Lei­jo­nat kaatoi Ruotsin jat­ko­jal­la! Suomen us­ko­ma­ton nousu toi paikan mi­ta­li­pe­lei­hin – näin ottelu eteni erä erältä

Suomen jääkiekkomaajoukkueella on torstaina illalla kohtalon hetket, kun MM-puolivälieräottelussa vastassa on Ruotsi. Tässä jutussa seurataan ottelua ratkaisuun saakka.

Kaapo Kakko ja Kevin Lankinen ovat eittämättä Suomen avainpelaajia.
Kaapo Kakko ja Kevin Lankinen ovat eittämättä Suomen avainpelaajia.
Kaapo Kakko ja Kevin Lankinen ovat eittämättä Suomen avainpelaajia.
Kuva: MARTIN DIVISEK

Suomen jääkiekkomaajoukkueella on torstaina illalla kohtalon hetket, kun MM-puolivälieräottelussa vastassa on Ruotsi.

Leijonat kaatoi Ruotsin lopulta jatkoajalla numeroin 5–4. Näin Suomi etenee neljän parhaan joukkoon ja välieriin.

Lue myös: Seuraavaksi vastaan Venäjä – Jalonen C Morelle: "Meillä on saumat ketä vastaan vain"

Ruotsi lähtee Slovakiasta kotimatkalle.

Suomelle nopea avausmaali

Ottelua ei ehditty pelata kuin minuutti, kun Suomen puolustaja Niko Mikkola tykitti Leijonat siniviivalaukauksellaan 1–0-johtoon. Kiekko painui etukulmasta Ruotsin verkkoon.

Maalin syöttäjiä olivat hyökkääjät Harri Pesonen ja Sakari Manninen.

Puolustaja Niko Mikkola osuu jo minuutin pelin jälkeen.
Video: MTV

Johto ei kestänyt kauan. Leijonat sai ajassa 2.06 jäähyn, koska kentällä oli liian paljon pelaajia. Ruotsin ylivoima ehti vanhentua vain puolisen minuuttia, kun John Klinberg sai painaa William Nylanderin ja Alexander Wennbergin esityöstä tasoitusmaalin. Poikittaissyöttö lävisti Suomen neliön, ja Klinberg pääsi täräyttämään tyhjään rysään.

Ruotsi sai toisen ylivoimamahdollisuuden reilun seitsemän peliminuutin jälkeen, kun Manninen otti kaksiminuuttisen. Tällä kertaa Suomen alivoima kesti, eikä Ruotsi onnistunut tekemään johtomaalia.

Ruotsin johtomaali tuli, kun avauserää oli pelaamatta kolmisen minuuttia. Patrick Hörnqvistin siniviivalta lähettämä kiekko pomppi onnekkaasti maaliin Leijonien Henri Jokiharjun luistimesta. Ruotsilla oli toki vahva ote pelistä ennen maalia, johon syöttäjiksi merkittiin Oliver Ekman-Larsson ja Adam Larsson

Enempää maaleja ei avauserässä nähty, joten tauolle mentiin Ruotsin yhden maalin johdossa.

Suomen maalin tehnyt Mikkola totesi C Moren erätaukohaastattelussa, että Suomi ei saisi ottaa yhtä helppoa jäähyjä kuin avauserässä.

– Niillä on vaarallinen ylivoima. Pitää yrittää keksiä alivoimalle jotain.

Ruotsi tuli Mikkolan mukaan ärhäkkäästi hyökkäyksiin.

– Kyllä ne aika kovaa tulevat. Meidän pitää ottaa vähän rauhallisemmin ja katkaista niiden hyökkäykset nopeammin.

Toiseen erään karmea alku

Suomi sai toiseen erään karmaisevan alun. Erää ei oltu pelattu kuin 25 sekuntia, kun Ruotsin Elias Pettersson nousi vahvasti keskialueelta, hassutti puolustaja Miika Koiviston ja ampui kiekon etukulmasta verkkoon. Syöttäjiksi Ruotsin 1–3-maaliin merkittiin Gabriel Landeskog ja Ekman-Larsson.

Puolustaja Petteri Linbohm antoi Suomelle toivoa, kun erää oli pelattu viitisen minuuttia. Siniviivalta lähetetty kiekko painui maaliin ja toi Leijonat maalin päähän.

Puolustaja Petteri Lindbohmin veto kavensi tilanteeksi 2-3.
Video: MTV

Sakari Manninen teki laukaukseen liikkuvan maskin ja Harri Pesonen peitti ruotsalaismaalivahdin näkökenttää maalin edessä. Molemmille merkittiin syöttöpiste.

Nelisen minuuttia myöhemmin Suomi tuli tasoihin. Kärpissä neljä kautta pelanneen Jani Hakanpää siniviivalämäri painui vastustamattomasti maaliin. Jälleen kerran Harri Pesonen teki erinomaisen maskin maalivahdille. Maalin syöttäjänä toimi illan kolmannen tehopisteensä kirjauttanut Manninen.

Leijonat sai maaleista lisävirtaa, ja ote siirtyi toisen erän puolivälin tienoilla selvästi Suomelle, joka vyörytti hyökkäyksiä toisensa jälkeen Ruotsin alueelle.

Lopulta erän lopussa Ruotsi sai katkaistua paineen ja loi pitkän hyökkäyksen Suomen alueelle. Myllytys tuotti 3–4-johto-osuman, jonka teki kovalla lyöntilaukauksella Erik Gustafsson.

Veto näytti ensin osuvan ylärimaan, mutta videotarkistuksen jälkeen tuomaristo totesi, että kiekko kävi selvästi maalissa ja pomppasi maalin sisällä olleesta kamerasta takaisin kentälle. Erää oli maalin syntyessä pelaamatta vain 25 sekuntia.

Toiselle erätauolle poistuttiin jälleen Ruotsin yhden maalin johdossa.

– Ikävään paikkaan tuli, mutta meidän erä oli, tehomies Manninen totesi Ruotsin neljännestä maalista C Moren erätaukohaastattelussa.

Manninen luotti, että peli kääntyy kolmannessa erässä Suomelle. 

– Kyllä se työnteko palkitaan.

Maalit tiukassa kolmannessa erässä

Suomi tuli kolmanteen erään selvästi sillä mielin, että se tekee tasoitusmaalin. Ruotsi ei ensimmäisen kymmenen minuutin jälkeen saanutkaan omaa peliään toimimaan, vaan oli jatkuvasti alakynnessä, kun Leijonat painoi peliä kohti keltapaitaisten päätyyn.

Maalit ovat kuitenkin usein kolmannessa erässä tiukassa, niin nytkin. Päätöserässä 15 peliminuutin jälkeen tilanne olikin yhä 3–4 Ruotsille.

Suomi otti maalivahdin lopussa pois ja onnistui kuin onnistuikin tasoittamaan ottelun, kun peliä oli jäljellä minuutti ja 29 sekuntia.

Riemukkaan tasoitusmaalin teki kovan maalinedushässäkän päätteeksi Leijonien kapteeni Marko Anttila. Maalin syöttäjiä olivat Niko Ojamäki ja Mikko Lehtonen.

Jatkoajalla Suomi niittasi ratkaisun. Voittomaalin teki illan ykköstykki Sakari Manninen, jonka ranneveto painui ylänurkkaan. Näin Ruotsi nielee tappion karvasta kalkkia ja Suomi jatkaa turnausta mitalipeleihin.

Ruotsi selvä ennakkosuosikki

Suomen joukkue koostuu pääosin liigapelaajista, kun Ruotsin joukkue muodostuu lähes kokonaan NHL-tähdistä. Ruotsi olikin ottelun ennakkosuosikki.

Suomi luotti ottelussa täsmälleen samaan kokoonpanoon kuin alkulohkon viimeisessä ottelussa Saksaa vastaan. Maalivahtina oli Kevin Lankinen.

Katso MM-kisojen otteluohjelma täältä.

Lue otteluennakko ja katso kokoonpano täältä.

Kärpissä neljä kautta pelannut Leijonien puolustaja Jani Hakanpää kertoo mietteitään Kalevan tähtijutussa, jonka löydät täältä.

Lue myös Teemu Wileniuksen analyysi: Altavastaajan rooli sopii Suomelle