkaa.

Virtanen uskoo, että tähän päästään auttamalla elinkelpoisia yrityksiä pahimman yli.

– Elinkelvottomia ei pidä tekohengittää. On muistettava, että kriisi pyyhkii aina osan pois.

Vaimo moittii Virtasta siitä, että pelkkä oleilu on yhä vaikeaa. Ulkoilmaelämä, maailmanmenon seuraaminen ja tapahtumista kirjoittaminen vievät miehen ajan.

Erityisiä haaveita ei ole. Riittää, jos terveyttä on läheisillä ja itsellä.

– Olen tekijä, en unelmoija. Maalaispoika, joka sai tehdä yhteiskunnallista vaikuttamistyötä ja mielestään jopa onnistui siinä. Virkamiehen urani oli tavattoman mielenkiintoinen.

Erkki Virtanen

Syntynyt 12. toukokuuta 1950 Urjalassa.

Entinen työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö, sitä ennen muun muassa valtiovarainministeriön budjetti- ja apulaisbudjettipäällikkö.

Aloitti uransa Tilastokeskuksessa.

Pidetty yhtenä Suomen vaikutusvaltaisimmista virkamiehistä.

Poliittisesti sitoutumaton.

Valtiotieteiden kandidaatti Helsingin yliopistosta, pääaine kansantaloustiede.

Toimii nykyään muun muassa Mannerheimin Lastensuojeluliiton hallituksessa.

Asuu Helsingissä puolisonsa kanssa. Kolme lasta, kaksi lastenlasta.

Harrastaa ulkoilmaelämää, lukemista ja bridgeä.